E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rekordan rekora koşuyor, yatırımcı sayısı azalıyor---

Borsa rekordan rekora koşuyor, yatırımcı sayısı azalıyor

Borsa rekordan rekora koşuyor, yatırımcı sayısı azalıyor
14 Ekim 2017 - 08:51 borsagundem.com

Alman borsa endeksi DAX çoktandır beklendiği gibi 13 bin puanın üzerine çıktı. Ama özel yatırımcı rekordan pay alamadı

Tasarrufa önem veren Almanların çoğunlukla borsaya uğramamaları biraz çelişkili gibi geliyor. Alman Hisse Senetleri Enstitüsü 2016 yılında hissedar sayısının daha da azaldığını duyurmuştu. Geçen yıl Almanya'da şirket ve fon hissesi bulunduranların sayısı 9 milyon civarındaydı. Her yedi Alman'dan sadece biri doğrudan ya da şirket fonları üzerinden borsada yatırım yapıyor. Borsa endeksi rekordan rekora koşarken tasarruf hesaplarına faiz ödenmemesine rağmen hisse senedi sahiplerinin sayısı bir yılda 30 bin azaldı.

Almanya'da borsa kültürü yaygın değil. Bunun bir nedeni de bankaların geniş kitleleri hisse senetlerine yatırım yapmaya özendirmede geç kalmasıydı. 2000'lerin başlarında internet şirketleriyle birlikte Alman Telekom'un Hisse senetleri de dibe vurunca güvensizlik daha da artmıştı.

Almanlar borsadan çekiniyor

Güvensizliği ortadan kaldırmak mümkün olmadı. Her üç Alman'dan biri hisse senetlerine yatırım yapmanın riskli olduğunu, yüzde 62'si de yatırımda en önemli kriterin güvenirlik olduğunu düşünüyor.
Alman Birleşik Borsa Endeksi DAX'ın yeni bir rekor daha kırması epey sürdü. Borsa uzmanları endeksin 13 bin puanın üzerine çıkmasının gün meselesi olduğunu biliyorlardı ve perşembe günü öyle de oldu. DAX'ın şahlanmasının çeşitli nedenleri var. Bunlardan biri, yabancı yatırımcının Almanlardan daha hevesli olması. DAX'a kayıtlı en büyük 30 Alman şirketindeki yabancı hissedarların payı yüzde 80'i buluyor.

En büyük yabancı yatırımcı grubunu Kuzey Amerikalılar oluşturuyor. Amerikalıların borsada hisseleri işlem gören Alman şirketlerindeki payı yüzde 33'e yaklaştı.
Aynı zamanda DAX senetlerinin yüzde 61'i bankalar, sigortalar ve yatırım fonları gibi kurumsal yatırımcıların elinde bulunuyor. Kurumsal yatırımcı yüksek kâr amaçlı çalışıyor. Alman devlet tahvillerine negatif faiz uygulanan bir dönemde yatırım sermayesinin borsaya yönelmesi kaçınılmazlaşıyor.

Alternatifsizlik

Diğer borç senetleri de kâr etmiyor. Avrupa Merkez Bankası her tahvili satın alıyor ve sıfır faiz politikasıyla İtalya'nın borçlarını yeniden yapılandırmasına yardım ediyor. Kurumsal yatırımcı da alternatifsizlik nedeniyle tahvilden çıkıp hisse senedine yöneliyor.
Alman borsa endeksinin önümüzdeki aylarda yeni puan rekorları kırması sürpriz olmaz. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) dünya ekonomisi büyüme tahminini revize edip yukarı çekti. Petrol İhraç Eden Devletler Teşkilatı (OPEC) arzı daraltmayı başaramadığı sürece petrol fiyatlarının tırmanmasından korkmaya da gerek olmayacak. Oysa DAX'ın uzun süre yerinde saymasına petroldeki ucuzluk neden olmuştu. Yatırımcı petrol talebinin durgunluk beklentisi yüzünden gerilediğini düşünmekteydi. Ama bunun aksi de söylenebilir. Enerji fiyatlarının düşmesi işletmelerin üretim maliyetlerini düşürüp kâr marjını arttıracağından, hisse senetlerinin cazibesi artar.

Elverişli siyasi ortam

Dünya politikasındaki sakin hava da türbülanslara dayanıklı çıktı. Fransa'daki seçimler Avrupa aleyhtarı eğilimden duyulan korkuyu dağıttı. ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarının çoğu boş çıktı. İngiltere Başbakanı Theresa May'ın seçimde bozguna uğraması, Brexit'in yumuşak ve özel sektör açısından avantajlı bir sona kavuşma ihtimalini arttırdı. Avrupa ülkelerinde ekonomik canlanma devam ediyor. Özel şirketlerin kârlılık durumunun düzelmesi analizcileri umutlandırıyor.
Alman borsa endeksinin ufkunu kara bulutların sarması, Avrupa Merkez Bankası'nın ultra gevşek para politikasından çıkacağını belli etmesine bağlı. Avrupa Merkez Bankası, ilkbaharda olmasa da en geç Mario Draghi'nin başkanlık süresinin dolacağı 31 Ekim 2019'da para politikası dizginlerini kısmaya başlayabilir. DW Türkçe

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • STOP16 Ekim 2017 10:28

    patron satışlarına spk dur demezse...yakında hiç yatırımcı kalmayacak

  • BORSACI 14 Ekim 2017 21:20

    BU ZAMANA KADAR BORSADA YÜZLERCE ŞİRKET KAPANDI BİRAZIDA GÖZ ALTINDA OLUP BİZİM BORSAMIZDA MAGDURİYETLE DOLU GEÇMİŞİ VAR KÜÇÜK YATRIMCI DİKKATLİ OLMALI.

  • Alıntıdır 14 Ekim 2017 20:14

    Alamanlar ah Alamanlar ahhhhhhhh . Çok üzüleceksiniz çokkkkkk ....

  • Sdk 14 Ekim 2017 17:57

    Borsa çok yükseldi çakacak göçecek diyenler bi baksın tüm dünyada borsalar rekorlar kırıyor bizim borsa hâlâ çok ucuz. Zirveye dolar bazında hâlâ yüzde 45-50 yol var 2019 seçime kadar 150 bin görülür kanımca. Sonrada enflasyon farkı var yani çok yol var daha tabi sabredenlere

  • AHMET14 Ekim 2017 17:01

    malesef yabancıların emir ve buyrukları doğrultusunda yönetilen bir borsa o yüzden yerli kaybetmeye mahkum (kör havuz ,emir iptali gibi daha onlarcasını yazabileceğimiz dangalak uygulamalar) reyizin buraya acilen el atması lazım milli yönetim anlayışı şart

  • Emekci14 Ekim 2017 11:44

    Ben de diyorum Almanlar niye bizi kıskanıyor Adamlar bizim bilinçsiz cahil vatandaşları kıskanıyor, malları yıkacak

  • Abdullah 14 Ekim 2017 10:55

    Borsada iş bilen patronlar atı alıp Üsküdar’ı geçiyor. Yeni borsa felsefesi

  • Esen14 Ekim 2017 10:53

    Metrocular on koldan piyasayı fena sağıyorlar

  • KILIÇ14 Ekim 2017 08:59

    BORSA KÜÇÜK YATIRIMCI İÇİN YATIRIM YERİ DEGİL BİR ANDA HİSSENİZ KAPANIR YADA OUNCUNUN TUZAGINDA BATAR BU SEBEPLE BORSADAN UZAK DURULMALU ÜLKEMİZDE KÜÇÜK TAIRIMCI İÇİN EN İDAEL YATIRIM YERİ BES.