E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa'da yükseliş hız kesebilir---

Borsa'da yükseliş hız kesebilir

Borsa'da yükseliş hız kesebilir
17 Ocak 2017 - 09:37 borsagundem.com

BIST 100 Endeksinin son 3 günde ABD Doları bazında %10 yükselmesi nedeniyle yükselişini sürdürmede zorlanması beklenebilir

DÜN NE OLDU? 

BIST SANAYİ ENDEKSİ TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEĞİNDE… 

TCMB’nin faiz adımları ile birlikte faizler yükselirken BIST Bankacılık Endeksi dün %0,6 düşerken, BIST Sanayi Endeksi dün %1,0 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti. Son bir yıllık dönemde BIST Bankacılık Endeksi %10,0 ve BIST Sanayi Endeksi %24,3 yükseldi. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

O/N FAİZLER YÜKSELİŞTE… 

TCMB’nin haftalık repo ihalesi açmaması ve bankaları günlük borçlanmada %10 seviyesindeki geç likidite penceresine yönlendirmesi ile birlikte dün O/N faizler %9,59 ile Mayıs 2016’dan bugüne son 8 aylık dönemin en yüksek seviyesine yükselmesini BIST Bankacılık Endeksi’nin getiri performansı açısından negatif olarak değerlendirmekteyiz. Orta dönemde BIST Sanayi Endeksi’nin güçlü kalmaya devam etmesini beklemekteyiz. Bugün yurtdışında İngiltere Başbakanı’nın Brexit konusundaki konuşması izlenilecek iken içeride bugün için önemli bir gündem maddesi bulunmamakta. BIST 100 Endeksinin son 3 günde ABD Doları bazında %10 yükselmesi nedeniyle yükselişini sürdürmede zorlanması beklenebilir. BIST 100 Endeksinin bugün yurtdışı hafif negatif seyir ve EURUSD paritesinde yükselişin olumlu etkisi nedeniyle yatayda kalması beklenebilir. 

ŞİRKET HABERLERİ 

GUBRF…Nötr… Şirket, Negmar Denizcilik Yatırım’ın %40 payının tamamını ihale yöntemiyle 21 milyon TL ile Raintrade Petrokimya ve Dış Ticaret A.Ş.’ye satışına karar verdiğini duyurdu. (KAP) 

YATAS…Sınırlı Pozitif… Şirket, Ekonomi Bakanlığı’na yaptığı başvuru çerçevesinde yatak yatırımı ile ilgili teşvik belgesi başvurusunun onaylandığını ve destek tutarının 10 milyon TL olduğunu açıkladı. (KAP) 

TMSN…Sınırlı Negatif… Şirket, Teknik Destek Sağlayıcılık sözleşme imzaladığı AVL firmasının taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmeyi iptal ettiğini açıkladı. Ayrıca, Savunma Sanayi Müsteşarlığı 16 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlamak üzere şirket tarafından yapılan tekliflerin değerlendirilmesi ve  avans ödeme şartlarının yerine getirilmesini teminen 1 ay ilave süre verdiğini açıkladı. (KAP)
 
NETAS…Sınırlı Pozitif… Şirket, İstanbul Yeni Havalimanı Projesi  kapsamında çalışmalarını yürüten ve havalimanının 25 yıl işletmesini üstlenmiş olan İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi’ne tüm havalimanını kapsayacak kablolu ve kablosuz alan ağlarının kuruluşu ve 5 yıl işletilmesi için 5 firma arasında 13,5 milyon Euro ile teknik ve finansal olarak en iyi teklifi verdiğini açıkladı. (KAP)
 
BIST 30 Kontratı 

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %0,1 yükselişle 100.825 seviyesinden tamamladı. 

Şubat vadeli kontratın geçen haftaki hızlı yükselişin ardından 100,0 üzerinde yavaşladığı gözlemlenmekte. Güç kaybına bağlı olarak bugün 100,0-101,0 bandında hareket beklenebilir.

USDTRY Kontratı 

Haftanın ilk işlem gününde doların dünya genelinde değer kazanması sonrası, TCMB’nin dün de miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmamasına rağmen Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetti. Dün Türk Lirası %2,12 değer kaybı dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi olarak ilk sıralarda yer aldı. USDTRY kontratı günü %0,1 değer kazancı ile 3,7990 seviyesinden tamamladı. 

Bugün USDTRY kontratının güne sınırlı düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

 
ALTIN/USD Kontratı 

Haftanın ilk işlem gününde doların dünya genelinde değer kazanma eğilimine rağmen altın pozitif duruşunu korudu.  Altın yeni haftada Brexit sürecine ilişkin endişeler nedeniyle güvenli liman niteliği kaynaklı yükselişini sürdürürken, söz konusu pozitif seyre talep tarafı da destek verdi.  Altın kontratı haftanın ilk işlem gününü %1,20 değer kazancı ile 1204 seviyesinde tamamladı. 

Bugün Altın kontratının güne yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasalarında tatil nedeniyle sınırlı işlem hacimleri görülse de dolar cephesindeki tepki alımları sonrası EURUSD paritesi 1,0580 seviyesine kadar geriledi. Doların dünya genelinde değerlenme eğilimi sonrası dolar tüm gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kazandı. EURUSD kontratı haftanın ilk işlem gününü %0,2 değer kaybı ile 1,0604 seviyesinde tamamladı. 

EURUSD yakın vadeli kontratın güne yükseliş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

DÜN NE OLDU? 

Haftanın ilk işlem gününde, ABD piyasalarında tatil nedeniyle sınırlı işlem hacimleri görülse de dolar cephesinde geçtiğimiz hafta görülen değer kayıplarını telafi etme çabası söz konusuydu. Japon Yeni dışında tüm gelişmiş ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybetti. İngiltere basınında yer alan İngiltere Başbakanı Theresa May'in İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin ortak pazarından çıkma konusunda planlama yaptığı haberlerinin etkisiyle Sterlin %1,00’lik kayıp ile Dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. 

Yurt içinde ise haftanın ilk işlem gününde de TCMB miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Söz konusu hamlenin fiyatlamalardaki etkisi sınırlı kalırken, Türk Lirası haftanın ilk işlem  gününde dolar karşısında %2,12 değer kaybetti. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün dünya genelinde makro gündem nispeten sakin olup, Avrupa’da Almanya’nın ve bölgenin Ocak ayına ilişkin ZEW Ekonomik Güven Endeksi takip edilecek. 

Bununla birlikte bugünün en önemli gündem maddesini İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB'den ayrılma konusunda yapacağı konuşma oluşturuyor. 

USDTRY 

Haftanın ilk işlem gününde doların dünya genelinde değer kazanması sonrası, TCMB’nin dün de miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmamasına rağmen Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetti. Dün Türk Lirası %2,12 değer kaybı dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi olarak ilk sıralarda yer aldı. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,7500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,8000 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,7500 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,7200 ve 3,7000 destek seviyeleri izlenebilir. 

EURUSD 

Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasalarında tatil nedeniyle sınırlı işlem hacimleri görülse de dolar cephesindeki tepki alımları sonrası EURUSD paritesi 1,0580 seviyesine kadar geriledi. Doların dünya genelinde değerlenme eğilimi sonrası dolar tüm  gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kazandı. Bu kapsamda Euro Dolar karşısında %0,39 değer kaybı ile günü tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0600 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0650 ve 1,0740 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,0550 ve 1,0500 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Haftanın ilk işlem gününde doların dünya genelinde değer kazanma eğilimine rağmen altın pozitif duruşunu korudu.  Altın yeni haftada Brexit sürecine ilişkin endişeler nedeniyle güvenli liman niteliği kaynaklı yükselişini sürdürürken, söz konusu pozitif seyre talep tarafı da destek verdi. 

Altında toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için, 1208 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1215 ve 1224 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1192 ve 1180 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Yeni haftada Brexit sürecine ilişkin endişeler nedeniyle Japon Yeninin güvenli liman niteliği kaynaklı yükselişi sürerken, dün dolar dünya genelinde değerlenme eğilimi sonrası yalnızca Japon Yeni karşısında değer kaybetti. Dün Japon Yeni dolar karşısında %0,25 değer kazandı. 

Dolar cephesinde görülen seyir paritede teknik görünümü de zayıflatmıştır. Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde zayıf seyrin devam etmesi durumunda 113,40 ve 112,40 destek seviyeleri takip edilebilir. USDJPY paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 115,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup paritede yükselişlerde sırasıyla 116,80 ve 117,20 seviyeleri hedeflenebilir. 

GBPUSD 

Yeni haftada İngiltere’de basında yer alan İngiltere Başbakanı Theresa May'in İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin ortak pazarından çıkma konusunda planlama yaptığı haberi nedeniyle Sterlin’de sert değer kayıpları görüldü. Bugün saat 14:45’te  İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB'den ayrılma konusunda yapacağı konuşma paritenin seyri için önem arz etmekte 

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesinde zayıf seyrin devam etmesi halinde 1,2000 ve 1,1920 izlenebilecek destek seviyeleri olup, paritede görülebilecek tepki alımlarıyla 1,2120 ve 1,2300 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Üretici ülkelerden gelen açıklamalar petrol fiyatlarında hareketlilik yaratmakta. Suudi Arabistan'ın OPEC ve diğer ürticilerin üretim kısıntıların sonucu piyasanın Haziran ayına kadar dengeye kavuşacağını kaydetmesinin ardından petrol fiyatları 55$ seviyesinde kazaçlarını korudu. Bugün Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından haftalık ham petrol stok verileri takip edilecek. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 55,20 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 56,40 ve 57,30 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 53,60 ve 52,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)