Ana SayfaPiyasaBorsada sermayesinin üzerinde kâr ettiler---

Borsada sermayesinin üzerinde kâr ettiler

1 / 5
Borsada sermayesinin üzerinde kâr ettiler
16 Kasım 2014 - 07:48 www.borsagundem.com

Halka açık şirketler üçüncü çeyrek bilançolarını açıkladı. BIST 100 Endeksi’ne dahil 20 şirket sermayesinin 20 katından yüksek ciro gerçekleştirdi. Sermayesinin üzerinde kâr açıklayan şirket sayısı ise 22. Bir yatırımın ne ölçüde kârlı olduğu yatırılan sermayeye karşılık elde edilen kâra göre ölçülür. Neticede kâr, bütün maliyet ve giderler çıktıktan sonra elde kalan paradır.

Yüksek kâr sağlayan şirketlerin hisselerinin, düşük kâr açıklayan şirketlere göre yatırımcısına kazandırma şansı daha yüksek. Çünkü, geçekleşen kârın yeni yatırımlara aktarılarak firmanın daha da büyümesi mümkün olabileceği gibi ortaklara dağıtılarak yatırımcıların zenginleşmesi de söz konusu olabilir. Bu da firmanın daha fazla yatırımcı çekmesi anlamına geliyor. Sonuç olarak bir şirket büyüyor ve iyiye doğru gidiyorsa hissenin yükselme ihtimali de yüksek.

Borsadaki BIST 100 firmalarına bakıldığında ise yüzde 20’sinin performanslarının hayli iyi olduğu görülüyor. Öte yandan sermayesinin 20 katından yüksek ciro yapan şirketler de dikkatlerden kaçmıyor. Bu firmaların hangileri olduğuna baktığımızda karşımıza borsanın dev firmaları çıkıyor. Türkiye’nin en yüksek cirosunu gerçekleştiren Tüpraş listenin ilk sırasında. 

Listedeki şirketlere sektörel bazda bakıldığında ise ticaret, ulaştırma, çimento, otomotiv, otomotiv yan sanayii, petrol, kağıt ve gıdanın sıralamaya girdiğini görmekteyiz. Petrol, ticaret ve ulaştırma, içinde bulundukları sektör gereği ciroları yüksek olan şirketler. Çimento, otomotiv, otomotiv yan sanayi, gıda ve kağıt sektörlerinde yer alan şirketlerin gerçekleşen cirosu sermayelerinin ortalama 30 katı seviyelerinde bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zafer16 Kasım 2014 22:44

    jantsa yı yazmamışlar sermayesinin iki katı kARI var gelecek vaat ediyor yatırım tavsiyesi değildir.

  • hasan16 Kasım 2014 22:27

    TÜPRAŞ karını da patlatır,petroldeeki düşüşler pompaya hemen hemen hiç yansımadı,maskeli-silahlı soygun-soyguncu bunların yanında çok masum kalır.

  • HASAN16 Kasım 2014 21:39

    egeen den başka tanımam....................

  • yusuf yıldız16 Kasım 2014 18:07

    borsa gerçek anlamda yatırım yeri olsa belki bu hisseler alınabilir.ama borsa başsız bir alan ve gücü olan borsayı kumarhaneye çeviriyor.o yüzden yüksek karlar sadece haber niteliği taşıyor..mesela alarko gmyo yıllardır kar açıklıyor ama ne kazandırdı...

  • ankara16 Kasım 2014 12:02

    ipek gurbu şirketsahibi akın ipek in yanlış politikalrı yüzünden bu sene çok büyük kayıp yaşadı.akın ipek kendini birilerine kullandırmasa şirketin hisseleri burada asla olmaz.

  • Kaçan Grup16 Kasım 2014 09:23

    Sermayeleri düşük olduğu için sermayelerinin üzerinde kar ediyorlar. Aynı şireket sermayesini artırsa sermayesinin altında kar edecek. Sonuç olarak bunun hiç bir önemi yok.