E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa vurguncuları FETÖ'den gözaltında---

Borsa vurguncuları FETÖ'den gözaltında

Borsa vurguncuları FETÖ'den gözaltında
17 Ağustos 2016 - 10:28 borsagundem.com

Bank Asya'nın satış sürecinde borsada vurgun yapmakla suçlanan İbrahim ve Hasan Sayın kardeşler FETÖ operasyonunda gözaltına alındı

Dün, FETÖ/PDY finans yapılanması soruşturmasında Akfa Holding ve 51 şirket ile bünyesinde A101 marketler zinciri bulunan Yeni Mağazacılık AŞ'ye operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında SPK'nın borsada vurgun yapmakla suçladığı İbrahim ve Hasan Sayın kardeşlerinde aralarında olduğu 80 kişi gözaltına alındı.

Bank Asya'nın Katarlılar'a satış sürecinde gündeme gelen iki kardeş, insider trading yaparak milyonlarca lira haksız kazanç elde etmekle suçlanıyorlardı.

BORSADA VURGUN YAPMIŞLARDI
Cevdet Türkyolu ile bankanın hakim ortakları İbrahim ve Hasan Sayın, Bank Asya'nın Katarlılar'a satış sürecini önceden öğrenip, borsada hisse toplamışlardı. SPK mevzuatına göre, içeriden öğrenenlerin ticareti (insider trading) suçunu işleyen Türkyolu ve Sayın hakkında 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

BORSADA VURGUN YAPTILAR
SPK'nın suç duyurusu ile ilgili açıklamasında, Bank Asya'nın 25 Mart 2014 tarihinde borsaya yaptığı özel durum açıklamasına dikkat çekildi. Söz konusu 5 kişinin bu açıklama öncesi ve sonrasında borsada yüklü miktarda işlem yaptığı vurgulandı.



1 HAFTA ÖNCEDEN HİSSE TOPLADILAR
Bank Asya 25 Mart 2014 tarihinde borsa kapandıktan sonra Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başlandığını açıklamıştı. SPK'nın incelemelerinde, bu 5 kişinin ortaklık görüşmelerinden bir hafta önce haberdar olduğu, borsada hisse alıp satarak kendilerine haksız menfaat sağladığı belirlendi. Banka yönetiminin 19 Mart'ta Katarlılar ile görüşmelere başlandığını duyurmak için hakim ortakları toplantıya çağırdığı tespit edildi. Toplantıya davet edilen Hasan ve İbrahim Sayın'ın dışında Cevdet Türkyolu, Muhammet Erhan Köseoğlu ile Ferhat Aktaş'ın da bu durumdan haberdar edilip borsa operasyonuna başladığı incelemelerde ortaya çıktı.

BİR HAFTADA % 65 KAZANÇ
SPK'nın tespitlerine göre, listeye alınan 5 kişi değeri 1.14 TL'den 18 Mart'ta milyonlarca lot hisse topladı. Hisseler Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başlandığının açıklandığı 25 Mart'tan sonra bir anda fırladı. Bir haftada yüzde 65 yükseldi. Paralel Yapı'nın en tepesindeki mahrem hizmetler sınıfı imamı Cevdet Türkyolu'nun bu süreçte borsada 1 milyon lot aldığı belirtiliyor.

İhlas Holding'in CEO'su Cahit Paksoy gözaltına alındı

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI
SPK Kanunu'nun 106/1 maddesine göre suç duyurusunda bulunulan 5 kişi hakkında hapis cezasıyla dava açılabilecek. Kanunun 'bilgi suistimali' (insider trading) başlıklı maddesinde, "Doğrudan ya da dolaylı olarak sermaye piyasası araçları ya da ihraççılar hakkında, ilgili sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikteki ve henüz kamuya duyurulmamış bilgilere dayalı olarak ilgili sermaye piyasası araçları için alım ya da satım emri veren veya verdiği emri değiştiren, iptal eden ve bu suretle kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden; ihraççıların veya bunların bağlı veya hâkim ortaklıklarının yöneticileri, ihraççıların veya bunların bağlı veya hâkim ortaklıklarında pay sahibi olmaları nedeniyle bu bilgilere sahip olan kişiler, bu bilgileri suç işlemek suretiyle elde eden kişiler, iki yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılırlar" deniliyor.

İKİ YIL MEN EDİLDİLER
Hasan Sayın, İbrahim Sayın, Cevdet Türkyolu, Muhammet Erhan Köseoğlu, Ferhat Aktaş'a işlem yasağı da getirildi. SPK, bu kişilere 'Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı Tebliği' çerçevesinde borsalarda 2 yıl geçici işlem yapma yasağı uygulanmasına karar verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Akman18 Ağustos 2016 01:47

    Borsa da temizlik hareketi düşünülüyorsa öncellikle CLKHO ve KERVANSARAY da son yıllarda olup bitenlere bakılmalı. Yatırımcılarla her türlü dalgayı gectiler

  • Bika17 Ağustos 2016 22:15

    Fetocuların afyonu din değil mi !

  • ali17 Ağustos 2016 19:30

    Sayın borsagündem yetkilileri, bankasya hisselerindeki küçük yatırımcılar olarak lütfen sesimiz olun....

  • KILIÇ17 Ağustos 2016 15:41

    FETÖ VE PKK KÖPEKLERİ BU ÜLKEDEN BİR KUM TANESİ BİLE KOPARAMAYACAKLARINA GÜVENİM SONSUZ.YATIRIMA DEVAM

  • Turgut17 Ağustos 2016 14:34

    Devlete güvendik tüm birikimimizi Bank Asya hisselerine yatırdık. Şimdi ne olacak halimiz?

  • borsagündem17 Ağustos 2016 14:10

    Sayın borsagündem yetkilileri, bankasya hisselerindeki küçük yatırımcılar olarak lütfen sesimiz olun....

  • borsazede17 Ağustos 2016 14:04

    Sayın devlet yetkilileri,eğer küçük yatırımcıyı düşünüyorsanız .Bu şirketi ekonomiye öyle ya da böyle kazandırın.Ya da paralarımızı iade edin.Bir kere olsun devlet ky yanında olsun....

  • selim17 Ağustos 2016 14:00

    3-4 ay önce kredi çekip bu hisseyi aldım.devlet büyüklerimizin satılacak sözlerine inanıp,kar ederim,zararlarımın bir kısmını bu hisseden çıkartırım demiştim.Ama sonuçta söylenenlerin hiç biri olmadı.Resmen aldatıldık,paramızdan da olduk.İNşallah hatadan dönerler.Daha şimdiden afakanlar basıyor.hAKKIM helal değil....

  • EMRE17 Ağustos 2016 13:32

    Tekrar ihaleye çıkarılmalı yada kamu bankalarıyla birleştirilmeli. b grubu küçük yatırımcıların mağdur olmaması gerekir.

  • Kank17 Ağustos 2016 12:57

    Şükür lerin borsa kankileri kimlerdi, heryerde beraber poz verenler. Kankiler hala işbalında

  • Brsa17 Ağustos 2016 12:56

    Kervansaray da yatırımcının burnundan getrdiler binbir oyunlarla ama orda operasyonculara hiç bir hareket yok. Niye bu ikilik!

  • ALİ 17 Ağustos 2016 12:20

    fetocu değilim güvendim üleme bıst 30 hisesi allah korkusu olur ıslami bir banka batmaz dedik ne çıktı bizler ne olacağız sayın yetkililevvaçıklama yapsın k.y ne olacak gtti 30 yılık tüm brkimim çocuklarmın yüzüne bakamyorum

  • Borsacı Ahmet17 Ağustos 2016 12:08

    Olan bank asya b hissedarlarına oldu. Küçük yatırımcının hakkı ne olacak, şimdide Bddk'da çalışanların 15 temmuz da yapılan ihale evrakları nın çaldıkları söyleniyor.. İhaleye giren şirketlerin evrakları eksik diye ihale yapılmadı....

  • fettah tahminci17 Ağustos 2016 11:52

    istediği zaman nasıl buluyor insider yapanları...