E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da göstergeler hala güçlü değil---

Borsa İstanbul'da göstergeler hala güçlü değil

Borsa İstanbul'da göstergeler hala güçlü değil
23 Mart 2018 - 16:10 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın ticaret savaşlarını başlatması piyasalara darbe vurdu. Olası gelişmeleri A1 Capital'den Belgin Maviş yorumladı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel hisse piyasalarındaki sert düşüşle birlikte dolar ve euro güç kazandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e ek gümrük vergisini içeren protokolü imzaladı ve piyasalar karıştı. Yatırımcılar güvenli limanlara yöneldi ve altın da yükselişe geçti.

Gün içindeki olası gelişmeleri uzmanlara sorduk.

İşte o yanıt: 

Belgin Maviş - A1 Capital

Fed’ın ‘’Ilımlı Şahin’’ açıklamaları ardından sadece 24 saat rahatlayan piyasalarda Trump rüzgarı tüm dengeleri bozmuş görünüyor. Trump’un Hem Çin hem Rusya ve görünmeyen İranı da etkileyecek bu vergi atağında Rusya ve Çin Başkanlarının yeniden koltuğa oturmalarının ve uzun süre bu başkanlık koltuğunu bırakmayacaklarına dair duyduğu bunlarla uzlaşamam düşüncesi de varmıdır bilinmez ..
Ancak Trump’ın kendince savunduğu Bu bir Ticaret Savaşı Değil Adil Ticaret söyleminde haklı olabilir.
Çin’in kendisine tanınan haklar ve avantajlardan oldukça fazla yararlandığı ve buna karşılık bir çok ticari kurala uymadığı gerçeğini göz ardı etmemek gerek.
Ancak tüm olasılık ve gerçekleşmelerin hisse ve kur tarafında stop seviyelerinin çalışmasıyla birlikte başta Asya olmak üzere D.Jones ve SP500 endeksler, son haftaların en sert satışlarıyla karşı karşıya kalmasına engel olmadı.

DOLAR

Dolar /Tl 4,06 seviyesini test ederken gram altın 172 TL seviyesine yükseldi..Yeni güne dolarda 3,96 seviyesinden başladık. Ve gün içinde 3,96/3,97 bandında alıcılı seyri devam ediyor..
Hemen hatırlatalım Kurda TL'nin sert tepkisi ve MSCI Türkiye ETF'i %2,5 düşüş gerçekleşirken MSCI Gelişen Ülkeler %3,73 eksideydi. Günün ilerleyen saatlerinde eksiler azalsa da hala negatif seyir devam ediyor.

BİST 100

Bist 100 endeksinde ise 115,559/116.590 bandında zaman zaman 1500 puana yakın kayıplara rağmen 116.000 üzerinde durma gayreti devam ediyor.
Gün sonuna doğru doların 3,96 altına doğru gerilemesi durumunda Bist 100 endeksinde baskının azalması ve 116,400 üzerinde kalıcılı kapanış yapma ihtimali devam ediyor..
Endeksin 115,500-118,400 bandında sıkışmasında.
• Yüksek enflasyon (Sepet dövizin yükselmesi ile birlikte önümüzdeki aylarda beklentilerin üzerinde enflasyon görebiliriz)
• Büyüyen cari açık (ekonomik büyüme, artan ithalatla birlikte cari dengeyi bozuyor)
• ABD – Türkiye ilişkileri (Bugün açıklanan füze görüşmeleri yeni haber değil bekleniyordu fakat Türkiye’nin füze alması için Suriye’de Münbiç pazarlık konusu olacaktır) ABD’nin Türkiye’ye yeni silah satma hikayesi Katar ya da S. Arabistan’daki kadar kolay olmayacaktır.
• TCMB üzerindeki faiz baskısı (şu an üst sınırdan fonlama yapan TCMB için sıkılaştırıcı önlemlerin yetersiz olduğu ve kompozisyonun değişmesi gerektiği eleştirileri piyasada da baskı yaratıyor)

Bu sert düşüşü fırsata çevirebilir miyiz?

Çevrilebilir. 116.400’ü referans alarak kısa vadeli alımlarda endeksin seyri uygun. Ama altını çizelim. Büyük resimde BİST100’e ilişkin göstergeler hala güçlü değil. 117.750 üzeri hareketler hala güven verici değil.

Dolar……
3,78/4,06 geniş bantta sert hareketler yaşayan dolarda jeopolitik risklerin yanı sıra Trump Faktörü de oldukça baskın .
Kur savaşlarının yanı sıra ticaret savaşları ve yaptırımlarla kurlar ve pariteler ve teknik hareketlerde bozulma yaşanırken doların 3,95 altına geri çekilmesinin gecikmesi durumunda 3,97/4,01 hareketi ihtimal dahilinde olurken doların hız kesmesini ve geri çekilmesini sağlayabilecek gelişme ise * ABD Türkiye arasında Menbiç Konusunda yaşanabilecek olumlu gelişmeler olacaktır.
Ancak dolarda yükseliş hız kesse de Doların yükselişinde ;
Cari Açık başta olmak üzere Yükselen Enflasyon, Bütçe açığı ve işsizlik verilerindeki beklentilerin üzerinde yükselişlerinin de etkili olduğunu ve bu verilerde iyileşme sağlanmadan dolar kurunun her an için yukarı ataklarının yaratacağı olası şoklarla karşılaşma ihtimalimiz olduğunu hatırlatalım….

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tam komedi23 Mart 2018 20:08

    Çok değil 1 yılda euro/tl 4 tl den 5 tl ye gram altın ise 130 tl den 170 tl ye çıkmış vaziyette ekonomi durağan değil berbat buna ragmen hala ekonomi borç batağına sürükleniyor ! Devlette bir başı boşluk ve israf hala beton dökme icraat sayılıyor yahu elinizi vicdanınıza koyun ve yalanı bırakın Suriyelileri ve kaçak yabancıları gönderin evlerine enflasyon düşsün ekonomi düzelsin birde şu beton ekonomisini bırakın lüx konut değil ucuz konut yapılsın boş statlar değil devlet eliyle fabrikalar büyük çiftlikler kurulsun kenarda parası olan ekonomiye destek olsun dolar yükselecek diye herkes dolar alırsa ZATEN DOLAR YÜKSELİR. Merkez bankası ilk etapta faizi arttırıp enflasyonu engellerse doların ateşi düşer fakat hükümet döviz lobisine çalışıyor. DOLAR SADECE KAĞIT PARÇASI ANLAYIN ARTIK.