E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa ve piyasada topyekün savunma---

Borsa ve piyasada topyekün savunma

Borsa ve piyasada topyekün savunma
24 Temmuz 2016 - 07:51 borsagundem.com

SPK’nın geri alımı kararı ile hükümetin etkin iletişim politikası sonuç verdi. 3.09 TL’ye çıkan kurun tırmanışı frenlendi borsada 70.426 seviyesinden alım geldi. "Hukuk devleti" vurgusu, yabancı algısı için önemini koruyor

Piyasalar 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişiminin şok etkisini üzerinden atmaya başlıyor. dolar S&P’nin not indirimi ve OHAL sonrası test ettiği 3.09’lu seviyelerden dönerek, 3.05’lere geriledi.
Borsa İstanbul’da ise 70.426’lı seviyelerden gelen alımlar 72.800’lere kadar çıkışı sağladı. bist 100 Endeksi haftayı 71.738 puandan tamamladı.

Hatırlanacağı üzere Endeks geçtiğimiz haftayı 82.825 seviyesinden kapatmış ve tam da 85.000 ve 87.000 hedeflerine doğru yükseliş beklentileri güçlenmişti. Ancak 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişimi bir haftada yüzde 13.39 kaybı beraberinde getirdi. Görülen en düşük seviyeye göre kayıp ise 15 oldu. BİST 100 Endeksi 82.825 seviyesinden cuma günü en düşük 70.426’ya kadar geriledi. 

Canikli: "Yeni yatırımlarla ilgili önemli gelişmeler var"

Direnç seviyeleri...

Borsa İstanbul’da yaşanan en büyük haftalık düşüşlerden biri sonrası alımlar gelmeye başlarken ekonomi yönetiminin etkili iletişim politikası ve borsada hisse geri alım düzenlemesi yatırımcıların sakinleşmesini sağladı. Türkiye’de yaşanan büyük krizler, dalgalanmalar, darbe girişimleri... 
Ülkenin tarihsel seyri içerisinde volatilite yaratmakla birlikte etkilerinin kalıcı olmadığı görülmekte. Şimdilerde de benzer bir durum söz konusu ve piyasalardaki toparlanmanın hızlı olduğu gözlenmekte. 
CHP’nin OHAL kanunu oylaması öncesi grup kararı almayarak vekilleri serbest bırakması Meclis’te gerilimin yaşanmamasına neden oldu. OHAL sonrası hükmet kanadından gelen ‘hukuk devleti’ vurgusu ve tansiyonu hafifletici adımlar borsada son bir haftada oluşan kayıpların önümüzdeki haftalarda hızla geri alınmasını sağlayabilir. Borsada aşağı hareketlerde 69.500 ve 68.000 destekleri izlenirken yukarı hareketlerde 72.500 ve 73.500 direnç seviyeleri izlenecek.

S&P geçtiğimiz perşembe günü Türkiye’nin kredi notunu düşürürken cuma günü de finans şirketlerinin görünümünü negatif olarak açıkladı. S&P, “Finans şirketlerinin görünümlerinin negatif olarak belirlenmesi Türkiye’nin negatif görünümünü yansıtıyor” dedi. 

Yabancı şirketlerin Türkiye'ye güveni tam

Negatif karar bekleniyordu

Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altında değerlendiren S&P’nin mevcut not kararı sonrası finans şirketlerine ilişkin negatif değerlendirmesi zaten bekleniyordu. Yatırımcıları tedirgin eden ise bu kararın zincirleme bir etki yaratıp yaratmayacağı. Bu noktada ağırlıklı beklenti zincirleme etkisi olmayacağı yönünde. Tabii bu düşünce dile getirilirken bellirli koşulların varlığıyla birlikte ifade edilmekte. Temel koşul da ülkeden sert yabancı sermaye çıkışını tetikleyecek adımların atılmaması. 

Böylesi bir yönelime gidilmediği sürece Moddy’s ya da Fitch’ten not düşüşü beklenmemeli. Ekonomi yönetimi ve hükümetten gelen mesajlar ise şu ana kadar bunu tetikleyecek bir gelişme olmayacağı yönünde.

Dolar 3.00 TL’yi kırarsa

Darbe girişimiyle başlayan Moody’s’in kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıklaması akabinde S&P’nin kredi notunu düşürmesi ve OHAL kararı ile birlikte 3.09’lara kadar tırmanan dolar, cuma günü 3.0485-3.0525 bandına kadar geriledi. Dolar kurunda kritik eşik 3.00 seviyesi. 3.00’ün aşağı kırılması yeniden 2.95-3.00 bandına dönülmesini sağlayacaktır. Olası çıkış denemelerinde 3.09-3.10 ilk dirençler olarak öne çıkıyor. 

Fed toplantısı izlenecek

Piyasalarda bir yandan yurt içerisindeki gelişmeler etkisini gösterirken diğer yandan FED’in 26-27 Temmuz’da gerçekleştireceği FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısı takip edilecek. Bu toplantı önemli. Özellikle Brexit sonrası FED’in yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor. Öte yandan Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz toplantısı gerçekleşecek. Analistler bu toplantıdan ek parasal genişlemeye yönelik bazı kararların gelmesini öngörüyor.

Rusya'dan Türkiye'ye kararname desteği

 

Geri alım düzenlemesi sonuç verdi

SPK piyasaları rahatlatacak bir karar aldı. Kurul, ikinci bir bildirime kadar firmaların genel kurulda karar almalarına gerek kalmadan kendi hisselerini geri alabilmelerine olanak tanıdı. Söz konusu kararın ardından borsada işlem gören bir çok firma hisse geri alım kararı aldı. Kendi hisselerini alacağını açıklayan firmalar arasında Net Holding, Net Turizm, Borusan Yatırım, BİM, Transtürk Holding, RTA Laboratuvarları, Ostim, Denge Yatırım Holding, Güler Yatırım Holding, Arsan Tekstil, AVOD ve Katmerciler bulunuyor.

Limitsiz geri alım

Bu kararla birlikte mevcut bir geri alım programı olan ya da olmayan borsada işlem gören tüm firmalar genel kurul kararı olmaksızın borsada kendi paylarında geri alım yapabilecek. Bunun için firmanın önceden açıklamada bulunması yeterli. SPK’nın ikinci bir kararına kadar geçerli olacak bu uygulamada alımlar için herhangi bir limit söz konusu değil. 

Kurul kararında, “Genel kurullarınca alınmış bir karara bağlı olarak yürürlükte bir geri alım programı olmayan halka açık şirketlerimiz, özel durum açıklaması yapmak kaydıyla herhangi bir limit söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirebilecektir. Genel kurullarınca alınmış bir karara bağlı olarak geri alım programı yürüten halka açık şirketlerimiz, özel durum açıklaması yapmak ve yetkili organlarını bilgilendirmek suretiyle herhangi bir limit söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirebilecektir” ifadelerine yer verildi.

Darbeciler 1 haftada 78 milyarlık zarar verdi

Borsa İstanbul’da banka hisselerindeki kayıplar yüzde 15’leri aştı. Yapı ve Kredi Bankası bir haftada yüzde 19.95 oranında değer kaybederken Halkbank da yüzde 19.72 oranında değer kaybetti. Vakıfbank hisselerindeki değer kaybı ise yüzde 18.75 oldu. BİST 100 Endeksi’nin bir haftalık kaybının yüzde 13.39 olduğu düşünüldüğünde endeksin banka hisselerindeki sert satışlarla gerilediği görülecektir.

Darbe zararı

Öte yandan, darbe girişimi nedeniyle borsada işlem gören şirketlerin piyasa değeri 1 haftada 78 milyar lira eridi. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri 15 Temmuz Cuma günü kapanışta yaklaşık 634 milyar lira olarak gerçekleşirken, bu rakam 22 Temmuz Cuma günü 556 milyar liraya geriledi.

Mansimov, Socar ve Goldman Sachs ile masaya oturdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahallenin Delisi24 Temmuz 2016 23:41

    "Kamuran" ne içtiyseniz ben de isterim... 82.000 hayal artık...Seneye...

  • Kamuran24 Temmuz 2016 23:06

    özellikle karda olan şirketler geri alım programına katılacaklardır.Önümüzdeki hafta 82 bin direncine doğru hareketlenebiliriz. ytd.

  • KAAN KILAVUZ24 Temmuz 2016 19:40

    Geri alım programlarını uygulayanlar patron şirketleri asıl geri alım başlatması gereken şirketler THYAO ,HALKB, VAKBN, EKGYO bunlar kamu ağırlıklı şirketler ama hiç ses yok, siz almazsanız hisselerinizi yatırımcı niye alsın? Bir an önce başlamaları gerek.

  • ANKARA24 Temmuz 2016 13:45

    DARBEDEN SONRA EN ÇOK DÜŞEN İTTİFAK HOLD, KRİSTAL KOLA, GSDHOLD, ARSAN TEKSİL, BUNLARIN PATRONLARI... SONUNUZ AKIN İPEK GİBİ OLSUN.YATIRIMCIYI BATIRDINIZ.HALA PAY ALIMI YOK