E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa100 bini gören Borsa İstanbul düşüşle kapandı---

100 bini gören Borsa İstanbul düşüşle kapandı

100 bini gören Borsa İstanbul düşüşle kapandı
13 Haziran 2017 - 18:10 borsagundem.com

100.000 puanı gören BİST-100 günü yüzde 0.14 oranında düşüşle 99.299 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Uzun süredir psikolojik sınır olan 100.000 puanı gören Borsa İstanbul günü yüzde 0.14 oranında düşüşle 99.299 puan seviyesinden kapattı. Tarihi rekor seviyesine bir yenisini ekliyen BİST endeksi 100.000 puanı gördükten sonra gelen kar satışlarıyla gün boyu ekside seyretti. Piyasalar bugün öğleden sonra başlıyan Fed toplantısına odaklanmış durumda. Bu hafta yapılacak olan 4 büyük merkez bankası toplantılarıda yakından takip edilecek. Hazine bugün yaptığı ihalelerde beklentinin üzerinde borçlanma gerçekleştirdi. Haziran ayında 12 milyar TL'lik borçlanma planlıyan hazine 15.4 milyar TL borçlanmış oldu. Bu miktarın yüksekliği bir miktar faiz ve kur üzerinde baskı yarattı.

BİST-100 endeksi gün boyu en yüksek 100.000 puanı, en düşük 98.887 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.57 oranında değer kaybetti, sanayi endeksi yüzde 0.25 oranında geriledi. Piyasa işlem hacmi tüm gün için 5.136 milyar TL'ye ulaştı.En çok hacim yaratn hisseler Koza Anadolu, Gözde girişim ve Garanti oldu.  

Dolar/TL 3.52 seviyesinde

Sabah işlemlerine 3.5153 seviyesinden başlayan Dolar/TL gün içinde 3.5101 seviyesini test etti.Hazinenin bu hafta gerçekleştirdiği altı ihale ile hedefinin üzerinde borçlanmasının ardından dolar/TL ve faizler yükseldi,Dolar/TL 3.53 seviyesinin üzerine çıktı.Saat 18:05 itibariyle 3.5208 seviyesinde olan kurun odağında yarınki Fed toplantısı bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Panama Devlet Başkanı Juan Carlos Varela dün, Panama ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin resmen başladığını açıkladı.Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Beijing'de, Çin ve Panama arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
TÜİK verilerine göre sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre %2,2 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde  2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,5 ve imalat sanayi sektörü endeksi %2,1 arttı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, sanayi çarklarının hızla dönmeye başlaması, büyüme ve ihracat rakamlarının 2017 yıllık büyüme rakamını %5-5,55'e ulaştırabileceğini söyledi.
ABD'de küçük işletmelerin piyasaya bakışı değişiklik gösterdi. ABD'de Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu(NFIB) tarafından açıklanan ve küçük işletmelerin piyasaya bakışını yansıtan küçük işletmeler güven endeksi 104,5 puanda kaldı. Piyasa beklentisi endeksin 104,1 puana ineceği yönündeydi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Salman ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek Katar krizini değerlendirdi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, bazı Arap ülkeleri ile Katar arasında yaşanan siyasi krizin Suriye'dre bir uzlaşmanın sağlanmasına veya terörle mücadele çabalarına katkı sağlamadığını vurguladı.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Almanya'nın İngiltere'den Avrupa Birliği'nden çıkma planının herkes için minimum zararla sonuçlanmasını sağlayacak bir çözüm istediğini söyledi.     Berin'de konuşan Schaeuble, "Her iki taraf içinde mümkün olduğu kadar az zarar verecek bir çözüm istiyoruz. Londra, Brexit sonrasında da Avrupa için önemli bir finansal piyasa olmaya devam edecek" dedi.
  Commerzbank, Türkiye'nin 2017 ilk çeyrek GSYH büyüme rakamlarını değerlendirdiği raporunda, ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde gelen büyümenin ekonomide güçlü bir zıplama olarak ifade edilemeyeceğini savundu.
Bank of America Merrill Lycnch, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin bugün başlayacak ve yarın sona erecek topyahtısından faiz artırımı kararı çıkmasını beklediklerini, ancak Fed'in toplantı sonrasında daha güvercin mesajlar vereceğini öngördüklerini bildirdi.
Rabobank gelişen piyasalar döviz stratejisti Matys, dolar/TL'de 3.50 seviyesinin kırılması durumunda sıradaki hedefin 3.40 olduğunu belirtti.
Bank of America ML'nin fon yöneticileri anketi, rekor sayıda yatırımcının hisse senetlerinin aşırı değerli olduğuna inandığını ve yatırımcıların dörtte üçünün internet hisselerinin pahalı olduklarına veya şiştiklerini düşündüklerini gösterdi.
 ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar Haziran ayının ikinci haftasında geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 2,1 arttı. Satışlar ilk 2 haftada mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilerle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 artış gösterdi.
ABD'de üretici fiyatları Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2.4 ile beklenenden hızlı arttı. Önceki ay yüzde 2.5 artan bu verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 2.3 artış göstermesi bekleniyordu.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Almanya, G20 zirvesinin güvenliği için Schengen’i askıya aldı. Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’ta gerçekleştirilecek G20 zirvesinin güvenliği için bugünden itibaren Almanya’nın sınır kontrollerine başladığı duyuruldu. Zirveye yönelik olası tehlikelere karşı önlem amaçlı başlatılan sınır kontrollerinin 11 Temmuz tarihine kadar süreceği bildirildi. Bu tarihe kadar Almanya’ya Schengen bölgesinden kara ve demiryolu ile giriş yapacak herkes pasaport göstermek zorunda kalacak. Havaalanlarında ise bir değişiklik söz konusu değil.
ABD'de federal bütçe açığı 1 Ekim 2016'da başlayan mali yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemini üzerine çıktı. Sekiz aylık dönemde federal bütçe açığı 433 milyar dolar oldu.Geçen yılın aynı döneminde açık 405 milyar dolar seviyesindeydi.
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, ülkesine yönelik ablukanın "yasa dışı" olduğunu ve "insani tehdit" oluşturduğunu söyledi.
Trump yönetimi, ABD finans sektörünün yönetimine yönelik kurallarda geniş kapsamlı değişiklikler önerdi. ABD Hazine Bakanlığı tarafından hazırlanan raporun dün dağıtılan özetine göre, Trump'ın son finansal krizden bu yana uygulamaya konan bankacılık sektörünün denetim, düzenlenmesine yönelik kuralları gözden geçirme sözünü yerine getirmek için harekete geçiyor.
AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, Macron yönetimi altında kredibilitenin yeniden tesis edilebilmesi için Fransa'nın bütçe açğını bu yıl Avrupa Birliği'nin yüzde 3 tavanının altına indirmesi gerektiğini söyledi.
Moody's Investors Service, Endonezya bankacılık sistemi içingörünümü 'durağan'dan 'pozitif'e yükseltti. Moody's görünümün yükseltilmesinin bankaların faaliyet ortamında, varlık kalitelerinde ve gerektiğinde devletten destek alma kapasitelerinde artış yaşanacağı beklentisini yansıttığını vurguladı.
TÜİK'in dün açıkladığı 2017 ilk çeyrek GSYH verilerini değerlendiren Citigroup, beklentilerin üzerinde gelen ilk çeyrek rakamlarına rağmen, büyüme görünümü konusunda ihtiyatlı olmaya devam ettiklerini belirtti. 
Morgan Stanley, net hizmet dengesindeki iyileşmeye rağmen cari işlemler açığının daha büyük ticaret açığının etkisiyle büyümeye devam ettiğine işaret etti. Öncü verilerin ticaret açığında yıllık bazda yüzde 49 bir artış olduğnu ortaya koyduğunu belirten Morgan Stanley, bu ortamda cari işlemler açığında büyümenin önümüzdeki ay daha görünür hale geleceğini savundu.
  Avustralya'da iş dünyası güveni ve iş koşullarında düşüş meydana geldi. National Australia Bank(NAB) tarafından düzenlenen anketine göre, iş dünyası güven endeksi Mayıs ayında 7 puana indi. Bir önceki ay endeks 13 puan seviyesinde bulunuyordu.
Deutsche Bank ekonomistlerine göre ABD ekonomisinin, getiri eğrisinin yataylaşmasının resesyon riskinin büyüdüğüne işaret etmesine rağmen, gelecek 12 ayda resesyona girmesi olasılığının düşük olduğunu savundu.
İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, geçtiğimiz hafta yapılan seçimin yatırımcılar için beirsizlikler ortaya çıkardığının bilincinde olduğunu, ancak yatırımcıların yeni hükümet netleşene kadar sabır göstermelerini umduğunu söyledi. 
ABD'de Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri bugün ve yarın yapılacak komite toplantılarında Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u dinleyecekler.
Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan tahvillerini öngörülebilir bir gelecekte varlık alım programına dahil etmesi muhtemel görünmüyor. 
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Rusya'nın ABD ile pozitif bir ilişki istediğine dair bir işaret bulunmadığını, Rusya'nın stratejik bir rakip olmayı seçtiğini söyledi.

Günün önemli şirket haberleri 13/06/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 13/06/2017

 

Petrol, ABD'deki stok verisi öncesi kazancını korudu

 

Altın Fed toplantısının baskısı altında

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALAĞABEYLİ13 Haziran 2017 23:11

    YÜKLÜ HİSSE SATIŞI YAPANLARA..TEMİNAT ALTINDAKİ HİSSELERİ SATIŞINI YAPAN BROKERLARA HISSE YOK.HİSSELERDE DEĞERLENME DEVAM EDECEK.KRAL OLSANIZ VIZ GELİR.BU FİYATLARDA DEĞER KAYBI OLMAZ

  • Mahallenin Delisi13 Haziran 2017 22:13

    Ne zaman Borsa rekor tazeledi, borsa şu kadar kazandırdı, yeni rekor vs. duysam SAZANLARA ÇAĞRI yapılıyor yakından battık bittik diye forumlarda okuyacağız diye iç geçiririm...Yine o zamanları yaşıyoruz. Aman DİKKAT!

  • KARTALAĞABEYLİ..:))GENE YANILMADIK13 Haziran 2017 19:50

    Uzun süredir psikolojik sınır olan 100.000 puanı gören Borsa İstanbul OLUMSUZ OLANLAR.SİZLER DEĞİL BORSA.ENGÜZELİ DERS ÇALIŞIN DERS.1X1=?KAÇ EDER

  • metin13 Haziran 2017 14:54

    Teknoloji şirketleri hareketlenmiş. arena armada dgate escom despc haydi gidelum bekleme yapmayın

  • D.demirkan 13 Haziran 2017 13:51

    GARGAYA BAK GARGAYA.YÜZDE BÜŞ BÜYÜME KOCA BİR YALAN.YÜZBİN ENDEX ZATEN Bİ KANDIR MACA.BU YALANLARLA NEREYE KADAR BİLMEM.BİRKAÇ SÜPÖKÜLATİF HİSSE DIŞINDA HEPSİ YERİNDE SAYIYOR.BANKA HİSSELERİ DARBE ÖNCESİ SEVİYEYİ BİLE GELEMEDİ.

  • ONUR13 Haziran 2017 12:30

    İKİ SIFIR ATACAĞIZ DİYEREK KY NİN SATMAMASINA ZEMİN HAZIRLIYORLAR. ÖNCE BABALAR SATSIN DİYE UĞRAŞIYORLAR.

  • özgür13 Haziran 2017 12:01

    evettt 100 binden banka kağıtlarımı sabah sabah okuttum. tekrar 100 bingeçilmeden borsaya dönmemfaize geçer beklerim

  • ...13 Haziran 2017 11:50

    uds %100 üzerine koyunca, bist 100, 100 yapsa ne olur ? alım gücün global manada yerinde sayıyor. usd karşısında yüzde/100 üzeri malup durumda TL miz ve alım gücümüz

  • Sefari13 Haziran 2017 11:32

    Endeks yükseldi, başka bir esprisi olmadı. Çıktı indi o kadar.

  • D.demirkan 13 Haziran 2017 11:16

    SAHTE YÜZLÜK.

  • Bika13 Haziran 2017 10:57

    Hisseler dolar bazlı tarih yazmadıktan sonra endeksin 100000 olması önemli değil. Son 5 yıldır BIST yatırımcısıın büyük çoğunluğu zararda.

  • oleeee13 Haziran 2017 10:39

    iyi güzelde bide "yüz' ümüz" gülse :))