E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düştü---

Borsa İstanbul sert düştü

Borsa İstanbul sert düştü
10 Aralık 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.57 oranında düşüşle 92 bin 227 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalardaki olumsuz hava Borsa İstanbul’u etkiliyor. Baskı altında kalan Borsa İstanbul güne yüzde 0.48 oranında düşüşle 93 bin 245 puandan başladı.

Büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından durumunda değişiklik olmayan Borsa İstanbul'da satışlar devam etti. Avrupa borsalarında da satışların olması ve ABD borsalarında düşüş yaşanması BİST'e olumsuz yansıdı. Bu gelişme ile birlikte Borsa İstanbul, gün ortasına yüzde 0.73 oranında düşüşle 93 bin 16 puan seviyesinde girdi.

Banka ve sanayi hisselerine gelen düşüşle birlikte her iki endekste de yüzde 2'ye yakın düşüş gerçekleşti.

BİST bu olumsuzluklarla birlikte günü yüzde 1.57 oranında düşüşle 92 bin 227 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 217 puan, en yüksek 93 bin 453 puan seviyesi görüldü.

Piyasalar bugün Türkiye’nin 3’üncü çeyrek büyüme rakamlarına odaklandı. Türkiye ekonomisi yüzde 1.6 oranında büyüme kaydetti.

Bunun dışında küresel piyasalarda sert hareketler yaşanıyor. ABD ve Çin arasında ticaret savaşlarının daha da derinleşeceği beklentisi yatırımcıları korkutuyor. Huawei’nin yöneticisinin Kanada’da tutuklanmasının ardından ABD ile Çin arasındaki gerilim artmaya başladı. Çin, Huawei yöneticisinin derhal serbest kalmasını talep etse de Kanada yöneticiyi ABD’ye teslim etmeyi planlıyor.

Avrupa’da ise haftasonu adeta kriz patlak verdi. Sarı yeleklilerin Fransa’da başlayan eylemleri Brüksel’e sıçradı. Fransa’da hayatı felç eden sarı yeleklilerin çoğu gözaltına alındı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bugün sarı yeleklilerle görüşme yapacak ve vergilere ilişkin yeni kararlar alabilir.

İngiltere'de ise Brexit belirsizliği devam ediyor. İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Brexit oylamasını parlamentodan çekebileceği iddia ediliyor.

ABD ekonomisinde ise tarım dışı istihdam rakamının düşük kalması dolar tarafında düşüşe neden oldu. 200 bin civarında istihdam beklenirken 155 bin kişi olarak gerçekleşmesi ABD ekonomisine ilişkin endişeleri öne çıkarıyor. Ayrıca Fed’in Aralık ayında son kez faiz artırıp sonrasında beklemeye geçeceği beklentileri de mevcut.

Günün önemli şirket haberleri 10/12/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 10/12/2018

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününde 5.30 civarında hareketini sürdürürken, piyasalar bu hafta Brexit konusunda gelişmeler ile TCMB'nin 13 Aralık'ta yapacağı PPK toplantısına odaklandı. 

Avrupa Birliği'nin en üst yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı, İngiltere hükümetinin, diğer üye ülkelere danışmadan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararından vazgeçme hakkına sahip olduğuna hükmederek Brexit karşıtı çevrelerin umudunu artırdı. 

Ancak Avrupa Komisyonu, İngiltere Başbakanı Theresa May ile sonuçlandırılan Brexit anlaşması 
için yeniden müzakereye girmeyeceklerini açıklarken, BBC radyosu May'in Brexit için yarın parlamentoda yapılacak oylamayı iptal edeceğini bildirdi.

Dolar/TL güne 5,30 seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.3361 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,2731, en yüksek 5,3417 seviyesini gördü. Euro ise 6.0916 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1404 seviyesinde. Gram altın 213.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.59 seviyesinde.

Bir bankacı, "Döviz tarafı genel olarak sakin seyrediyor. Piyasada Brexit tarafındaki gelişmeler izleniyor. Yurtiçinde ana gündem ise Perşembe günü yapılacak olan PPK toplantısı" dedi. 
Merkez Bankası'nın (TCMB) 13 Aralık'ta gerçekleştireceği yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini sabit tutması bekleniyor. Reuters'ın 20 kurumun katılımı ile yaptığı ankette hiç bir katılımcı yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemiyor.

Piyasalarda geçen hafta açıklanan Kasım ayı enflasyon verileri ardından 13 Aralık'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı dahil "erken faiz indirimi" beklentisi fiyatlanmaya başlanmış ve bu fiyatlama küresel satış baskısıyla birleşerek birkaç işlem gününde TL'de ciddi bir değer kaybı yaratmıştı. Bu çerçevede dolar/TL geçen hafta 5.46 seviyesine kadar yükseldi ancak TCMB ve FİKKO açıklamaları ardından bu beklenti fiyatlaması büyük ölçüde ortadan kalkmıştı. Kurda Türkiye'nin enerji ithalatçısı olması nedeniyle petrol fiyatlarının seyri yakından izlenirken, küresel piyasalarda ticaret savaşları da yakından takip ediliyor. 

Türkiye-ABD ilişkilerinin de yön verdiği piyasada yurtiçinde bu haftanın en önemli gündem maddesi ise 13 Aralık'ta yapılacak olan PPK toplantısı olacak. 

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.36, valörde son işlemde yüzde 17.22 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 17,37, valörde saat 1637'de son işlemde yüzde 17.40 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Hisse piyasaları, küresel ekonomik büyümenin yavaşladığına yönelik endişeler ve ABD ile Çin arasındaki yeni gerilimlerin ticaret müzakerelerinde anlaşma sağlanmasını zorlaştıracağı kaygısıyla gerilerken, ABD endeks vadeli işlemleri de ekside seyretti.
Geçen haftadan bu yana açıklanan makro veriler dünyanın başlıca ekonomileri ABD, Çin ve Japonya'da ivme kaybına işaret ediyor.
S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.8 gerilerken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.4 kayıpla neredeyse üç haftanın en düşük seviyesine indi.
Japonya'nın Nikkei endeksi ekonominin üçüncü çeyrekte dört yıldan uzun bir sürenin en sert daralmasını kaydettiğini gösteren verinin ardından yüzde 2.3 geriledi.
Veri küresel talebin seyri hakkında soru işaretleri taşıyan ve ticaret geriliminden endişe eden şirketlerin sermaye harcamalarını azalttığını gösterdi.
Hafta sonunda Çin'de açıklanan ve beklentilerin altında kalan ithalat ve ihracat verileri de iç ve dış talebin yavaşladığına dikkat çekti.
ABD Dış Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Pazar günü yaptığı açıklamada Çin ile yürütülen ticaret müzakerelerinde 1 Mart'a kadar sonuç alınmasının gerekli olduğunu ifade etti. Lighthizer'ın bu tarihin "kesin" olduğunu ifade etmesi, yatırımcılar tarafından ABD ile Çin'in 90 gün süreyle ticaret müzakerelerine odaklanma ve gümrük vergilerinde yeni bir artış yapmama kararından sonra ABD yönetiminden gelen karmaşık mesajları açıklığa kavuşturma çabası olarak algılandı.
Diğer taraftan dünyanın başlıca telekom ekipmanı üreticilerinden Çinli Huawei'nin üst düzey bir yöneticisinin geçen Kanada'da tutuklanmasının piyasalarda yarattığı endişe devam ediyor. Yatırımcılar, tutuklama nedeniyle ABD ile Çin'in ticaret müzakerelerin uzlaşıya varmakta zorlanacağından endişe ediyorlar. Mahkemenin karar vermsi halinde ABD'ye gönderilmesi olası Huawei yöneticisinin ikinci duruşma oturumu bugün yapılacak. Yatırımcılar ayrıca İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının yarın parlamentoda yapılacak oylamasını yakından izliyorlar. Parlamentoda reddedilmesi beklenen anlaşmayı ikame edecek bir çözüm bulunamaması halinde İngiltere'nin AB'den sorunlu bir şekilde ayrılması gündeme gelebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ11 Aralık 2018 07:44

     BİZİM BORSA MUTLAK BAHANE BULUP DÜŞÜYOR ÇİNDE KÖPEK HAVLASA BORSA DÜŞÜYOR .

  • Burak11 Aralık 2018 03:56

    Dow ve nastag artı kapadı yarın viıop artı 500

  • Burhan Keskin 10 Aralık 2018 23:19

    Ford otosan Ereğli ve netaş sadece dikkat sert yukarı orta vade sağlam dinamik senetler

  • Mahallenin Delisi10 Aralık 2018 23:09

    Coniler bugünü kurtardı gibi ABD endeksleri %0,20- şu aralar...Ayı Korkusu yeter onlara beklemeye devam...

  • Mahallenin Delisi10 Aralık 2018 19:20

    ABD bu şekilde kapanırsa sert düşüşü yarın göreceğiz. Bugün gayet güzel mal dağıttılar... Geçen hafta da dedik dünde dedik bugün de diyoruz ABD Borsaları "Ayı Piyasasına" girdi en az %10 düşmeden rahatlamaz bu ayılar...Minik yatırımcılar kenara çekilip beklesin ayı piyasasında önemli olan ana parayı korumak dibin dibi var ileride çok güzel alım firsatları gelecek...

  • Mahallenin Delisi10 Aralık 2018 19:14

    ABD düşüş %2'lere dayandı. Korku endeksi %11 artışta...Bildiğin Ayılar Sahneye çıkmış...  

  • Murat ali10 Aralık 2018 18:42

    Devam edin bunlara oy vermeye. Daha bunlar guzel gunler

  • ...10 Aralık 2018 22:07

    Murat ali borsadan anlamıyorsun laf diye konuşuyorsun işte chp zihniyeti

  • fatih istanbul10 Aralık 2018 20:14

    NE ALAKA  BAŞKA  HÜKÜMET OLSAYDI  BORSA  30  BİNLER İYİ GÜNLER OLURDU

  • mahir10 Aralık 2018 18:15

    sabahtan akşama kadar düşecek yazılmış gerçektende vere vere düşürdüler. burada önemli olan herkesin yazdığı düşecek mesajına karşı borsa düşüyorsa büyük düzeltme gelecek anlamındadır. almak için aceleci olmayın.

  • kazım10 Aralık 2018 18:04

    ZİRAAT BANKASI HALK BANK ÖZELLEŞMELİ. YOLSUZLUKLAR BAŞKA TÜRLÜ ÖNLENEMZ.

  • efe10 Aralık 2018 18:00

    sankı bırtek bıst 100 dusuyor butun dunya borsaları dususte

  • GALİP10 Aralık 2018 17:59

    ABD ÇÖKTÜ SIRA BİZDE

  • Hasanby10 Aralık 2018 17:37

    Düşüncem , fed 19 aralık günü pas geçecek ,borsa yükselecek. Yatırım tavsiyesi değildir 

  • saf saffet10 Aralık 2018 17:34

    ne uçuş böyle..görmedik böylesini .dengeli dalgasızlanmalı bir kurtulunma ..vah memleketim vah...borsa iyi günlerini yaşıyo ..konkortlar bu ay 1000 i aşmış kartopu gibi ..ekonomi yönetimide dengelenme falan diyo hala..dengeli borsadaacaip bir dengeli satış çöküş var..

  • erdem10 Aralık 2018 17:27

    dohol ve gsd helal olsun size daş gibi duruyorsunuz.

  • emrah10 Aralık 2018 17:20

    dolar uçtu. borsa gümmmmmmmmmmmmm

  • coşkun10 Aralık 2018 17:14

    alıcı kalmadı düşme hızı arttı

  • gazi10 Aralık 2018 17:11

    vobda çok shortçu var. pozislar kapandıkça borsa düşecektir. ben 88 bine kadar shortum alıcam onların parasını pulunu

  • hakan10 Aralık 2018 17:06

    dayan borsa sen ne vadeler atlattın bunuda atlatırsln

  • coşkun10 Aralık 2018 16:17

    durun daha düşemiyor düşmeye başladığında kol kafa kesecek gümbürtü kopacak çattt beş bin puan

  • Daşcı10 Aralık 2018 15:47

    82 000 kopra gel

  • Mahallenin Delisi10 Aralık 2018 15:43

    Beklediğim satış bu değil daha sert satış bekliyordum. Beklemeye devam...

  • özgür10 Aralık 2018 15:13

    amerikanın girdabı borsamızı içine çekecek kaçamayız düşeceğiz. faizde keyifle izliyorum

  • mete10 Aralık 2018 14:58

    güç namına eli ayağı bağlanmış paldır küldür düşmeyi bekleye borsa seyrediyoruz.

  • rıza10 Aralık 2018 14:36

    yedire yedire veriyorlar şelaleye hazır olun.

  • selim10 Aralık 2018 14:12

    hep aynı senaryo sabah sat aksam topla ne kazanırsak kardır mantıgı sıg sularda malesef boyle oluyor

  • yalçın10 Aralık 2018 12:52

    son alıcılarada mal dağıtılıyor. kaçınılmaz fırtınalı kriz ortamı kokuyor.

  • mahir10 Aralık 2018 11:53

    acayip düşeceğiz. sabah açılışta korkutmamak için kötü açmadılar. kötü açsa korkan satacaktı işlerine gelmezdi.