E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa'da enflasyon ve dolar etkili olacak---

Borsa'da enflasyon ve dolar etkili olacak

Borsa'da enflasyon ve dolar etkili olacak
05 Aralık 2016 - 09:16 borsagundem.com

A1 Capital; Borsa İstanbul'un doların seyri ve Avrupa piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak yön bulacağını belirtti

İtalya 'Hayır' Dedi.. Euro 16 Para Birimi Karşısında Değer Kaybetti..
Geçtiğimiz hafta birbirinden farklı konularla yoğun ve gelişmeler açısından ilginçti. Ancak yeni haftanın, önceki haftayı aratmayacak gelişmelerle dolu olduğunu hemen hatırlatalım.

Demokrasiden taviz vermek istemeyen İtalya, referandumda 'hayır' derken, 'evet' oyu çıkmasını umut eden Başbakan Renzi'nin istifa etmesi bekleniyor. Referandumun kurgusu açısından bakıldığında, işlemleri, yasaları kolaylaştırmak için meclis veya parlamentodan birinden taviz verilmesi ve o hantal yapının giderilmesi üzerineydi; ancak halk bu duruma hayır diyerek, belki AB'den çıkmak ya da belki eurodan çıkmayı düşünse dahi parlamenter sistemde buna karşı bir duruş sergiledi.

Bu durum, Renzi'nin istifası ve ülkeyi erken seçime götürme olasılığını kuvvetlendirse de İtalyan halkı 5 Yıldız Hareketi'ne tıpkı İngiltere'de Brexit ve ABD'de Trump gibi yeni bir değişime açık olduğunu sergiledi bize göre.

Bu durum euronun 20 ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden olurken, referandumda İtalya halkının %59'u Renzi'ye karşı oy kullandı ve bu, 16 önemli paranın tamamı karşısında euronun sert değer kaybına neden oldu. Gerçi bu durum Başbakanın konuşması sırasında kısmen telafi edildiyse de, yen ve dolar karşısında toparlanamadı.

Piyasaların kimi yorumlara göre erken ve sert tepki verdiği görüşü öne çıksa da, şimdi akıllardaki 1dolar = 1euro seviyesine gelebilir mi ihtimali. Hemen hatırlatalım ki, bu bir ihtimal ve hali hazırda bu sabah itibariyle Euro/dolar paritesinin 1,0564 seviyesinde dengelendiğini belirtelim.

Bu sabah itibariyle piyasalar, İtalya referandumunun ve çıkan sonucun ülkede istikrarsızlığa yol açacağı korkularıyla tedirgin başlasa da, bu gelişme Donald Trump'ın sosyal medya yoluyla Çin'e dair yaptığı olumsuz açıklamalar sonrası ikinci sıraya geriledi.

Piyasalar, 2017 yılında Hollanda, Almanya, Fransa ve İtalya'daki seçimlerin de Euro üzerinde baskıları arttırarak devam ettireceğine dair kaygıları fiyatlamaya şimdiiden başladığını söyleyebiliriz.
Doların tüm para birimleri karşısında güçlenmesi, İtalya referandumu sonrasında altında gerilemeyi beraberinde getirdi. Petrolse, OPEC zirvesi sonrası alınan üretimi kısma kararının sonrasında 16 ayın zirvesinden gerilemeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta yapmış olduğu açıklamalar sonrasında, içerdeki ve dışardaki gelişmelere bağlı olarak doların tarihi zirveleri test ettiğini gördük. Faize karşı olduğunun altını özellikle çizen Cumhurbaşkanı, Türk Lirasının önemine vurgu yaparak, dolar birikimlerinin TL'ye çevrilmesi, kiralamalardan ticari anlaşmalara kadar işlemlerin TL cinsinden yapılması, yastık altındaki dolarların da ekonomiye kazandırılması vurgusu sonrası Borsa İstanbul'un portföyünde bulunan dövizleri TL'ye çevirdiğini açıklaması sonrası 3,60seviyesinin hemen altında hareket eden doların bu haber sonrasında 3,53 seviyesine gerilemesi Cuma gününün en önemli olayıydı.

Bir diğer gelişme ise, EKK toplantısı ve burda alınan tedbirlerin bu hafta açıklanacak olmasıydı. Toplantıda konuşulan konu başlıklarına baktığımızda;
1)Gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesi,
2)Bankacılık sektörüne dair alınacak tedbirler,
3)Kamu maliyesi ve özel sektör tedbirleri,
4)Finans sektörüne ilişkin tedbirler önemli konu başlılarıydı.

IMF Başkanı Lagarde, Çin ve küresel büyümeye dair yapmış olduğu açıklamalar diğer önemli konu başlıkları oldu. Lagarde yaptığı açıklamalarda, Çin'de borçlanmaya dayalı büyümenin sürdürülebilir olmayacağını ve küresel büyümenin de çok uzun zamandır çok düşük olduğunu söyledi.

Bu hafta içerisinde Asya Katılım Bankası ödemelerinin bugün başlayacağını hatırlatalım. Bu kapsamda her bir mudiinin, Asya Bank nezdindeki tüm sigortalı katılım fonları toplamının 100.000TL'ye kadar olan kısmı ödenecek; bu ödemelerde 22 Temmuz 2016 tarihi esas alınacak.

Bugün içerde, açıklanacak olan Türkiye Kasım ayı TÜFE verisi (Aylık bazda beklenti %0.80) saat 10.00'da. 17.00'da AMB Başkanı Draghi ve 20.00'da İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'in konuşmaları yakın takibimizde olacaktır.

Yeni haftaya dolarda 3,5381, dolar endeksinde 101.360, altın/ons'ta 1177, brent petrolde 54 dolar ve gram altında 133,84 TL seviyesinden başlıyoruz.

74.000'in altında kapanış gerçekleştiren BIST'te ise yeni haftaya 73.390 seviyesinden başlayacak. Doların seyri ve Avrupa piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak yukarı yönlü hareketlenmelerde 74.300, 74.700 ve 75.100 dirençler olurken, geri çekilmelerde 73.000, 72.700 ve 72.100 destek seviyelerimiz olacaktır.
 
A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)