E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada virman dolandırıcılığı---

Borsada virman dolandırıcılığı

Borsada virman dolandırıcılığı
27 Temmuz 2017 - 07:00 borsagundem.com

Hesabındaki hisseleri borsa dışında sözleşme ile devreden ve parasını alan Sedat Aba’nın, virman talimatını iptal ederek hisselerin üzerine yatmak istediği öne sürüldü. 1 milyon liralık olay mahkemede…

BORSAGUNDEM.COM / ARAŞTIRMA SERVİSİ

Borsada benzerine az rastlanan virman dolandırıcılığı yargıya taşındı. Halka açık bir şirketin hisselerini borsa dışında satmak için sözleşme imzalayan ve karşılığında parasını alan Sedat Aba, iddialara göre aracı kuruma ilettiği virman talimatını bir saat sonra iptal ederek hisselerin parasını aldığı iş adamına devrini gerçekleştirmiyor. Borsa çevrelerinde ismi çok iyi bilinen ve geçmişte SPK’nın hakkında çok sayıda manipülasyon suçlaması yaptığı Ferhan Kaya’nın dayısının oğlu olan Sedat Aba’nın, aldığı yaklaşık 1 milyon lira ile kayıplara karıştığı ileri sürülüyor. Olayın perde arkasında ise Ferhan Kaya’nın olduğu öne sürülüyor.

HİSSELERİ GİZLEMEK İÇİN BAŞKA HESAPLARA AKTARILIYOR

İddiaya göre konu yargıya taşınınca da izleri kaybettirmek için hisseler başka şahısların hesabına aktarılıyor. İstanbul 16. Ticaret Mahkemesi’nde 2017/598 esas numarasıyla hazırlanan tensip tutanağında, Bülent Kaya, Mahmut Bulat, Sedat Aba’nın ismi davalı olarak geçiyor. Satış sözleşmesinden kaynaklanan alacak davasında söz konusu isimler için ihtiyati tedbir talep ediliyor.

PARASINI ALDIĞI HİSSELERİ DEVRETMİYOR

25.10.2016 tarihli pay alım satım sözleşmesinin de yer aldığı mahkeme kayıtlarına giren detaylara göre parası ödenen hisselerin önemli bir kısmı Bülent Kaya adına kayıtlı başka bir aracı kurumdaki hesaba devrediliyor. Haziran ayı başında ve ortasında aracı kuruma hisse virmanı için talimat veren Sedat Aba, verdiği virman talimatlarını bir süre sonra iptal ederek, parasını aldığı hisselerin iş adamının hesabına geçmesini engelliyor.

ARACI KURUMLA GÖRÜŞME YAPILIRKEN SEDAT ABA DEVREYE GİRİYOR

Parasını ödediği hisseleri alamayan iş adamı, Merkezi Kayıt Kuruluşu’na bir dilekçe ile başvuruyor. MKK’nın incelemesinin devam ettiği belirtiliyor.

Davacı, uyuşmazlığa konu hisse bedellerinin ödenmiş olması nedeniyle hisselerin bir başkasına devredilmesini engellemek için aracı kuruma başvurarak hesapların tedbiren hareketsizleştirilmesini istiyor. Bu konuyla ilgili aracı kurumla görüşme yapıldığı esnada davalı Sedat Saba, arayarak verdiği virman talimatının gerçekleştirilmesini ve başka bir aracı kurumdaki hesaba aktarılmasını sağlıyor. Bu konuyla ilgili hazırlanan tutanak da mahkemeye sunulan belgeler arasında yer alıyor.

HİSSELER İKİ FARKLI İSME VİRMANLANIYOR

Hisselerin bir kısmı Bülent Kaya, bir kısmı da Mahmut Bulat isimli şahsa muvazaalı olarak devredilerek, mal kaçırmaya çalışıldığı iddia ediliyor.  

Mahmut Bulat ve Bülent Kaya isimli şahısların hesaplarına geçen hisselerin başka hesaplara aktarılmasının engellenmesi için mahkemeden ihtiyati tedbir talep ediliyor.

25.10.2016 tarihinden itibaren Sedat Aba tarafından gerçekleştirilen tüm işlemlerin detayı, virman talimatları ile bunlara ilişkin bilgi, belge, ses kayıtları ve kamera görüntüleri ile GSM, faks numaraları ve e-mail adreslerinin mahkemeye sunulması, konunun netlik kazanması bekleniyor.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.