E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
05 Aralık 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.10 oranında yükselişle 93 bin 970 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa istanbul güne düşüşle başladı. Özellikle banka hisselerine gelen satışlar BİST'i negatif etkiledi. Gün ortasının ardından döviz kurundaki gerilemeyle birlikte gelen tepki alımlarıyla kayıplarını silen BİST günü yükselişle kapadı.

Küresel piyasalardaki olumsuz hava Borsa İstanbul’a da yansıdı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile gerçek bir ticaret anlaşmasına ulaşılamaması durumunda gümrük vergilerinin süreceğini belirterek "Benim tarife adamı olduğumu hatırlayın" dedi. Tehditkar açıklamaları nedeniyle teknoloji hisseleri öncülüğündeki düşüş Asya borsalarına da sıçradı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.89 oranında düşüşle 93 bin 47 puandan başladı. 

Özellikle banka hisselerine gelen satışlar Borsa İstanbul'u olumsuz etkiledi. Bankacılık endeksi yüzde 2.70 seviyesinde kayıpla seyretti. 

Bu gelişmelerle birlikte Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.56 oranında düşüşle 93 bin 356 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından döviz kurundaki gerileme Borsa İstanbul'a olumlu yansıdı. Gelen tepki alımlarıyla birlikte pozitif tarafa geçen BİST günü yüzde 0.10 oranında yükselişle 93 bin 970 puan seviyesinde tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 847 puan, en yüksek 94 bin 197 puan seviyesi görüldü.

Akbank'ın yüzde 30 oranında bedelli sermaye artırımı yapacağı açıklaması Borsa İstanbul'da baskı oluşturabilir. Akbank'ın BİST üzerindeki ağırlığı yüzde 6.60 seviyesinde. Akbank açılışta yüzde 6.55 oranında değer kaybetti.

Dolar ve eurodaki güçlenme de piyasalar tarafından olumsuz algılanıyor. Hükümetin enflasyonu düşürmek için aldığı önlemlerin sürelerinin dolmasıyla birlikte dolar tarafında güçlenme ortaya çıktı. Mevduatta stopaj oranlarının 3 aylık düşüşün ardından tekrar eski seviyesine geri gelmesi, enflasyondaki düşüşle birlikte Merkez Bankası’nın faiz indirimine gidebileceği beklentisi piyasalarda karışıklığa neden oluyor. Türk Lirası mevduattan çıkan yatırımcılar dolara geçiş yapıyor.

ABD tahvil faizleri arasında makas neredeyse kapandı. 2-5-10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2.8 civarında bulunuyor. Bu durum en son 2007 yılında görüldü ve krizin habercisi olmuştu.

Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin olarak CIA’nin yapmış olduğu incelemelerde Suudi Prens Selman’ın konuyla ilgisi olduğunun ortaya çıkması ile birlikte ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinde bozulma olabilir. İran’a karşı tavırlı olan iki ülke en son petrol fiyatlarını arz fazlası yaparak aşağı çekmişti. İran’ı ekonomik anlamla çökertmek için çalışan ABD ve Suudi Arabistan arasında çıkacak bir sorun petrol fiyatlarında dengeyi bozabilir.

Avrupa’da ise İngiltere Parlamentosu’nun 11 Aralık’ta oylayacağı Brexit anlaşması önemini koruyor. İngiltere Başkanı Theresa May, anlaşmanın onaylanması için görüşmeler yapıyor. Mevcut durumda Brexit anlaşmasının parlamentoda onaylanması beklenmiyor.

Analistler Borsa İstanbul için destek olarak 92 bin 100 puan, direnç olarak ise 95 bin 500 puanı öne çıkardı.

Günün önemli şirket haberleri 05/12/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 05/12/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın yerel seçim dönemi öncesi gerekenden erken bir faiz indirimine gidebileceği yönündeki endişeler ve küresel piyasalardaki satış baskısıyla yükselişe geçti. 
ABD Hazine tahvil getiri eğrisinin düzleşmesi, yani uzun ve kısa vadeli getiriler arasındaki farkın azalması, resesyon endişelerini gündeme getirerek hisse senedine olan iştahı sarstı. Ayrıca hafta sonunda ticaret savaşında ateşkes ilan eden ABD ile Çin'in nihai bir anlaşmaya varamayacağına dair şüpheler yatırımcı güvenini etkiledi.

ABD piyasalarının ulusal yas nedeniyle tatil olduğu güne Dolar/TL 5,38 seviyesinde başladı. Saat 18.00 itibariyle dolar 5.3399 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,3094, en yüksek 5,4544 seviyesini gördü. Euro ise 6.0510 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1312 seviyesinde. Gram altın 212 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.24 seviyesinde.

ABD'nin Dow Jones endeksi dün yüzde 3.1, Nasdaq ise yüzde 3.8 geriledi. Tahvil piyasalarındaki oynaklığa karşı hassas olan ABD finans sektörü hisseleri ise yüzde 4.4 düştü. 
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta üç yıldır süregelen faiz artırım sürecinin sonuna yaklaştığını işaret etmesi ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisinin yüzde 3'ün altına 
inmesine yol açtı. 
Ayrıca ABD'de ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişeleri getiri eğrisinin düzleşmesini hızlandırdı. İki ile 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi arasındaki fark 10 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indi. 
Küresel piyasalardaki sert satış baskısının yanısıra petrol fiyatlarının 86 dolarlardan 60 doların altına yaşanan sert düşüş sonrası hafta başında başlayan yükseliş eğilimi TL'yi baskılamayan bir diğer unsur olarak öne çıkmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülkeler sepetinde yer alan Türkiye hariç 
neredeyse tüm ülkeler emtia ihracatçısı konumunda. Türkiye ise enerjide dışa bağımlı bir ekonomi. Petrol fiyatlarındaki artış Türkiye ekonomisinin enerji faturasını artırırken diğer ülkelerde ise aksine bütçe gelirlerini destekler nitelikte. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki artışlar Türkiye piyasalarında 
olumsuz fiyatlamaları beraberinde getiriyor.

PARA POLİTİKASI YAKINDAN İZLENİYOR 

Bankacılar "para politikasında sıkı duruşun uzun süre korunacağı" söylemini koruyan TCMB'nin önümüzdeki döneme yönelik para politikası söylemlerinin artık daha yakından takip edileceğini belirtiyorlar. 
Bu kapsamda bugün açıklanacak 2019 Para ve Kur Politikası Metni piyasada yakından izlenecek. 
Piyasa TCMB'den gevşeme adımı beklese de bu beklentiler genellikle 2019'un ikinci yarısına yönelik. Pazartesi günü açıklanan enflasyon verisinin ardından ise TCMB'nin daha erken bir adım atıp atmayacağı piyasanın gündemine girmişti. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Kasım'da otomotiv, beyaz eşya ve mobilya vergi indirimleri, TL'deki değerlenme ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.44 azalırken, enflasyonun yıl sonunda yüzde 20.8 olan 
YEP hedefine yakın gerçekleşmesi bekleniyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaktust06 Aralık 2018 01:54

    hani  saglamdı ,nerden çıktı bu bedelli sermaye artırımı,ya digerleride ayını yolu seçerse,bunun hesabı yönetici ve sahiplerine sorulmayacakmı,senin bozulan finansal yapını benim bir kaç kuruşluk tasarufumlamı düzelteceksin,hani tv lerde mangalda kül bırakmıyordunuz.YTD

  • Mehmet05 Aralık 2018 23:45

    Bugun ABD kapalı idi. Yarın bankalara satış devam edebilir. Sermayesi güçlü Akbank sermaye artırırsa diğer bankalarda sırada endişesi var gibi

  • KILIÇ05 Aralık 2018 20:55

    AKBANK BEDELLİ HABERİ BANKA HİSSELERİNİ ÇÖKERTTİ .

  • hakan05 Aralık 2018 19:57

    cok guzel ya yukselısle kapanması olumlu

  • Daşcı05 Aralık 2018 19:39

    Varlık fonu Ereğli alarak endeksi ayakta tutuyor.. Aman ha aman.

  • KARTALAĞABEYLİ05 Aralık 2018 19:01

    BANKALARIN KREDİ VERMEMELERİNİN SEBEBİ BATIK KREDİLER DEĞİL ..KREDİ VERMİYORLARSA...KAPASİTE 

  • rene05 Aralık 2018 18:21

    bu bedelli diğer bankalarada sıçrayacaaaaak. ytd

  • ömer05 Aralık 2018 17:12

    gene incitmeden malı verdiler acıtmadan verdiler ağlatmadan verdiler sevinçle verdiler. 80 binciğe kadar vere vere düşer.

  • ONUR05 Aralık 2018 14:32

    BANKALARIN NEDEN KREDİ VERMEDİKLERİ ANLAŞILDI. BATIK KREDİLERİ BOYLARINI AŞMIŞ. REİS KRİZ YOK DİYORDU O DÖNEM HAKLIYDI KRİZ YENİ BAŞLIYOR.

  • gazi05 Aralık 2018 13:53

    dolarda çok güçlü 6 lira 7 lira yolu açılmıştır.

  • salim05 Aralık 2018 12:53

    sabancı akbankın karını temettüsünü yıllarca ye sıkışınca bedelli yap. akbank hesabımı kapatıyorum.

  • FAİZE GEÇEN ADAM05 Aralık 2018 12:34

    kriz var faizede kalmak keyfetmek varken neden borsada dertleniyorsunuz.

  • özgür05 Aralık 2018 12:15

    halka ırz günü. bankaların içini boşaltmışlar batak kredilerin cezasını yatırımcıdan bedelli olarak geri istiyorlar.

  • şenol05 Aralık 2018 11:32

    borsa battı kriz şahane. beklenti 70 bin