E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'dan o fonlar için esasları belirledi---

Borsa İstanbul'dan o fonlar için esasları belirledi

Borsa İstanbul'dan o fonlar için esasları belirledi
25 Eylül 2017 - 08:41 borsagundem.com

Borsa İstanbul, gayrimenkul yatırım ve girişim sermayesi yatırım fonlarının işlem görme esaslarını yeniden tespit etti

Borsa İstanbul, gayrimenkul yatırım ve girişim sermayesi yatırım fonlarının katılma paylarının işlem görme esaslarını belirledi.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Borsamız Yönetim Kurulu’nun 08/06/2017 tarihli kararı ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun 21/07/2017 tarihli onayı çerçevesinde, Borsamız Kotasyon Yönergesi’nde yapılan değişiklik ile gayrimenkul yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonu katılma paylarının Borsa kotuna alınarak Pay Piyasasında işlem görmesine imkân sağlanmıştır. Böylece hâlihazırda işlem görmekte olan borsa yatırım fonu katılma paylarına ilave olarak girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma payları da Borsamızda işlem görebilecektir. Bu çerçevede fon katılma payları fon izahnamesinde veya ihraç belgesinde hüküm bulunması kaydıyla, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından izahnamenin veya ihraç belgesinin onaylanmasını takiben fon kurucusu tarafından yapılacak başvuru üzerine Borsa kotuna alınacak olup, fon katılma paylarından halka arz edilenler Pay Piyasası bünyesinde Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda (KYÜYÜP), nitelikli yatırımcılara ihraç edilenler ise Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı’nda (NYİP) ekte yer alan işlem görme esasları ile bu duyurunun yayım tarihinden itibaren işlem görebilecektir.

GAYRİMENKUL YATIRIM FONU VE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONU KATILMA
PAYLARININ BORSA İSTANBUL PAY PİYASASINDA

İŞLEM GÖRME ESASLARI
Kapsam:

Girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylan fon izahnamesinde veya ihraç belgesinde hüküm bulunması kaydıyla, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından izahnamenin veya ihraç belgesinin onaylanmasını takiben fon kurucusu tarafından yapılacak başvuru üzerine Borsa kotuna alınarak Borsamız Pay Piyasasında işlem görebilir.

İşlem Göreceği Pazar:

Borsa kotuna alman ve Pay Piyasasında işlem görmesi uygun görülen fon katılma paylarından halka arz edilenler Kolektif Yatırım Ürünleri ve
Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda (KYÜYÜP), nitelikli yatırımcılara ihraç edilenler ise Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı’nda (NYİP) işlem görebilir.

NYİP’de yalnızca nitelikli yatırımcılar işlem yapabilir.

NYİP’de işlem gören fonlarda alım veya satım emrini Borsa Sistemi’ne iletmek üzere alan üye söz konusu emri Borsa’ya iletmeden önce emri veren müşterisinin nitelikli yatırımcı olduğunu tespit/teyit etmekle yükümlüdür. Aksi takdirde mevzuata aykırı olarak gerçekleştirilen işlemlerden kaynaklanan hukuki ve maddi sorumluluk ilgili üyeye ait olacaktır.

Borsada İhraç:

Gayrimenkul Yatırım Fonu ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Katılma Payları, Borsa Pay Piyasasında birincil piyasada yürürlükte olan Borsada halka arz esasları çerçevesinde halka arz yoluyla ihraç edilebilir.

Ayrıca, katılma paylarının halka arzı veya nitelikli yatırımcılara ilk ihracı, işlem sıraları açıldıktan sonra ikincil piyasada da gerçekleştirilebilir.

İşlem Yöntemi:

NYİP’de fon katılma paylan için Sermaye Piyasası Kurulunun ilke karan gereği tek fiyat işlem yöntemi uygulanır.

KYÜYÜP’te ise fon katılma payları için sürekli işlem yöntemi (seansın açılış, gün ortası ve kapanış bölümlerine dahil edilir) uygulanır.
KYÜYÜP’te kurucunun ve/veya portföy yönetim şirketinin talebine bağlı olarak piyasa yapıcılık veya likidite sağlayıcılık faaliyeti yürütülebilir.

İşlem Birimi:

Fon katılma paylarının işlem birimi lottur. 1 adet fon katılım payı = 1 lot eşitliği uygulanır.

Baz Fiyat:

Fon katılma payları Borsa’da işlem görmeye başlamadan önce kurucu ve/veya ilgili portföy yönetim şirketi tarafından belirlenen ve KAP’ta duyurulan son fon pay birim değeri Borsa’da ilk işlem gününde baz fiyat olarak alınır. Sonraki günlerde baz fiyat piyasada geçerli olan yöntem ile belirlenir.

Fon katılma paylarında fiyat marjı %20 olarak uygulanır.

Fiyat Adımı:

Borsa yatırım fonu (BYF) katılma belgelerinde uygulanan fiyat seviyeleri ve fiyat adımları fon katılma payları için de geçerlidir.
Fon Katılma Paylarında Geçerli Fiyat Seviyeleri ve Fiyat Adımları
Fiyat Seviyesi (TL) Fiyat Adımı (TL)
0,010 - 49,999 0,01
50,000 - 99,999 0,02
100,000 - 249,999 0,05
250,000 - üzeri 0,10

İşlem Kodu:

Fon katılma payları için 5 karakterli kısa kod verilir.

Özellik Kodu:

Fon katılma payları için belirlenen özellik kodları aşağıdaki tabloda gösterilmektedir:

Gayrimenkul yatırım fonu fon katılma payları için kullanılacak özellik kodları aşağıda belirtilmiştir:

ÖZELLİK KODU AÇIKLAMA

.Fİ Gayrimenkul Yatırım Fonu Katılma Payları
.HF1 Talep Toplama Yöntemleri Kullanılarak Yapılan Halka Arzlar
.BF1 Sürekli İşlem Yöntemi ile Yapılan Halka Arzlar
.TF1 Yatırım Fonları Katılma Payları için Temerrüt
.MF1 Yatırım Fonları Katılma Payları için Resmi Müzayede

Girişim sermayesi yatırım fonu katılma paylan özellik kodları aşağıda belirtilmiştir:

ÖZELLİK KODU AÇIKLAMA

.F2 Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Katılma Payları
.HF2 Talep Toplama Yöntemleri Kullanılarak Yapılan Halka Arzlar
.BF2 Sürekli işlem Yöntemi ile Yapılan Halka Arzlar
.TF2 Yatırım Fonları Katılma Payları İçin Temerrüt
.MF2 Yatırım Fonları Katılma Payları için Resmi Müzayede

Maksimum Emir Değeri:

Fon katılma payları için maksimum emir değeri 3 milyon TL olarak uygulanır.

Brüt Takas Uygulaması, Kredili İşlem ve Açığa Satış:

NYİP’de işlem gören fon katılma payları Sermaye Piyasası Kurulunun ilke karan gereği kredili işleme ve açığa satış işlemine konu edilemez. Yine bahse konu Kurul kararı gereği fon katılma payları işlemlerinde brüt takas esasları uygulanır ve gruplamada “D” grubuna dahil edilirler.

KYÜYÜP’te işlem görecek fon katılma payları da kredili işleme ve açığa satış işlemine konu edilemez. Takas sürecinde Pay Piyasasında uygulanan genel takas esasları (işlemler netleştirilerek) uygulanır.

Devre Kesici Uygulaması:

Fon katılma payları işlemlerinde devre kesici uygulanmaz.
Takas İşlemlerine İlişkin Esaslar:

Fon katılma payları işlemlerinin takası, işlem gününü izleyen ikinci iş günü (T+2)’de Takasbank tarafından kendi düzenlemeleri doğrultusunda gerçekleştirilir.

Borsa Payı:

Fon katılma paylarında yapılan işlemlerden paylarda geçerli olan temel Borsa payı tahsil edilir. Emir iptal, emir kötüleştirme ve miktar azaltım (İKA) ücretleri alınmaz. Fon katılma payları işlem sırasında piyasa yapıcılık faaliyeti yürütülmesi durumunda piyasa yapıcı işlemleri için paylarda geçerli olan Borsa payı indirimi uygulanır.

İşlemlerin Durdurulması ve İşlem Sırasının Kapatılması:

Borsamız Kotasyon Yönergesinin fon katılma paylarının kottan çıkma şartlarını düzenleyen 31. maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde fon katılma paylarının işlemleri aşağıdaki durumlarda durdurulur ve fon katılma payları kottan çıkarılır.

a) Fonun herhangi bir nedenle tasfiye edilmesi veya farklı bir fon türüne dönüştürülmesi,

b) Fonun sona ermesi,

c) Son bir yılda 3 defa Kurulun III-52.2 sayılı Borsa Yatırım
Fonlarına îlişkin Esaslar Tebliği’nin 5 nolu ekinde düzenlenen kamuyu aydınlatma yükümlülüğüne aykırılığın tespit edilmiş olması, ç) Kurulun fon katılma payının Borsada işlem göremeyeceğine ilişkin talebi

Süreli kurulan fonların katılma paylarının işlem sırası, fon kurucusu ve/veya portföy yönetim şirketinin yazılı bildirimi ile süre bitiminden en az 3 işlem günü öncesinde kapatılır.

Yatırımcıların Bilgilendirilmesi:

Katılım payları Borsa Pay Piyasası’nda işlem gören fonlarda kurucunun, yatırımcıların yatırım yapma kararını etkileyebilecek ve ilgili SPK
Tebliğlerinde belirtilen bilgi, belge ve raporları öncelikle KAP’ta duyurmaları gerekmektedir.

Diğer Hükümler:

Bu düzenlemede belirtilmeyen hususlarda Pay Piyasası’nda geçerli olan işlem esasları uygulanır.

Borsa Genel Müdürlüğü gelişen piyasa ihtiyaçlarına göre bu düzenlemede gerekli değişiklikleri ve ilave düzenlemeleri yapabilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)