E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da tarihi zirveler geliştirilebilecek mi?---

Borsa İstanbul'da tarihi zirveler geliştirilebilecek mi?

Borsa İstanbul'da tarihi zirveler geliştirilebilecek mi?
15 Mayıs 2017 - 10:55 borsagundem.com

Rekorlarına her geçen gün yenisini ekleyen Borsa İstanbul'da piyasa çarpanları emsallerinin oldukça gerisinde

BİST'in tarihi zirvelerinde olmasına karşın, piyasa çarpanları hala tarihsel ortalamalarının ve özellikle emsallerinin oldukça gerisinde. Bu nedenle BİST'in orta ve uzun vadede potansiyeli hala yüksek...
Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul büyük oranda açıklanan mali tablolar ve haber etkileriyle belirli sayıdaki hisse senedinde görülen sert yükselişler ile tarihi zirvelerini yeniledi, tik çeyrek mali sonuçlarının bankalarla birlikte sanayi sektöründe de önceki çeyreklere ve beklentilere göre daha olumlu geldiğini söylemek mümkün. Bu durum son haftalarda hisse senetleri özelinde sert hareketler yaşanmasına neden olurken, endekste ağırlığı yüksek olan bu hisseler endeksi de yukarılara taşıdı. İlk çeyrek mali sonuçlarının geride kalmış olmasıyla birlikte, yurtdışı piyasalardaki genel konjonktürün ve başta Cumhurbaşkanı'nın ABD ziyareti ve Suriye'deki gelişmeler olmak üzere jeopolitik gelişmelerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz.

MALİ SONUÇLAR BEKLENTİLERİ AŞTI

2017 yılının ilk çeyreğinde hem bankaların hem de banka dışı şirketlerin finansal sonuçlarının genel olarak güçlü bir seyir izlediği görüldü. BİST-100'de yer alan bankalar 2017 yılının ilk çeyreğinde net kârlarını 2016/1Ç'e göre yüzde 60 oranında artırarak 8.19 milyar TL'ye çıkardılar. 2016 yılının son çeyreğinin aksine banka dışı şirketlerin de 2017 yılının ilk çeyreğinde satış büyümeleri ve net kâr artışları, bir önceki çeyreğe ve geçen yılın aynı dönemine göre daha pozitifti. BİST-100'de yer alan sanayi şirketlerinin satış gelirleri 2016/1Ç'e göre yüzde 33 oranında artış kaydetti. Satış gelirlerinde yaşanan artışta, ilk çeyrekte sağlanan teşviklerin katkısı ile ekonomide görülen toparlanma ile birlikte 2016/1Ç'e göre euro ve ABD Doları'nın Türk Lirası karşısında yüzde 25 seviyelerinde değer kazanması ve yurtdışı satışları ağırlıklı olan şirketlerin satış gelirlerine yaptığı katkı etkili oldu. Sanayi şirketlerinin net kârı da satış gelirlerindeki güçlü büyümenin etkisi ile artış gösterdi. BIST-100'de yer alan sanayi şirketlerinin 2016/1Ç'e göre net kâr artışı yüzde 65 olarak gerçekleşti ve 2017 yılı ilk üç aylık dönemindeki toplam net kâr 7.73 milyar TL seviyesine ulaştı (2016/1Ç: 4.71 milyar TL). Beklentileri aşan bu sonuçlar, küresel risk iştahının da yüksek seyretmesinin etkisi ile hisse fiyatlarına yansıdı ve BIST-100 hafta içinde 96.491 ile tarihi zirvesini gördü.

BEKLENTİLER ULUSLARARASI GELİŞMELERE ENDEKSLİ

Borsa İstanbul'da geçtiğimiz yıl aralık ayında yurtdışı piyasalardan aldığı destekle başlayan ve ocak ayı içinde TCMB'in para politikasını sıkılaştırma mesajının verdiği güvenin rüzgarını arkasına alan bir yükseliş serisi izledik. Son haftalarda ise açıklanan mali tabloların şirket özelinde hareketleri ön plana çıkardığı bir yükseliş serisi izliyoruz. Bu gelişmelerin etkisi ile BIST-100 Endeksi tarihi zirvelerini geride bırakmış durumda. BİST'in tarihi zirvelerinde olmasına karşın, piyasa çarpanları hala tarihsel ortalamalarının ve özellikle emsallerinin oldukça gerisinde. Bu nedenle BİST'in orta ve uzun vadede potansiyelinin hala yüksek olduğunu düşünüyoruz. Buna karşın başta faiz oranları olmak üzere jeopolitik ve politik riskler ve bunların da bir yansıması olan CDS primleri kısa vadede bu ıskontonun kapanmasını engelleyen etkenler. Bilançoların da geride kalması ile kısa vadede beklentilerin büyük oranda sonlanacağını düşünüyoruz.

Mayıs ayının ikinci yarısı ve yaz aylarında ise başta ABD ve AB ile ilişkiler ve Suriye'deki gelişmelerin ön planda olacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı'nın 16-17 Mayıs'ta ABD Başkanı ile gerçekleştireceği görüşme ve 24-25 Mayıs'ta NATO zirvesinde AB liderleri ile yapacağı görüşmeler ön
planda olacaktır. Özetle orta ve uzun vadeli potansiyelin, gelinen seviyelere rağmen yüksek seyretmeye devam ettiğini düşünmemize karşın, kısa vadede mevcut koşullar altında beklentilerin büyük oranda fiyatlara yansımasının potansiyeli sınırladığını düşünüyoruz. Bu haftadan itibaren ise mali tablolar ve makro verilerden ziyade yurtdışı gelişmelerin ve jeopolitik gelişmelerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz.

VERİ TRAFİĞİ OLDUKÇA SAKİN

Yurtiçinde piyasa üzerinde majör bir etkisi olması beklenen bir veri beklenmezken, yurtdışında Euro Bölgesi'nden ve Japonya'dan gelecek GSYH rakamları ve Euro Bölgesi enflasyon rakamları ön planda olacak. Euro Bölgesi'nde gerçekleşen seçimlerden şuana kadar piyasayı korkutacak bir sonuç çıkmaması, Brexit kararına rağmen Euro Bölgesi'ndeki birlikteliğin devam edeceği bunun da Euro'nun diğer para birimleri karşısındaki değerini koruyacağı beklentisini kuvvetlendirdi. Bu görüşe katılmakla birlikte haziran ve muhtemelen yılın son çeyreğinde olmak üzere en az iki faiz artışı gerçekleştirmesi beklenen FED etkisinin, daha ağır basacağını ve Euro'nun yukarı yönlü denemelerinin satış fırsatı oluşturmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Borsa İstanbul'da tarihi zirveler geliştirilebilecek mi?

Global ölçüde risk iştahının yüksek seyretmeye devam ettiği bir atmosferde, açıklanan mali tabloların desteğini alan BIST-100 endeksi 96.491 ile kanal hedefi olan 96.000'in de üzerini test etmiş oldu. Mali tabloların açıklanmış olması gelecek haftaya ilişkin önemli bir beklentinin olmaması ve 16-17 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı'nın ABD ziyareti öncesinde Suriye'deki gelişmelerin oluşturduğu stres, haftanın son iki günü endekste satışlara neden oldu. Gelecek hafta da ABD'de verilecek mesajların ve Suriye'deki gelişmelerin etkisi ile dalgalı bir görünüm izleyeceğimizi tahmin ediyoruz. Endeksin yılbaşından sonra başlattığı yükseliş trendi 93.000 civarında bulunuyor. Bu hafta herhangi bir gerekçe ile 93.000 altına sarkılacak olur ise satışların sertleştiğini görebiliriz. Orta vadede ise 91.000/91.500 aralığı en güçlü destek konumunda bulunuyor. Buraya kadar olacak geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Ancak herhangi bir gerekçe ile 91.000 altında kapanış ihtimali doğacak olursa teknik görünümün orta vade için bozulacağı ve düzeltme hareketinin daha uzun bir zamana yayılabileceği göz önünde bulundurulmalı. Şu an İçin geçtiğimiz hafta test edilen zirve seviyelerin de bulunduğu 96.000-97.000 aralığının güçlü direnç oluşturmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle kısa vade için yukarı yönlü marjın daraldığını, aşağı yönlü risklerin ise daha kuvvetli olduğunu düşünüyoruz.

Dolar/TL'de dip seviyeler görüldü mü?

Önceki haftalarda da ifade ettiğimiz gibi Dolar/TL'de 3.55 ve altında 3.48'de güçlü destekler mevcut. Bu seviyelerden gelen alımların da ilk kademede güçlü direnç oluşumunu beklediğimiz 3.61-3.62'ye kadar devam ettiğini gördük. Bu hafta yukarıda izleyeceğimiz en önemli seviyede burası olacak. Buradaki güçlü direnç bölgesini aşması durumunda orta vadedeki en güçlü direncin oluşmasını beklediğimiz 3.68-3.70 aralığına kadar hızlı bir hareket gerçekleştirebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Aşağıda ise 3.55 ve altında 3.48 oldukça güçlü hale gelen destek noktaları. Kısa vadede bu iki seviye aralığındaki rakamların kademeli alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz. Daha önceden bu bölgeden alım yapanlar ise 3.48'i stop-loss kabul ederek yukarıda bahsettiğimiz direnç seviyelerini beklemeye devam edebilirler.

(Üzeyir Doğan/Gedik Yatırım)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)