E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yükselişin sürmesi bekleniyor---

Borsada yükselişin sürmesi bekleniyor

Borsada yükselişin sürmesi bekleniyor
27 Kasım 2014 - 14:24 borsagundem.com

Son günlerde yaşanan yükselişle yılın en yüksek seviyesine çıkan borsada pozitif görünümün devam etmesi bekleniyor

Dün 18 ayın en yüksek seviyesinden kapanan Borsa İstanbul 100 (BIST 100), bugün ilk seansta da yükselişini sürdürdü. Dünya'nın haberine göre, endeks, birinci seans içinde en yüksek 84.476 puana kadar çıkarak bu yılın en yüksek seviyesini gördü.

Faiz ve dolarda yaşanan düşüş, endekste pozitif havanın sürmesini sağlıyor. 

Kâr satışlarına dikkat

Ancak, 84.500 seviyesine yaklaştıkça kâr satışları geldiği dikkat çekiyor. Teknik olarak 85 bin seviyesinde güçlü bir direnç olduğunu belirten analistlere göre, bu seviyelere yaklaştıkça temkinli olunmasında fayda var. 

OPEC'ten gelecek açıklama önemli

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün Türkiye'nin lehine bir ortam yarattığına ve bunun da piyasalara yansıdığına işaret eden Ekonomist Aydın Eroğlu, bugün yapılacak olan OPEC toplantısının kritik önem taşıdığına dikkat çekiyor. OPEC üyelerinin üretimin kısılmasını düşünmedikleri söylentileri olduğunu ifade eden Eroğlu; "Eğer bugünkü toplantıdan bir üretim kısılması kararı çıkmazsa, petrolün varil fiyatında yeni dipler görebiliriz" diyor. 

"Borsaları FED yükseltiyor"

Petrol fiyatlarının yanı sıra FED tarafından olası faiz artışı söylemlerinin de borsalar üzerinde etkili olduğunu belirten Eroğlu, "FED tarafından uzun süredir gelen faiz artışı sürecinin başlaması ile ilgili söylemlerde geri adımların atılması borsaları destekliyor. FED başkanlarından, ABD verileri iyi gelmesine rağmen faiz artışı sürecinin Haziran 2015 sonrasına sarkacağı görüşlerini duyar olduk. Ama dediğim gibi; ABD verileri tam tersine iyi geldiği bir dönemde bu geri adım yine de ilginç. İşte bence borsaların güçlenmesindeki en önemli etken FED'in faiz artışının ötelenmesi konusudur diye düşünüyorum" diyor. 

Bir destek de ECB'den

FED'den faizde geri adım varken, petrol fiyatları da düşerken Avrupa Merkez Bankası (AMB) da dün 392 milyar Euro'ya çıkabilecek 3 yıllık bir canlandırma paketi tanıttı. Tüm bunlar dünya genelinde yeni bir düşük faiz süreci yaşatıyor. Yeniden faiz indirimleri kararları duyuyoruz. 

"Banka hisseleri coşabilir"

Bu gelişmenin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da önümüzdeki günlerde faiz indirimi yapacağı beklentisini artırdığını belirten Ekonomist Aydın Eroğlu, "Bu ortam sürer ve TCMB da faiz indirim kararı alırsa, dolayısı ile banka kârları olumlu etkileneceği için, banka hisselerindeki kuvvetli alımların sürdüğüne şahit olabiliriz." öngörüsünde bulunuyor. 

Borsaları ne bozar? 

Eroğlu'na göre, petrol fiyatları ve faiz düşüşü sürdüğü müddetçe, AMB kaynaklarının likidite imkanlarını da artırmasıyla BIST'e olan iştah sürebilir. 

FED'den yine faiz artışı söylemleri başlarsa, başta gelişmekte olan borsalar olmak üzere BIST'in de bundan olumsuz etkileneceğini vurgulayan Eroğlu, "Üç hafta evveline kadar her şey için karamsar tablolar çizilirken, bir anda görüşler nasıl pozitife dönebildiyse, önümüzdeki günlerde aynı şekilde bu havanın da en azından düzeltmelere sebep olacak şekilde geri dönüşlere neden olabileceğini unutmayınız" uyarısında bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)