E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa İstanbul'da risk açısında dönüm noktası---

Borsa İstanbul'da risk açısında dönüm noktası

Borsa İstanbul'da risk açısında dönüm noktası
28 Temmuz 2015 - 08:39 borsagundem.com

BİST100 endeksi riske göre düzeltildikten sonra destek seviyelerine yaklaşmaya başladı.

''Son günlerde sürekli "risk primi"nden bahsettiğimize göre tüm varlıkları risk bazında ölçmemiz gerekiyor.

Öyle anlaşılıyor ki 2012 yılından beri varlıklar tamamen risk algısına göre fiyatlanmakta. BİST100 endeksi ve CDS arasındaki korelasyon 0,67 değerinde. Aslında Lira bazında ölçüm yaptığımızda BİST100 endeksindeki kur (Dolar / TL) trendi hemen göze çarpıyor ve istatistiği bozuyor. Kur düzeltmesi yapıp trendi endeks serisinden ayıklayınca CDS korelasyonu 0,88 değerine yükselmekte - nerdeyse mükemmel! Normalde trend içeren serilere korelasyon vb. ölçümler uygulanmaz. Trendi seriden ayıkladığımız için istatistikler bir hayli geçerli. (Kur trendi kaydedilen yüksek enflasyon oranları ile ilgili)

Son dönemde Türkiye'nin yeni bir risk seviyesine göre fiyatlanması gerektiğine yönelik argümanlarla karşılaşıyoruz. Eğer bu yaklaşım doğruysa risk açısından dönüm noktasına yaklaştığımızı grafiklere bakarak söyleyebiliriz. Hem Dolar bazında hem de Lira bazında BİST100 endeksi riske göre düzeltildikten sonra destek seviyelerine yaklaşmakta. Grafiklere göre ya kısa bir süre zarfında risk algısı normalleşip endeksin toparlanmasını sağlayacak ya da bu destekler kırılacak ve yeni bir dönem başlayacak. Desteklerin kırılması için politik, jeo-politik veya yapısal başka bir neden gerekiyor. Bu konular ekonomi müfredatının parçası değiller, finans hesaplarına göre sayısallaştırmak da zor. Bu tip soyut değişkenler yatırımcıların kendi politik yaklaşımlarına göre fiyatlanıyor.

Biz halen Türkiye'nin politik ya da jeo-politik istikrarını kaybetmeyeceği görüşündeyiz (benefit of the doubt). Aksi takdirde yeni risk seviyesi yaklaşımı gerçek hale gelir.''
ZİRAAT YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)