E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada 72.000 desteği kritik öneme sahip---

Borsada 72.000 desteği kritik öneme sahip

Borsada 72.000 desteği kritik öneme sahip
25 Nisan 2014 - 09:03 borsagundem.com

Bugünün gündemine bakıldığında ABD tarafında öncü hizmet PMI verisi ve Nisan ayının ikinci yarısı için tüketici güven endeksi açıklanıyor olacak

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan Günlük Bülten:

"İndirmedim Mi ? İndirdim İşte 
   
Mart’ın ikinci haftasından sonra başlayan güçlü portföy akımları ile birleşen seçim sonucunda gösterge faiz %11,60’lardan %9,84’lere , 5 yıllık CDS’ler 266’dan 204 ‘e , 2,24 seviyesindeki dolar/tl 2,09 seviyesine kadar gerilemiş, iç talepte yavaşlama görülmüş ekonomiye destek vermek için Merkez’in sıkı para uygulamasını yavaşlatması beklentisi oluşmuş ve Siyasetin tüm cephesinden TCMB’ye karşı yoğun bir faiz indirim baskısı gelmişti.  
   
Fakat TCMB, Bagımsızlık yönündeki tartışmaların önüne set çekerek, büyüme şu anda güçlü devam ediyor enflasyonda yükseliş trendini bozmuyor, mevcut görünüm karışık faiz indirimi için net görüş yok diyerek, bu ayki toplantısında sadece kullanılmayan Geç Likidite Penceresinin %15 olan Faizini %13,5’e çekti.  %10’luk politika faizi, %8-12 aralığında olan koridor’da değişiklik yok. Başçı’nın %12 sıkı bir oran burada sınırlı bir gevşeme görülebileceğinden bahsetmesi koridor’da göstermelik bir indirim beklentisi doğurmuştu ama koşullar buna da uygun görülmedi.    

Zorunlu karşılık oranlarında indirim Merkezin döviz rezervini azaltacak, bu etkinin giderilmesi için ROK artışını beraberinde getirecek, Zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi de Bankacılık sektörünün karlılığını desteleyecekti. Şu an için bu adımlar içinde uygun koşullar görülmedi. 
   
İç talepdeki yavaşlama, zaten enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve cari açıktaki dengelenme sonucuydu, tüketici ve ticari krediler için destek isteniyorsa genel karşılık oranlarında yapılacak düzenlemeler zaten BDDK’nın işiydi.  Enflasyon faizler açısından en önemli değişken, Hindistan %11,2 ve Endonezya %8,20 enflasyonla tepe noktalarını gördükten sonra enflasyonları düşüş trendine girmiş fakat ülkemizde halen tepe nokta görülmemiştir.    

Hem kur geçişkenliği, hem petrol fiyatlarının Ukranya-Rusya gerginliğinden dolayı yüksek seyri, hem kuraklık/don etkisi, hem de Merkez Bankasının 2014 yılı için orta noktası 6,6 olan enflasyon beklentisinin Enflasyon görünüm raporu açıklanırken yukarı yönlü revize edilmesine neden olacaktır. TCMB Başkanı Sayın Başçı’da bu yönde açıklamada bulunmuş ve Enflasyonun Haziran’dan itibaren düşeceğini sıkça dile getirmişti. Bugünkü adımdan sonra bizce faiz/koridor indirimi ve/veya makro ihtiyati gevşeme adımlarının (zorunlu karşılıklarda indirim ve faiz verilmesi) nflasyonun düşüş trendine başlayacağı bu dönemde gerçekleştirilebileceğini düşünmekteyiz. 
   
Yurtdışına baktığımızda ise  dün Avrupa borsaları öğleden sonraya dek alıcılı seyretti ki bunda önceki günkü düşüşlere karşı tepki alımları da etkiliydi. Draghi’nin konuşmasının satır başlarına bakıldığında ise  enflasyonda kötüleşmenin varlık alımlarını tetikleyebileceği, Orta vadeli enflasyon görünümünde kötüleşme geniş tabanlı varlık alımlarına yol açabileceği, Politika duruşunda istenmeyen sıkılaşmanın düzeltilmesi için negatif mevduat faizini de içeren faiz koridoru indirimi kullanılabileceği gibi öncekilerinden farklı olmayan sadece “olabilirler” açıklamalarını görmekteyiz.     

Günün devamında ise Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna’nın başlattığı operasyonlarına karşılık Ukrayna sınırında askeri tatbikata başlattığı açıklaması ve Putin’in acil basın açıklaması yapacağı spekülasyonu tüm piyasaların satışa dönmesine ve altının ons fiyatının 1268 dolardan 1298’e kadar yükselmesine neden oldu.    

Bugünün gündemine bakıldığında  ABD tarafında öncü hizmet PMI verisi ve Nisan ayının ikinci yarısı için tüketici güven endeksi açıklanıyor olacak. Yurtiçinde ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Katma Değer Vergisi'nde Yeni Dönem" konulu bir basın toplantısı ve TCMB Yurtdışı Yerleşiklerin Mülkiyetindeki Hisse ve DİBS Stoku verileri dışında bir gündem bulunmuyor. 
   
Dün Merkez’in kararı sonrası ikinci seans içinde 72,342 seviyesine dek geri çekilen BIST100 endeksi günü yüzde 1,06 değer kaybıyla 72,391 seviyesinden tamamlamıştı. 73,000 direncinin hedeflenerek yeniden 73,000-75,000 bandına girilmesi ihtimalini gündeme getirmesi bakımından 72,000 desteğinin –önceki günlerdeki satış baskılarında da bu desteğin çalışmış olması sebebiyle- hayli kritik olduğunu ve 71,500 seviyesi altında da algının daha da bozulabileceğini düşünüyoruz." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)