E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul günü ekside kapattı---

Borsa İstanbul günü ekside kapattı

Borsa İstanbul günü ekside kapattı
05 Mayıs 2016 - 17:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.86 eksi ile 78.698 seviyesinden kapattı

İki günlük sert düşüşün ardından endekste öğleden önce Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarını bekleyen piyasa,öğleden sonra gelen açıklamaları olumlu algılayarak 79.907 puana kadar yükselerek artıya geçmişti. Ancak kapanışa yaklaştıkça gelen satışların etkisi ile BİST-100 endeksi günü yüzde 0.86 düşüşle 78.698 puandan kapattı.İşlem hacmi 5.988.828.070 olarak gerçekleşti. 

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul'da, küresel piyasalardaki gelişmelerin yanında, iç politika gerginliği ile artan satışların etkisiyle, önceki gün yaşanan yüzde 3.29 düşüşün ardından, dün yüzde 2.08 kayıpla 79.382 puandan kapandı. Yeni günde endeks yüzde 2.10 kayıpla 77.712  puandan sert düşüşle başladı. Öğleden önce  BİST-100 kayıplarının bir kısmını geri almayı başardı.

AK Parti toplantısı sonrasında, endeks Başbakan Davutoğlu'nun açıklaması ile yükseldi. BİST-100 endeks gelen alımlarla artıya geçerek 79.907 seviyesine kadar yükselmişti. Saat 17'ye doğru gelen satışlarla yüzde 0.50 puan eksi ile 79 bin seviyesinin altına indi. 

Küresel piyasalarda yaşanan satış baskısı Borsa İstanbul üzerinde de görülürken tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş ve kurlardaki sert hareketler baskının artmasına neden oluyor. Gözler dün akşam gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasındaki görüşmeye çevrilmişti. AK Parti’yi mayıs ayı sonunda olağanüstü kongreye götürme kararı çıktı. Kongrenin 28 veya 29 Mayıs’ta yapılması planlanıyor. Başbakan Davutoğlu’nun kongreye kadar görevine devam edeceği belirtiliyor. Açıklama sonrası TL'de sert değer kayıpları görüldü. Meclis’teki grup toplantısında “Her makamı elimin tersiyle iterim” ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, bugün saat 11.00’de partisinin merkez yürütme kurulunu (MYK) toplayacak. Ardından da kamuoyuna açıklamada bulunacak.

Analistlere göre teknik açıdan endekste satış baskısı devam etmekte. Endeksin 76.800 seviyesi altında 74.300 seviyesini hedefleyebileceğini belirtiyorlar. Endekste gelebilecek tepki alımlarında bu süreçte zor görünse de teknik olarak ise ilk etapta 81.800 seviyesi takip edilecek. Bu direncin üzerinde 84.200 seviyesi hedeflenebilir.

Yurtiçindeönemli bir veri olmazken  saat 11:00'de Ak Parti MYK toplantısı izlenecek. Ardından Başbakan Davutoğlu'nun açıklamaları takip edilecek. 

Kongre kararı sonrası Cemil Ertem'den açıklama

KÜRESEL PİYASALAR

Japonya borsalarının kapalı olduğu günde küresel piyasalarda yaşanan satış dalgası giderek hızlanırken Asya borsalarının da bu çerçevede günü satıcılı kapattığını izledik. Çin Shanghai endeksi petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji sektörü hisselerine satış getirmesi öncülüğünde günü satıcılı kapattı.

Avrupa tarafında perakende satış verisinin beklentiler altında kalması harcamalar cephesinde sıkıntı olduğunu gösterdi. Bu aynı zamanda büyümenin iç talep kaynaklı değil de dış talep kaynaklı arttığını gösterirken Çin'in son dönemde Avrupa mallarına olan talebi arttırması bunu destekleyen bir unsur oldu. Küresel piyasalarda yaşanan satış dalgasının etkisi ve azalan iç taleple birlikte Avrupa borsaları sert satışına devam etti. Bugün Avrupa borsalarının petrol fiyatlarındaki yukarı hareketi etkisiyle yeni güne yükselişle başlamaları bekleniyor.

AK Parti'de yeni dönem nasıl şekillenecek

Dün ISM hizmet PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi ekonomiye dair umutları tekrar canlandırdı. Ayrıca fabrika siparişlerindeki artış doları destekleyen diğer bir unsur oldu. ABD borsaları, UBS'in karının tahminlerin altında kalması sonucu bankacılık sektörüne satış getirmesi, sanayi sektörü hisselerindeki düşüş ve gerileyen emtia fiyatlarının hammadde üreten şirket hisselerinde yarattığı baskı öncülüğünde günü satıcılı tamamladılar.

Bugün Euro Bölgesi'nde önemli bir veri akışı bulunmazken ABD'de haftalık işsizlik başvuruları ve Fed üyesi Bullard konuşması izlenecek.

Dolar 3 günde yüzde 7 civarında yükseldi

 

Petrol 45 doların üzerinde

 

Altında kar satışları etkili

  

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 05.05.2016

 

Günün önemli şirket haberleri - 05.05.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • balon05 Mayıs 2016 17:14

    bankalara iyi mal verdiler görünen borsa kolay kolay kendine gelemez.

  • vatandaş05 Mayıs 2016 16:55

    gel vatandaş gel gelen krizin malları bunlar. dönüyor gibi gösterip çok gelen oldu dün bugün.

  • keriz miyiz05 Mayıs 2016 16:07

    mal vermek için gel gel yapar bunlar. 8 binde fiyat hedefleri yükseltilip AL AL diye bağıran kurumlar şimdi SAT diyor. nasıl bir kandırmacadır bu.

  • süper05 Mayıs 2016 15:18

    forekste çok fena vurdum palaya. dolar nasıl olursa 2,97 ye yükselirdi bu durumda. akp mi çöktü hayır sadece bir isim değişecek okadar basit. 2,95 2,96 2,97 den forekste dolar sattım coştum şimdi :)

  • kriz05 Mayıs 2016 13:30

    önceden bu olayı büyüklere sızdırdılar. endeks 85,300 den boş yere düşmedi. parayı kazanan her zaman reisin çevresi.