E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa İstanbul'da tatil riski alınacak mı?---

Borsa İstanbul'da tatil riski alınacak mı?

Borsa İstanbul'da tatil riski alınacak mı?
02 Ekim 2014 - 08:44 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da kritik verilerin cuma günü açıklanması nedeniyle 74.000'de tutunma çabası gözlenebilir

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"Dün güne yüzde 0,08 artışla yatay bir açılış yapan BIST100 endeksinde 75,200 seviyesine dek yükselişin ardından 2,29’un üzerini gören DolarTL ile başlayan geri çekilme ikinci seansta ABD borsalarının ekside açılışı ile global piyasalarda görülen risk-off modu ile devam ederken endeks günü %1,05 düşüşle 74,154 puandan tamamladı..
   
Son yarım saatte hızlanan satışlarda İngiltere Başbakanı Cameron’un bugün Türkiye’ye yapacağı ziyaretin jeopolitik gündeme dair endişeleri, tezkere görüşmeleri öncesi, biraz daha artırmış olmasının da etkili olduğunu düşünüyoruz.. Bu sabaha bakıldığında ise ABD borsalarında dünkü sert düşüş sonrası ABD vadelileri hafif artıda.. Asya’da ise Hong Kong, Çin ve Hindistan kapalı, dolarYen paritesindeki hareketle ise Nikkei satıcılı seyrediyor. Uluslararası piyasalarda 2,28’in altında DolarTL ile BIST’in dünkü düşüş sonrası tepki alımı ile başlaması söz konusu olabilir.
   
Hafta başından beri 74 bin üzerinde tutunmaya çalışan endeks dünkü sert düşüşle yine 74.000 sınırına yaklaştı. Dolayısıyla bu seviyenin destek olarak önemi artmaya devam ediyor, altında ise 73,500 desteği var. Bu iki desteğin kırılması stop lossların çalışmasına ve satış baskısının hızlanmasına neden olabilir. Yükselişlerde ise dirençler 75,000 ve 75,500’de..
   
Haftayı kapatmaya yaklaşırken kritik gündemler de yaklaşıyor, bugün yurtiçinde TBMM’de tezkere oylaması ve küresel piyasalarda ise TSİ 14.ECB faiz kararı ve Draghi’nin TSİ 15.30’da yapacağı basın açıklaması yakından izleniyor olacak. ECB’ye dair izlenecek en temel unsur  Draghi’nin varlık alım programına dair açıklayabileceği detaylar olacak.. Tabi bu detayların boyutunun da piyasayı tatmin edip etmeyeceği. Reuters anketine göre beklenti 200 MLR euroluk bir program..
   
Bu ay tahvil alımları sonlanacakken FED’in sıkılaştırmaya ne zaman başlayacağı hesapları arasında EM’ler için bir umut ışığı ECB kalmış gibi görünüyor.. Draghi’nin varlık alım programının detaylarını vermemesi moral bozukluğu yaratacaktır, ayrıca açıklanan detayların tatmin edici olmaması halinde de bir baskı hissedilebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla TSİ 14.45’teki ECB faiz kararından ziyade TSİ 15.30’daki basın açıklaması EURUSD üzerinden hareketliliği artıracak gibi görünüyor.
   
Yurtiçinden devam edelim.. Dün Fitch Türkiye için kredi notu değerlendirmesini Cuma günü Avrupa borsaları kapandıktan sonra açıklayacağını bildirdi. Hem Fitch değerlendirmesi hem de ABD tarım dışı istihdam bizde yarım gün işlem yapılacak Cuma’nın 2.yarısında denk geldiğinden Borsa İstanbul fiyatlaması bayram sonrasına kalacak. Bu ortamda da BIST’in 74 binde tutunma çabasını, jeopolitik tansiyon ve Draghi izin verirse, bayram tatiline dek devam ettirmesi beklenebilir.
   
Bugün ECB ve tezkere sonrası gündemde geriye TÜFE kalıyor, yarın saat 10’da açıklanacak. Dün İstanbul enflasyonu açıklandı ve perakende satışlar %0,63 artarken gıda fiyatlarında %0,23’lük bir düşüş görüldü. Gıda fiyatları Eylül TÜFE’sinde de bir rahatlamaya imkan verirse BIST ve TL’de olumlu reaksiyon olabilir ancak son zamlarla enflasyon beklentilerinde bozulma riskleri devam ettiğinden olumlu tepkinin kalıcı olmasını beklemiyoruz. Hatta yarın BIST’te tatil riski alınmak istenmeyebilir ve Cuma günü zayıf bir piyasa ile karşı karşıya kalabiliriz. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)