E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRekor tazeleyen Borsa İstanbul düşüşle kapandı---

Rekor tazeleyen Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Rekor tazeleyen Borsa İstanbul düşüşle kapandı
26 Nisan 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 yeni rekor seviyeleri test ettiği günü yüzde 0.12 oranında düşüşle 94.522 puan seviyesinden tamamladı

Pozitif açılış yapan Borsa İstanbul TCMB’nın faizleri sabit bırakmasıyla rekor seviyesini tazeledi.Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini 50 baz puan artırdı.Bu kararın arkasından 95.038 puan seviyesini gören BİST-100 günü yüzde 0.12 oranında düşüşle 94.522 puan seviyesinden kapattı.Bankacılık endeksi yüzde 0.80 oranında düştü,Sanayi endeksi yüzde 0.67 oranında artış gösterdi.Tüm gün için işlem hacmi 5.7 milyar TL oldu.En çok hacim yaratan hisseler Türk Havayolları,Garanti ve Ereğli oldu.

Dolar/TL PPK kararı sonrası 3.57 seviyesinde

TCMB’nin nisan ayı para politikası toplantısı sonuçlandı. Merkez Bankası faiz koridorunda herhangi bir faiz artırıma gitmemesine karşın sadece geç likidite penceresini yüzde 11.75’den yüzde 12.25 seviyesine yükseltti.Karar öncesi 3.59 üzerinde olan kur kararın ardından ilk tepki olarak 3.56 seviyesine doğru gevşeme yaşandı.İlerliyen saatlerde 3.58 seviyesine doğru toparlanan Dolar/TL saat 18:05 itibariyle 3.5740 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

San Francisco'daki Federal Mahkeme ABD Başkanı Trump'ın göç politikasına ilişkin bir kararnamesini durdurdu. Trump'ın prestij projesi Meksika duvarının finansmanında da zorluklar yaşadığı bildirildi.Göç politikasında sert bir çizgi izleyen ABD Başkanı Donald Trump'a bir yargı engeli daha geldi. San Francisco'daki Federal Mahkeme salı günü Donald Trump'ın yasadışı göçmenlere sığınma imkanı sunan şehirlere yapılan federal yardımların kesilmesini öngören kararnamesini durdurdu. Yargıç William Orrick, Trump'ın göreve geldikten sonra imzaladığı ilk kararnamelerden biri olan düzenlemenin Anayasa'ya uygun olmadığına hükmetti. Yargıç Orrick'in kararından ABD'de 300'ün üzerinde şehir ve idari bölgenin etkilenmesi söz konusu.
Almanya Ekonomi Bakanlığı, bu yıl için büyüme tahminini artırırken,gelecek yıl için beklentisini korudu.
Almanya Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 2017 yılı büyüme beklentisi yüzde 1,4'ten yüzde 1,5'e çıkarıldı. Bakanlık 2018 yılı için yüzde 1,6 olan tahminini aynı bıraktı.Bakanlık, global ekonomide belirsizliğe rağmen büyümenin yolunda kalmaya devam ettiğini belirtti.
Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı, politika faizi ve üst bandını sabit tutarken, geç likidite faizinde 50 baz puanlık artırıma gitti. TCMB enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verildiğini, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma da yapılabileceğini belirtti. TCMB faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25'te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de, marjinal fonlama oranını yüzde 9.25'te sabit tuttu. TCMB geç likidite penceresi faiz oranlarında, borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 11.75'ten yüzde 12.25'e yükseltti.
Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın bugün geç likidite borç verme faizinin % 12,25'e yükseltilip, diğer faizleri değiştirmesinin piyasa ve kendileri için sürpriz olduğunu belirtti. Goldman Sachs, bankanın
tepkisel davranmaya devam ettiğini ve sadece TL'nin değer kaybetmesinin baskısıyla hareket ettiğini belirtti.Goldman Sach, Türkiye için enflasyonda yükselmenin süreceğini ve enflasyonun üçüncü çeyreğin başlarında tepe noktasında çıkarak yüzde 13 olmasını beklediklerini belirtti. 
CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, 16 Nisan referandum sonuçları ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM)başvuracaklarını açıkladı.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin hâlâ AB üyesi olmak isteyip istemediği konusunda tutumunu açıklığa kavuşturması gerektiğini söyledi. 

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU 

TCMB yılın 3. PPK toplantısını bugün gerçekleştirecek,Reuters anketine katılan 14 katılımcının tamamı politika faizi, faiz koridorounun alt ve üst bantlarında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Geç likidite penceresinde ise 14 katılımcıdan sekizi artış beklemezken, bir katılımcı 25 baz puan, 4 katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan artış öngörüyor.
TCMB'nin 24 kasım 2016 tarihinde yaptığı toplantıda politika faizini yüzde 7,5'ten yüzde 8'e ve GLP borç verme faizini yüzde 9,75'ten yüzde 10'a yükseltmesinin ardından, 24 Ocak 2017'deki toplantısında alt bantta değişiklik yapmamasına rağmen üst batta değişikliğe giderek borç verme faizini yüzde 9,25'e ve GLP borç verme faizini yüzde 11'e yükselterek sürpriz bir adım atmıştı.Mart ayındaki toplantısında ise, piyasalar GLP haricinde artırım beklenmiyordu ve Merkez Bankası yanıltmadı. GLP borç verme faizini 75 bp artırdı ve yüzde 11,75 yaptı.
Yabancı kurumlardan, JP Morgan faizlerde değişiklik beklemezken, Deutsche Bank gecelik borç vermede 50bp ve GLP faizinde 75 bp artış eklediğini açıkladı.

Diğer kritik gelişme de Trump'ın vergi reformu ile ilgili yapması beklenen konuşması olacak. Daha önce ertelenen ve yapılamayan icraatlarından dolayı güven kaybı yaşayan ABD Başkanı Trump, piyasaların beklentilerini karşılayabilecek mi bugün yurt içi piyasalar kapandıktan sonra yapılacak açıklama ile göreceğiz.Trump'ın vergi reformu konusunda yapacağı reformlarda ABD'li şirketlerin yurt dışı gelirlerinden elde edilen gelirlere uygulanan verginin yüzde 35'ten yüze 10'a ve kurumlar vergisi faizini ise, yüzde 15'e indireceğini açıklayacağı haberleri gündemde. Bu noktada, yaşanacak vergi geliri kaybının nasıl dengeleneceği konusu da piyasaların cevabını merak ettiği sorulardan biri olmaya devam edecek.

Günün önemli şirket haberleri 26/04/2017

 

Petrol, özel sektör stokları yüksek çıkınca düşüşe geçti

 

Altın, hisse senetlerindeki ralli ile kayıplarını korudu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)