E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'dan rekor kapanış---

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış

Borsa İstanbul'dan rekor kapanış
24 Nisan 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 1.49 oranında yükselişle son dört yılın zirvesinden, 93.802 puan seviyesinden kapattı

Global piyasalardaki risk alma iştahının yükselmesiyle güne pozitif açılış yapan Borsa İstanbul günü yüzde 1.49 oranında yükselişle 93.802 puan seviyesinden kapattı.BİST-100 2013 Mayıs ayından bu tarafa gördüğü en yüksek seviye olan 93.398 puanı bugün geçerek yeni bir rekor seviyesi yakaladı.Güvenli limanlara olan ilgilinin azalmasıyla Avrupa ve ABD borsalarında yükselişlerin yaşandığı bir gün oldu.Dow endeksi yüzde 1 yukarda ,S&P500 endeksi yüzde 0.93 yukarda,Nasdaq yüzde 1 oranında yukarda,Dax endeksi yüzde 3 yukarda,Cac,pa endeksi yüzde3.98 yukarda.Gün içinde en yüksek 93.802 puan seviyesini gören endeksde işlem hacmi milyar TL oldu.En çok hacim yaratan hisseler Türk Havayolları,Garanti Bankası ve Eregli oldu.

Dolar/TL 3.59'un altını gördü

Hem Fransa seçim sonuçları hem de ABD'de vergi reformu beklentileriyle sabah saatlerinde  3.59'lu seviyeleri test eden kur referandum sonrası gelinen en düşük seviyeyi gördü.Gün içinde parite etkisiylede 3.5800 seviyesini gören kur ,risk alma iştahındaki artışla 3.60 seviyesinin altında işlemlere devam etti.Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.5844 seviyesinde bulunuyor

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Türkiye genelinde konut satışları 2017 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10 oranında  artarak 128 923 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 22 443 konut satışı ve yüzde 17,4 ile en yüksek paya  sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 15 004 konut satışı ve yüzde 11,6 pay ile Ankara, 8 059 konut satışı ve yüzde 6,3 pay ile İzmir izledi.Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 8 konut ile Hakkari, 12 konut ile Ardahan ve 39 konut ile Bayburt oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Mart ayında 96,9 iken, Nisan ayında %3 oranında artarak 99,9 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış  son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.
İçişleri Bakanlığı'nın 1 Mayıs'ta Taksim'de yapılmak istenen kutlamalara izin vermediği belirtildi. HaberTürk televizyonu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları için DİSK Başkanı Kani Beko ile görüştüğünü ve Soylu'nun DİSK'in talebine olumlu yanıt vermediğini duyurdu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 85. Olağan Genel Kurul Toplantısı başladı.Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Merkez Bankası Genel Kurulu nedeniyle bir sunum yaptı.Çetinkaya'nın sunumundan bazı başlıklar:"Türkiye ekonomisi son yıllarda güçlü bir performans sergilemiştir.Yakın dönemdeki makroekonomik gelişmeler Türkiye ekonomisinin dayanıklılığına işaret etmektedir.Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyet toparlanma eğilimine girmiştir.Para politikası fiyat istikrarını sağlama yönünde etkin şekilde kullanılmaktadır.Önümüzdeki dönemde yapısal alanlarda atılacak adımlar fiyat istikrarına kalıcı biçimde ulaşılmasına katkı sağlayacaktır."

2017 yılı Nisan ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 1,7 puan artarak yüzde 78,4 seviyesinde gerçekleşti.Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,9 puan artarak yüzde 78,8 seviyesinde gerçekleşti.2017 yılı Nisan ayında mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, tüm mal gruplarında artış gözlendi.Avrupa Merkez Bankası'nın Mart ayında başlattığı devlet tahvili alım programı 21 Nisan haftasında 1 trilyon 497 milyar 884 milyon euroya ulaştı. 14 Nisan haftasında alımlar 1 trilyon 486 milyar 815 milyon euro seviyesindeydi.ECB, 14 Nisan haftasında 11 milyar 69 milyon euro tutarında tahvil alımı gerçekleştirdi. 14 Nisan haftasında 12 milyar 482 milyon euro tutarında devlet tahvili alımı yapılmıştı.

Nasdaq tarihi rekoru gördü

 

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda, kendisini merkezde konumlandıran 'En Marche' (Yürüyüş) hareketi lideri Emmanuel Macron yüzde 23,90 oyla birincik, aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen yüzde 21,70 oyla ikinci sırada yer aldı.Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu 7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.2.tur seçimlerinde Macron’un yüzde 60 üzeri oyla kazanması beklenirken, Fransa’nın AB’den ayrılma ihtimali de zayıflarken,Euro’daki güçlenme de arttı. Macron’un genel olarak ekonomik büyümeyi hedefleyen görüşler piyasada olumlu karşılanıyor.
Fitch, İtalya'nın kredi notunu düşürdü.
 Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, global büyüme ve ticarette toparlanmanın güçleniyor göründüğünü ancak Euro Bölgesi ekonomisi için risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini belirterek, ECB'nin oldukça genişlemeci politikasına hala ihtiyaç olduğunu söyledi.
Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Fed'in enflasyonda düşüş gibi son dönemde gelen bazı zayıf ekonomik verilere rağmen bu yıl 2 faiz artırımı daha yapma yolunda ilerlediğini söyledi.
Çin MB'nin desteklediği Financial News gazetesin göre, Çin yönetimi borçların azaltılması için daha fazla tedbir alacak.Gazetenin editör köşesinde yer alan makalede, "Finans sektörünü ekonomide kaldıraç azaltımına öncülük edecek kaldıraç azaltımına cesaretlendirmek için girişimlerde bulunulması beklenebilir"ifadelerine yer verildi.
Irak, ABD’den Irak’a özel Marshall Planı istiyor.    Ekonomi Bakanlığının 'Ekonomi Blog'unda yer alan habere göre, ABD Başkanı Özel Temsilcisi Brett McGurk ile görüşmesinde Irak Dışişleri Bakanı Ibrahim Al-Jafari tarafından, DEAŞ’la mücadeleden zarar gören bölgelerin yeniden inşası için ABD’n in İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batı Avrupa için hayata geçirdiği Marshall Planının bir benzerine de Irak’ın ihtiyaç duyduğu, ayrıca ABD ile Irak arasındaki Çerçeve Anlaşmasının aktif hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.

Günün önemli şirket haberleri 24/04/2017

 

Petrol 6 gün sonra yükseldi

 

Sert düştü! Altına Fransa seçimleri yaramadı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)