E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'a Avrupalı ortak da geliyor---

Borsa İstanbul'a Avrupalı ortak da geliyor

Borsa İstanbul'a Avrupalı ortak da geliyor
28 Ağustos 2014 - 04:48 borsagundem.com

BİST'in, ABD'li borsa devi Nasdaq'tan sonra şimdi de EBRD ve Timothy Geithnrer'in başında olduğu Wargburg Pincus ile ortaklık için görüştüğü öğrenildi

Borsa İstanbul'a (BİST) Avrupa'dan da bir ortak geliyor. Hülya Güler'in konuyla ilgili Hürriyet'te yayımlanan haberi şöyle:

Borsa İstanbul (BİST), ABD’li borsa devi NASDAQ’tan sonra şimdi de Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortaklık görüşmeleri yürütüyor. İki taraf arasındaki müzakerelerde sona yaklaşıldığı, EBRD’nin de yine Nasdaq gibi yüzde 5 hisse almasının planlandığı öğrenildi. Konuya yakın kaynaklara göre EBRD ile anlaşmaya çok yakın olan Borsa İstanbul ayrıca, ABD eski Hazine Bakanı Timothy Geithner’ın bakanlığı bıraktıktan sonra başına geçtiği ABD’nin önde gelen özel sermaye şirketlerinden Wargburg Pincus ile de masada.

GÖRÜŞME TAMAM

Timothy Geithner’ın bizzat kendisinin geçen temmuz ayında, İstanbul’a gelerek Borsa İstanbul yönetimiyle görüştüğü ve hatta konuyla ilgili Ali Babacan ile de bir araya geldiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre, diplomatik temaslar nedeniyle zaten tanışan Babacan ve  Geithner Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) The Marmara otelinde 8 Temmuz’da yapılan ilk genel kurul toplantısının ardından görüştü. Borsa Başkanı İbrahim Turhan’ın da katıldığı görüşmede, Borsa İstanbul ile Wargburg Pincus arasında gerçekleşebilecek olası hisse satışı konusu da görüşüldü.

YÜZDE 5 HİSSE

Borsa İstanbul’a yakın kaynaklar Geithner ve Babacan arasında Borsa İstanbul’un hisse satışı kapsamında bir görüşme yapıldığını teyid ederken, bugüne kadar yürütülen görüşmelerden henüz somut bir karara varılmadığını belirtiyor. 1966’da kurulan ve bugüne kadar 720 şirkete 50 milyar dolarlık yatırım yapan Wargburg Pincus’un Borsa İstanbul’dan yüzde 5 hisse almayı planladığı ancak henüz resmi bir teklifte bulunmadığı kaydedildi. Hali hazırda 39 milyar dolarlık bir varlığı yöneten Wargburg Pincus’un portföyünde halen 120’den fazla şirket bulunuyor. Wargburg Pincus’un Borsa İstanbul’dan hisse alımında fiyatın önemli bir belirleyici unsur olduğu ancak şirketin aynı zamanda kendi portföyünde bulunan ve finans alanında faaliyet gösteren şirketleri ile yaratabileceği olası sinerji fırsatlarını da değerlendirdiği verilen bilgiler arasında.

Birçok kurumla görüşüyor

BORSA İstanbul’un aralarında devlet fonları dahil çok çeşitli fon şirketiyle bir süredir hisse satışı amaçlı görüşmeler yürüttüğü biliniyor. Borsa İstanbul Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, daha önce Borsa İstanbul’da hisse almak isteyen yabancı yatırım fonları ile görüştüklerini söylemişti.

39 milyar dolarlık varlığı yönetiyor

HIZLI büyüyen şirketlere yatırım yapmaya odaklanan Wargburg Pincus, şu anda 39 milyar dolarlık bir fon büyüklüğünü yönetiyor. Halen 35 ülkedeki 120’den fazla şirkete yatırım yapmış olan Wargburg Pincus, 720 şirkete 50 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

Sadece hisse alımı değil 

WARBURG Pincus’un, Borsa İstanbul ile görüşmelerde sadece hisse alımını değil, bünyesindeki finans şirketleriyle olabilecek farklı işbirliği imkanlarını da değerlendirdiği belirtiliyor. Wargburg Pincus bünyesinde finans alanında 14’ü aşkın şirket bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)