E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da mevzuat değişikliği çalışması---

Borsa İstanbul'da mevzuat değişikliği çalışması

Borsa İstanbul'da mevzuat değişikliği çalışması
20 Temmuz 2017 - 17:48 borsagundem.com

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Korkmaz Ergun, borsaya açılmak isteyen şirketlere kolaylık sağlanacağını söyledi

Borsa İstanbul, faaliyet kârı elde etmesine karşın finansman giderleri nedeniyle zarar yazan şirketlerin borsaya açılabilmesi için "dönem kârı" şartına istisna getiren mevzuat değişikliğini uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Finansman maliyetleri şirket kârlılıkları üzerinde baskı yaratmayı sürdürürken; sermaye piyasalarını büyütmek isteyen Borsa İstanbul, faaliyet kârı elde etmesine karşın finansman giderleri nedeniyle zarar yazan şirketlerin borsaya açılabilmesi için "dönem kârı" şartına istisna getiren mevzuat değişikliğini uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Değişiklikle birlikte, özellikle büyük yatırım gerektiren enerji ve sağlıksektörlerindeki faaliyet kârı elde eden ancak yatırım sürecindeki finansman maliyetleri nedeniyle net kâra geçemeyen şirketlerden talep beklediklerini kaydeden Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Korkmaz Ergun, mevzuat değişikliğini yönetim kurulundan çıkardıklarını ve SPK'dan onay beklediklerini söyledi.

Ergun, istisna getirilecek şirketler için halka arzda sermaye artışı yönteminin kullanılmasının ön şart olduğunu ve halka arz edilecek payların piyasa değerinin asgari 100 milyon lira olması gerektiğini; halka arzla birlikte kâra dönme projeksiyonu sunan şirketlerin Yıldız Pazar'a kote olabileceğini söyledi.

SERMAYE ARTIŞI İLE HALKA ARZ ÖN ŞART OLACAK

Normalde faaliyet kârı içinde olan ama özellikle yatırım süreci nedeniyle kur ve finansman gederlerine bağlı zarar eden şirketlere dikkat çeken Ergun, "Şu an kotasyon şartlarımızdan bir tanesi dönem kârı elde etmesi. Ancak biz bu şartı kaldırmadan şarta bir istisna getiriyoruz. Diyoruz ki, bir şirket eğer faaliyet kârı elde ediyor ama dönem zararı elde ediyorsa, o şirket borsaya bir projeksiyon sunsun. O projeksiyonu Borsa makul karşılarsa bu şirketi bu istisnadan faydalandırarak Yıldız Pazar'a alabilsin" dedi.

Söz konusu değişikliğin, halka açık kısmının asgari piyasa değeri 100 milyon lira ve üstü olan şirketler için geçerli olacağını belirten Ergun, ayrıca halka arzın sermaye artışı yöntemiyle yapılmasının da ön koşul olacağını vurguladı.

Ergun, "Sadece ortak satışı yoluyla halka arz edenlere bu imkanı tanımıyoruz. Çünkü sadece ortak satışı yoluyla halka arzda para ortağın cebine giriyor. Ama biz diyoruz ki para şirketin cebine girsin. Şirket kasasına giren parayla finansman giderini kapatsın ya da yatırım yapsın" dedi ve ekledi:"Sermaye artışı yoluyla ya da sermaye artışı ve ortak satışı yöntemi her ikisi birarada. Ama sermaye artışı yoluyla elde edeceği parayla finansman giderlerini kapatıp kâra dönebileceğine bizi ikna edecek. Çünkü önemli olan paranın kasaya girmesi ve finansman giderlerini kapatarak zararı kara çevirebilmesi, temel mantık bu."

DEĞİŞİKLİKLE BAZI BÜYÜK ŞİRKETLER BORSAYA GELEBİLİR

Özellikle sağlık ve enerji sektörlerinde bu durumda şirketler bulunduğuna işaret eden Ergun şöyle devam etti:"Sağlık ve enerji sektöründe büyük yatırımlar var. (Şirket) yatırım döneminde olduğu için yatırımları finanse etmek için banka kredisi çekmiş ve son zamanda yaşanan kur giderleri nedeniyle, yükselen faizler nedeniyle finansman giderleri yükselmiş ve zarar etmiş. Bu ne demek? Ben her sene çalışıyorum, kâr ediyorum ama bankalara çalışıyorum demek, ortaklarıma yatırımcılarıma kâr veremiyorum demek. Biz de diyoruz ki o finansmanı bankalardan sağlayacağına, gel sermaye piyasalarından sağla."

Mevzuat değişikliğini bekleyen birkaç şirket olduğunu düşündüklerini ve değişiklikle birlikte halka arz talepleri beklediklerini kaydeden Ergun, "Mevzuat değişikliğini yönetim kurulundan çıkardık, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan onay bekliyoruz. Kısa bir süre içinde çıkacağını temenni ediyoruz. Bu vesile ile bu sene bazı büyük şirketlerin gelebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsazedeler20 Temmuz 2017 21:15

    Daha once yapilan halka acilma seferberligi adinda birsuru batak sirket halka acildi ve borsazedeler yaratildi. Bunlara hicgerek yok zaten mdvcut sirketler yeterli halktan talep de yok. Cukurova ekektrik zedeler hala hukumeti bekliyor