E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'un kasasında ne kadar döviz var---

Borsa İstanbul'un kasasında ne kadar döviz var

Borsa İstanbul'un kasasında ne kadar döviz var
02 Aralık 2016 - 20:59 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından nakdi varlıklarını TL'ye çevireceğini açıklayan Borsa İstanbul'un kasasında ne kadar döviz var?

Borsa İstanbul, nakdi varlıklarının hepsini Türk lirasına çevireceğini açıkladı.

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, konuyla ilgili olarak BloombergHT'ye konuştu:

"Ekonomik Koordinasyon Kurulu sonrası Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın açıklamaları doğrultusunda kendi hazır değerlerimizde yer alan ihtiyaç duymadığımız varlıklarımız Türk Lirası'na olan güvenimizi yansıtmak için, sektöre de bunun bir örnek olması anlamında, TL'ye çevirdik. Bu sadece varlık kalemleriyle ilgili değil. Tüm grup şirketlerimizle beraber tüm sektörle ilgili çalışmalarımızda yer alan dolar, euro bazlı tarifelerimizin de tamamını Türk Lirası'na çevirmek için geniş kapsamlı bir çalışma yaptık.Türkiye'de yaşıyoruz ve bizim gibi kurumların Türk Lirası'na öncelik etmesi lazım."

Karadağ, ne kadarlık bir varlığın çevrileceği ile ilgili soruya ise, "Biz, mali tablolarımızda grup olarak birkaç şirketten oluşuyoruz. Mali tablolara detaylı olarak bakmak lazım. Yanlış bilgi vermemek adına 'Hangi döviz cinsinde ne kadar tutarımız vardı' bilgisini paylaşmayayım" dedi.

Karadağ, uygulama için herhangi bir süre sınırı olmadığını söyledi. Borsa İstanbul Başkanı, "İhtiyaç kalmadığı sürece biz TL'de kalmaya, TL'ye güvenmeye devam edeceğiz" dedi.

Karadağ, bazı varlıkların farklı para birimlerinden tutulma amacını "Bizim operasyonumuz sadece Türkiye'de değil. EBRD'yle, NASDAQ'la devam eden stratejik ortaklığımız var. Bu amaçla diğer para birimlerinde de işlem yapıyoruz ve bu amaçla tutuyoruz. Tutulmasının çok kötü olduğunu söylemiyoruz tabii ki" diyerek açıkladı.

Sn. Borsa Başkanı’nın açıklamasına istinaden Borsa İstanbul konsolide bilançosunda ilgili kaleme baktık. 31 Aralık 2015 tarihli konsolide Borsa İstanbul bilançosunda ilgili nakit ve nakit benzerleri kaleminde 6,9 milyar TRY karşılığı vardır. İlgili finansal tablo dipnotlarında açıklamasına baktığımızda bu miktarın tamamına yakınının, 6,84 milyar TRY’lik kısmının banka vadeli mevdutları olduğunu görüyoruz. Banka vadeli mevduatlarının 4,29 milyar TRY’lik kısmı TRY mevduat, 1,77 milyar TRY karşılığı USD ve 786 milyon TRY karşılığı da EUR olduğu görülmektedir. Bu mevduatların faiz aralıkları TRY için %10,43 – 13,23, USD için %2,21, EUR için %1,55’tir. Yükümlülüklerdeki 2,41 milyar TRY’lik kısa vadeli borçlanmalar bundan çıkarıldığında net nakit yaklaşık olarak 4,49 milyar TRY tutarında ve bunun 812 milyon TRY tutarındaki kısmı TRY borçlanma. 943 milyon TRY karşılığı USD, 658 milyon TRY karşılığı da EUR borçlanması var.

Borsa İstanbul’un elindeki likit varlıklara baktığımızda; konsolide bilançosunda 30 nolu dipnotta Grup şirketleri tarafından tutulan yabancı para varlıkların ve yükümlülüklerin kayıtlı tutarları belirtilmiştir. Buna göre USD varlığı 608 milyon USD, EUR varlığı 247 milyon EUR; bunların TRY karşılıkları da 2,56 milyar TRY tutarındadır. Yalnız; toplam yükümlülükler çıkarıldığında elde edilen net yabancı para pozisyonunda USD açık, EUR fazla pozisyonu ortaya çıkıyor.

Tutarların TRY’ye çevriminden 2015 konsolide finansallarında USDTRY kurunun 2,91, EURTRY kurunun 3,18 olarak alındığını görüyoruz.

Bir de-dolarizasyon olacaksa bunun ön adımlarının resmi kurumlar tarafından atılması gerekir. Bu bakımdan Borsa İstanbul’un bu adımı sembol ve örnek teşkil eden bir adım. Tabii kurlarda veya piyasada ne gibi bir hassasiyet yaratır, öngörmek zor.

Enver Erkan - Kapital FX

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)