E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada 82.500 desteği çalıştı---

Borsada 82.500 desteği çalıştı

Borsada 82.500 desteği çalıştı
16 Aralık 2014 - 09:23 borsagundem.com

Gelişmekte olan ülkelerde döviz faiz tarafında baskı devam ediyor

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
  
 "RUSYA’DAN SERT MÜDAHALE..
   
ABD ve Avrupa borsalarında Cuma günü yaşanan sert düşüşlerin ardından güne %0,3 civarı düşüşle başlayan BIST100 endeksinde ilk seansta test edilen 82,500 desteği çalıştı. Kurda yükselişin devamı ile seans içi 2,34 seviyesi üzerini gören DolarTL’ye rağmen tutunma eğilimi dikkat çeken BIST’te 2.seansta 83,000 seviyesi üzeri denenirken kapanış yüzde 0,51 değer kaybı ile 82,804 puan düzeyinden gerçekleşti.
   
Dün BIST Kapanışı sonrası akşam saatlerinde ise gelişen piyasaların devam ettirdiği hem para birimi hem tahviller hem de borsalardaki düşüş hareketinin devamında TL’deki değer kayıplarının da hızlanması ile DolarTL 2,3957 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Rublenin dolar karşısında da tarihi rekor düzeyler görmesi ile Rusya Merkez Bankası’ndan planlanmamış bir toplantı ile sert bir müdahale geldi, gösterge faiz 6,5 puan artırıldı.
   
Rusya’nın adımı sonrası DolarTL’de de bu sabah 2,3584 seviyelerinde olsak da EM para birimleri üzerinde baskı devam ediyor. Petrol fiyatlarında düşüş de Rusya’yı olumsuz etkilerken EM’lere doğru da negatif algı bulaşıcılık etkisi yaşanıyor, dünkü hikaye de büyük ölçüde buydu. Bu sabah brent 60,7 dolar seviyelerinde. Petrol nedeniyle Avrupa ve ABD’de de ekside kapandı. ABD vadeliler hafif artıda olsa da BIST100 güne düşüşle başlayabilir. 82,500 desteği altında 81,200 ve 80,500 destekleri izlenecek. 83,500 ve 85,500 ise yükseliş denemelerinde izlenecek dirençler..
   
Dün kurda yükseliş devam ederken TL üzerinde DolarTL’nin yanı sıra euroTL’den de görülebilen satış baskısı ile faizde de yukarı yönlü hareketler izledik. Hatta 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 8,51 ile 10 yıllık tahvil faizinin (%8,41) üzerinde gerçekleşti. Bu durumun bu şekilde devamına dair bir senaryo çizmek için erken olsa da sonuç olarak bu durum ters eğilimli bir getiri eğrisi ifade edecektir ve bu noktada da Merkez Bankası’nın getiri eğrisini yataya yakın tutma konusundaki kararlılığını akılda tutmak gerektiğini düşünüyoruz..
   
Haftanın en önemli gündem maddesi FED toplantısı ise bugün başlıyor. 2 gün sürecek FOMC neticesinde yarın akşam merak edilen sorular yanıtlarını bulacak. Öncesinde ise küresel piyasalar öncü imalat ve hizmet PMI verilerinin yanı sıra Almanya’da ZEW endeksi ile ABD’de konu datalarını takip ediyor olacak.
   
Ayrıca her ne kadar 12 ay vadeli olsa da Hazine’nin bugün gerçekleştireceği kuponsuz tahvil ihalesinin sonuçları da yurt içi piyasalarda yakından izleyecek. FED kararı gelene dek kur ve faizdeki hareketlere bağlı seyir görmeyi beklediğimiz endekste ise kur üzerinde baskı devam ettikçe hareket bandı da aşağı yönlü genişleyebilir.’’

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)