E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'a rakip mi geliyor?---

Borsa İstanbul'a rakip mi geliyor?

Borsa İstanbul'a rakip mi geliyor?
23 Ekim 2014 - 09:19 borsagundem.com

Türk hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar, Borsa İstanbul haricinde, yeni bir borsada daha işlem yapmaya başlayabilecek

Türk hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar, Borsa İstanbul haricinde, yeni bir borsada daha işlem yapmaya başlayabilecek.

Menkul kıymet alım satımında hizmet veren "Multilateral Trading Facility" platformlar arasında Avrupa'nın öncü kuruluşu olan, ardından Mayıs 2013 tarihinde Borsa Lisansı alan BATS Chi-X Europe, 3 Kasım 2014'ten itibaren üyelerine türk şirketlerine ait hisse senedi işlemleri yapma imkanı tanıdığını açıkladı.

BATS Chi-X Europe üzerinde BIST-30'a dahil olan şirketlerin hisse senetleri alınıp-satılacak. Bu platformda, hisselerin yeniden kota alınması gibi bir durum söz konusu olamayacak. Halihazırda BIST'te işlem gören hisselerin alım-satım talimatlarının iletilmesine yönelik bir hizmet sunumu olacak. Böylece, BIST-30 endeksinde yer alan hisse senetleri, BATS'ın Avrupa'nın en likit ve aktif 16 piyasası arasında kendilerine yer bulacaklar.

Bloomberg HT'ye bilgi veren BATS Chi-X Europe yetkilileri, işlem görecek Türk hisse senetlerinin fiyatlarının BIST'ten satın alınmayacağını kaydettiler. BATS Chi-X, Morgan Stanley, Credit Suisse, Citigroup gibi şirketlerin ortaklığı ile kurulan Bats ile Japon finans devi Nomura'ya ait Chi-X'in birleşmesi sonucunda doğdu. Merkezi Londra'da bulunan Bats Chi-X, Avrupa Birliğin 2007'de kabul ettiği düzenlemeler çerçevesinde, İngiliz Finansal Otoritelerinin denetimi altında işlemlerini sürdürüyor. Şirket, AB'de yapılan hisse senetleri işlemlerinin yüzde 25'ine sahip.

BATS Chi-X, Türkiye piyasasını işlem yaptırdığı piyasalar arasına dahil etme kararını müşterilerinden gelen ciddi talep üzerine aldığını açıkladı. BATS Chi-X'in açıklamasına göre piyasa katılımcıların takas için EuroCCP NV, LCH.Clearnet Ltd ve SIX x-clear AG'yi kullanabilecekler. İşlemler ayrıca, Borsa İstanbul'un yüzde 70 ortağı olduğu Takasbank'ta da yapılabilecek. Takas işlemleri MKK ve Takasbank üzerinden T+2 ile gerçeleştirilecek. Ancak uzmanlar, bu durumda Borsa İstanbul'un kotasyon ve işlem gelirlerinin düşebileceği uyarısında bulunuyorlar.

BIST Başkanı İbrahim Turhan, İstanbul Borsası'nı halka açmayı planladıklarını açıklamıştı. Halihazırda Londra'da tezgah üstü piyasalarda Türk hisse senetlerine yönelik, sınırlı da olsa, işlemler yapıldığını hatırlatan uzmanlar, BATS Chi-X'in BIST'ten likidite çalabileceği uyarısında da bulunuyorlar.

Bloomberg HT'ye değerlendirmede bulunan finans uzmanları, BIST ve BATS Chi-X arasında hisse senetleri fiyatlarında oluşabilecek farkların ise arbititiraj olanağı yaratacağı uyarısında bulunuyor.

BATS ayrıca, yüksek frekanslı işlem yapılabilmesine de olanak sağlıyor. Bu sistem henüz BIST bünyesinde uygulamaya konmadı.

Finans piyasalarında konuşulan bir diğer konu ise, Bats'in Nadaq ile mutemel bir ortaklık yapabileceği noktasında. BIST'e muhtemel bir rakibin, BIST'in ortağı ile yapabileceği anlaşmanın ne olacağı ise henüz netleşmedi.

Konu ile ilgili daha fazla bilgi elde etmek isteyen okuyucular, Michael Lewis tarafından yazılan Flash Boys isimli kitabı okuyabilirler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)