E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
18 Nisan 2017 - 18:10 borsagundem.com

Güne hafif düşüşle başlayan BİST-100 ikinci yarıda gelen alımlarla yüzde 0.79 oranında yükselerek 91.373 puandan kapandı.

Borsa İstanbul zayıf açılışla başladığı günü ikinci yarı gelen alımlarla yüzde 0.79 oranında değer kazanarak 91.373 puan seviyesinden tamamladı.İkinci yarıda özellikle Akbank hissesinde yaşanan sert yukarı hareket sonrası endeks 91.982 puanı gördü.Global tarafda gözler jeopolitik risklerde ve haftasonu yapılacak Fransa seçimlerinde olacak.Bankacılık endeksi yüzde 1.41 oranında ,sanayi endeksi yüzde 0.74 oranında yükseldi.Tüm gün için işlem hacmi 4.951 milyar TL oldu.En çok hacim yaratan hisseler Garanti Bankası,Halkbank ve Akbank oldu.

Akbank hissesinde üçgen atıldı

 

Dolar/TL 3.67 seviyesinde

Referandum sonucu ile birlikte haftaya değer kazanımı ile başlangıç yapan Türk Lirası kazançlarını korumakta zorlanıyor.Gün boyu dolar/tl 3.67-3.69 bandında hareket etti.ABD dolarının global piyasalarda zayıf seyrediyor olması TL üzerindeki baskının azalmasını sağlamakta.Saat 18:05 itibariyle 3.6746 seviyesinde bulunuyor.  

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Fed Başkan Yardımcısı Fischer, "Merkez bankalarının finansal piyasalara sürpriz yapmaktan kaçınması gerektiğini belirtti ve uzun vadede güçlü doların iyi olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal ekonominin gündemin bir numaralı maddesi olacağını, enflasyon ve işsizliğin aşağı çekilmesin öncelikler arasında bulunduğunu belirtti.
İngiltere'de Başbakan Theresa May, Brexit sürecinde elini güçlendirmek için erken seçime gitme kararı aldı.Muhalefetin İngiltere'nin AB'den ayrılma müzakerelerinde elini zayıflatır bir tutum takındığını savunan Başbakan May, "Ülke'nin bu seçime ihtiyacı olduğuna karar verdim. İngiltere'nin Brexit sürecinde ve sonrasında güçlü ve istikrarlı bir liderliğin9 sağlanmasına ihtiyacı olduğuna güçlü şekilde inanıyorum" diye konuştu.8 Haziran'da erken seçime gidilmesi için süreci yarın başlatacaklarını belirten May'e, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden de destek geldi.
JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, "Türkiye'de 16 Nisan referandumu ile gerçekleştirilen Anayasa değişikliğinin kredi notlarına etkisinin sınırlı olacağını beklemekteyiz" dedi. Referandum belirsizliği ortadan kalkmış olmakla birlikte, ülkenin yönetim şekline ilişkin hala devam eden politik belirsizlik tartışmalarının hızlıca ortadan kaldırılmasına odaklanılmalıdır:Enflasyonun, işsizlik ve bütçe açıklarının arttığı, büyümenin yavaş seyrinin devam ettiği, TL'nin zayıfladığı, cari açığın kritik seviyesini koruduğu, faizlerin yükseldiği bir görünüm içerisinde birikmiş ekonomik ve politik kilit problemlerin tümünün anayasa değişikliği referandumu sonrasına sarkmış olmasının yanında, yönetim şekline ve rejimin devamlılığına ilişkin politik belirsizlik halinin ortadan kalkmasına odaklanılmalıdır.
Fitch referandum sonrası yayınladığı raporda, "Referandum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan'ın Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin artırılmasını hedefleyen uzun süreli siyasi hedefinin tamamlanmasını sağlamış olabilir. Yeni Cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerinin 2019'a kadar yapılması gerekmiyor. Bu takvim, ekonomiye yeniden iktidar partisi AKP'nin politika ajandasına geri itme imkanı verebilir" ifadelerine yer verdi.

 ABD'de konut başlangıçları Mart ayında beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi.ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, konut başlangıçları yüzde 6,8 düşüşle 1 milyon 215 bin oldu. Piyasalarda beklenti başlangıçların yüzde 3,9 düşüşle 1,24 milyon olacağı yönündeydi.  ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar Nisan ayının 2.haftasında geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 2,3 arttı.

IMF, 2017 yılı 'Bahar Dönemi Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayınladı.5 Şubat tarihli Türkiye'ye ilişkin 4.madde gözden geçirmesi kapsamında için 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 2,9 olarak açıklayan IMF, bu kez tahmini yüzde 2,5'e indirdi. IMF, bir önceki 'Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3,0 olarak açıklamıştı.IMF, 2016 yısından bu yana gelen iyi ekonromik haberlerin parlak bir global görünüm ortamla tutarlığı olduğunu ve ekonomideki bu yukarı hareketin devam edeceği beklentisine paralel olarak 2017 için GSYH büyüme tahminini yüzde 3,4'ten yüzde 3,5'e yükselttiğini bildirdi.

ABD'de sanayi üretimi Mart ayında beklentilere paralel yüzde 0,5 oranında arttı. Şubat ayı sanayi üretiminin ise yüzde 0,1'e yukarı yönlü revize edildiğini görüyoruz. Rapor, Mart ayı sanayi üretimindeki artışın ısıtma talebi nedeniyle yüzde 8,6 artışla kamu hizmetleri kaleminden kaynaklandığına işaret ediyor. Diğer taraftan Mart ayında kapasite kullanım oranının da 0,4 puan artarak yüzde 76,1'e yükseldiğini görüyoruz. Önceki aylara ilişkin revizelere bakıldığında ise, kapasite kullanım oranında bir önceki aya oranla genişleme kaydedilse de uzun vadeli ortalama puanın 3,8 gerisinde olduğu görülüyor.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Dün akşam Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MKG), OHAL'in üç ay daha uzatılması yönünde tavsiyede bulundu. Böylelikle, 20 Temmuz 2016'da başlayan OHAL süreci alınan son karar ile 1 yılını tamamlamış olacak. Kararı açıklayan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gündeme ilişkin konuları da değerlendirdi. Mühürsüz pusula ve zarflar konusunda YSK'nın gerekli açıklamayı yaptığını söyleyen Kurtulmuş, YSK ile ilgili iddiaların muhatabı olmadıklarını belirtti. Kurtulmuş,Resmi Gazete ilanından sonra TBMM'nin yeni maddelerin uyum sürecini hızlı şekilde gerçekleştireceğini duyurdu.

Piyasalar ABD Kuzey Kore gerginliğinin ardından bir risk ile daha karşı karşıya. Hafta sonu ilk turu gerçekleştirilecek olan Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başabaş bir mücadele söz konusu.Piyasaların çekince ile yaklaştığı aday ise Le Pen. Aşırı sağın adayı olan Le Pen'in seçim vaatleri arasında göçmen yasasını düzenleme,Avrupa Birliği'nden ayrılıp Fransız Frankı kullanmaya geri dönme ve yurtdışında faaliyet gösteren firmalara Fransa'ya gelin çağrısı yapmak var. Bu çağrıya uymayanlara ise özel vergiler uygulanacağı da vaatler arasında yer alıyor. Brexit ile birlikte yükselişe geçen popülist görüşün Fransa'da galip gelip gelemeyeceği merak konusu. Son anket sonuçlarında yüzde 22.5 ile Le Pen etkisini yitirmişe benziyor. Son televizyon programlarında seçmen sayısını artıran aşırı sol parti lideri Melenchon ise yarışa ortak olmuş durumda. Kendisi son anketlerde yüzde 19.5 oy almış bulunuyor. Melenchon, hükümet harcamalarını destekleyeceğini ve vergi reformlarına gideceğini dile getiriyor. Eski ekonomi bakanı Macron ise son anketlerde yüzde 23 oy alırken yarışı önde götürüyor.

Fed Başkan Yardımcısı Fischer, "Merkez bankalarının finansal piyasalara sürpriz yapmaktan kaçınması gerek"dedi. Ayrıca ABD hazine bakanı yaptığı açıklamada uzun vade de güçlü doların iyi bir şey olduğunu belirterek, güçlü doların ABD ekonomisine zarar olabileceği beklentisini şimdilik askıya aldı.

Günün önemli şirket haberleri 18/04/2017

 

Petrol stok beklentileriyle düşüşünü durdurdu

 

Altın, 5 ayın zirvesindeki yerini korudu

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)