E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düştü---

Borsa İstanbul sert düştü

Borsa İstanbul sert düştü
20 Kasım 2018 - 09:55 borsagundem.com

ABD ve Avrupa borsalarındaki sert satış dalgası Borsa İstanbul'a da yansıdı. BİST günü yüzde 3.05 oranında düşüşle 91 bin 686 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel risk iştahındaki düşüş piyasalarda satışa neden oldu. Başta ABD borsaları olmak üzere sert satışlar yaşanıyor. Avrupa borsalarındaki düşüş de etkili olmaya devam ediyor.

Borsa İstanbul küresel piyasalardaki satış dalgasının etkisinde kalarak güne yüzde 0.31 oranında düşüşle 94 bin 279 puandan başladı. ABD ve Avrupa borsalarındaki güç kaybı BİST'i negatif etkiledi. Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 1.17 oranında düşüşle 93 bin 460 puandan girdi.

Satış dalgasının BİST geneline yayılması düşüşü hızlandırdı. Dolara ilişkin olarak yükseliş yaşanacağı beklentisi volatiliteyi artırdı.

Banka ve sanayi hisselerine gelen satışlar da derinleşti. Bankacılık endeksi yüzde 3, sanayi endeksi ise yüzde 3.5 oranında kayıp yaşadı.

ABD borsaları yeni güne sert düşüşle başladı. Dow Jones yüzde 1.56, Nasdaq yüzde 2.07, S&P 500 endeksi ise yüzde 1.41 oranında kayıpla açıldı.

BİST günü yüzde 3.05 oranında düşüşle 91 bin 686 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 91 bin 545 puan, en yüksek 94 bin 391 puan seviyesi görüldü. İşlem hacmi ise 7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısının ardından ekonomiye yönelik açıklamalarda bulundu. Faiz konusunda sorulan soru üzerine ise Erdoğan, ’’Faizlerdeki düşüşün olumlu yansımasını görüyoruz. Piyasaları kontrol altına alma gayretini Hazine ve Maliye Bakanlığı tüm ekipleriyle devam ettiriyor. Bazı suistimaller varı. Stokçuları var. Bunların üzerine de Bakanlıklarımız kararlı şekilde gidiyor. Bir çok depo baskınında Nasıl stoklar yaptıklarını görüyoruz. Kararlılıkla buna devam edeceğiz. Buralarda asla taviz yok. Patates, soğan, bir çöm meyve, sebzede stokçuluk yapmak, bunların bedelini ödeyecekler. Bu konuda Bakanlıklarımız yoğunluk bir çalışma içindeler. Bu stokçuları da ben de söylüyorum: Yaptığınız stoklarda sizi affetmeyeceğiz. Sonuna kadar ne gerekiyorsa, cezai müeyyideler konuyu kovalayacağız’’ ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Kasım ayında çok pozitif bir tablo görüleceğini söyledi.

Yavaşlayan talep endişeleriyle birlikte Wall Street’te teknoloji hisselerinde sert düşüş yaşandı.
Facebook ile ilgili ABD medyasında çıkan haberler, şirketin hisselerinde yüzde 6'lık bir düşüşe yol açtı. Apple'ın yeni açıklanan ürünlerinin öncekilere göre çok pahalı ve satılamaz bulunması da şirketin hisselerinde yüzde 5'lik kayba yol açtı. Google'ın da hisseleri yüzde 4 oranında düştü.

Asya borsaları ise ABD borsalarındaki kaybı izleyerek düşüşe geçti. Japon otomobil üreticileri Nissan Motor Co.'nun Ceo'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn'un finansal koşulları ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmasının ardından Nissan hissesi %5.5 düşerken, Mitsubishi %6.5 değer kaybetti.
Çin Merkez Bankası Araştırma Bölümü Başkanı Xu Zhong, Çin ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını söyledi.

Avrupa'da da sorunların ardı arkası kesilmiyor. Brexit nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Avrupa'nın bir diğer sorunu ise İtalya. İtalya'da uzun yıllardır devam eden ekonomik sıkıntı bütçe programı ile patlak verdi. Avrupa borsalarında da satışlar etkili oldu.

Fed’in faiz politikasına ilişkin olarak ise farklı görüşler ortaya konuluyor. Aralık ayında faiz artırımının olup olmayacağı konusunda fikir birliği oluşmuş değil.

Günün önemli şirket haberleri 20/11/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 20/11/2018

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolardaki zayıf seyir ve TL'ye yönelik iyimserlikle geçen hafta yönünü sert bir şekilde aşağı 
çeviren dolar/TL bugün güne 5.32 civarında yatay bir seyirle başladıktan sonra 5.35'in üzerini test etti. Benzer şekilde tahvil bono getirileri de yükseliş gösterdi. 

Kur Ağustos ortasında test ettiği 7.24 seviyesinden 5.30'un altına kadar geriledikten sonra Kasım ayı başından beri 5.30-5.55 bandında seyrediyor. 

Bankacılar bugün TL'deki değer kaybının benzer para birimlerine göre bir miktar daha kuvvetli olduğunu, TL'deki satış baskısının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyona yönelik açıklaması sonrası görüldüğünü belirttiler. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kasım ve Aralık 
aylarında ciddi bir iyileşme yakalayarak enflasyon hedeflerimize çok yakın bir netice yakalanacağının düşündüğünü söyledi.

Bankacılar negatif ayrışmaya dikkat çekseler de bunun yüzdesel olarak "oldukça sınırlı" olduğunu da belirttiler. TL bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.9 değer kaybederken benzer para birimlerinde yüzde 0.3 ile yüzde 0.85 bandında değer kayıpları gözlendi. 

Nomura kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, "Albayrak'ın Kasım ayı enflasyon verilerine yönelik iyimser açıklamalarının piyasalara güven vermek için yapıldığını düşünüyoruz. Ancak piyasalarda enflasyon görünümündeki bir iyileşmenin olması TL'de değer kaybına neden olabilecek gerekenden erken bir faiz indirimi izlenimi almış olabilir." dedi. 

Saat 18:07 itibariyle dolar 5.4157 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,3047, en yüksek 5,4222 seviyesini gördü. Euro ise 6.1760 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1390 seviyesinde. Gram altın 212.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.70 seviyesinde.

Piyasalar son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeleri izliyor. Diğer yandan İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları ve Brexit süreci küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor. 
Geçen hafta Amerikan NBC televizyonunun bir haberinde Trump yönetiminin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Suudi Arabistan üzerindeki baskıyı hafifletmeye ikna etmek için Fethullah Gülen'i uzaklaştırmanın olası yollarını araştırdığı 
belirtilmişti.

ABD Adalet Bakanlığı ise Gülen'in Türkiye'ye iadesi için çalışma yürüttüğü iddiasını yalanladı. Bu yalanlama sonrası ise TL'de belirgin bir değer kaybı yaşanmadı. Geçen haftaya 5.50 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL, Hazine'nin finansman ihtiyacının azalması nedeniyle daha az borçlanması, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk iştahı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile ilişkilerde iyileşme beklentisiyle yönünü aşağı çevirmişti. Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.59, valörde son işlemde yüzde 16.64 
seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 16.66 valörde son işlemlerde ise getiri yüzde 17'ye yaklaştı. 

İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 20.32, valörde son işlemde yüzde 20.31 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 20.71 oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları yavaşlayan talep endişeleri nedeniyle düşen teknoloji şirketlerinin etkisiyle Wall Street'i izleyerek gerilerken, dolar ABD'de zayıf ekonomik verinin dolara olan güveni sınırlamasıyla değer kaybetti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 geriledi. Şanghay Composite yüzde 1, Avustralya borsası yüzde 0.9 ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu yüzde 0.8 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.1 düşüş kaydetti. Kapanışta, Dow Jones Endeksi yüzde 1,56 kayıpla 25.017,44 puana ve S&P 500 Endeksi yüzde 1,66 azalışla 2.690,73 puana ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 3,03 düşüşle 7.028,48 puana geriledi. Nissan Motor hisseleri Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn'un şirket parasını kişisel amaçlı kullandığı ve gelirini eksik beyan ettiği gerekçesiyle tutuklanmasının ardından yüzde 4.3 geriledi. Ghosn bu hafta yönetim kurulundan çıkarılacak.

Çin Merkez Bankası Araştırma Bölümü Başkanı Xu Zhong, Çin ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını söyledi.

Zhong, “Kısa vadeli makro politikalar ile reform hedefleri karıştırılamaz. Çin ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü baskı arttı. Çin ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü baskı kismen önceki politika ayarlamaları kaynaklı. Çin kısa vadeli talep yönetimini iyileştirmeli, politika koordinasyonunu güçlendirmeli. Para politikası ekonomik büyümeyi teşvik etmekte daha az etkili.” dedi.
Gelir vergisi oranın düşürülmesi ve vergi toplama eşiğinin artırılmasının gerektiğine değinen Zhong, “Çin daha proaktif mali politika izlemeli. Daha proaktif politika yatırımları desteklemeye, güçlü teşviklerden kaçınmaya odaklanmalı.” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (39)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol g.21 Kasım 2018 00:22

    Borsamız uçan halıdan paspasa dönüştü

  • Daşcı20 Kasım 2018 23:16

    Yarın sabah asya pasifik borsalarına bak onlar fikir verebilir. Bizim borsamız bu gün en düşükten kapandı. Öngörün şu. Öğleden önce düşüş devam eder. Öğleden sonra önce yatay devam eder. İkinci seansın sonuna doğru. Esas büyük süpriz yaşanır. (Şahsi düşüncem budur. Ama yarın saat 10. 00 kadar çok uzun bir süre var) Bol kazançlar.

  • selım20 Kasım 2018 22:26

    beyler yarın borsa cakılırmı cıkarmı bılgısı olan varmı ona gore basıcam

  • KILIÇ20 Kasım 2018 21:35

    KASA KUMARDA KAYBETMEZ MUTLAK KAZANIR BİZİM BORSADA PATRONDA HİSSE ÇOK ALICI GELDİMİ BASIYOR NASIL OLSA MATBALAR TIKIR TIKIR HİSSE BASIYOR KURUMLARIMIZDA PATRON EMRİNDE OLDUGU SÜRECE PATRON KAZANACAK KÜÇÜK YATIRIMCI BİTECEK.

  • Daşcı20 Kasım 2018 21:51

    Borsa kumar değildir. Bu faydasız

  • 1Borsacı20 Kasım 2018 21:28

    Yılsonu yükselişi öncesinde gerileme yapıyor borsa. Malesef borsa hedef gösterilen yere gitmeden önce ters hareket yaparak otobüsde bulunan biletsiz yolcuları silkeler. Kredili işlem yapanlar limitleri dolunca mecburen satıyor, O arada düşüş diğerlerini tetikliyor. Gerçekten satış yapacak olanlar zaten 2013 den bu yana sattı ortada uzun vadeli yatırımcı ve kısa vadeli oyuncular kaldı.

  • 1Borsacı20 Kasım 2018 22:30

    Borsada iki büyük oyuncu var, Credit Suisse ve Yatırım Finans satınca düşüyor, alınca yükseliyor. Bütün piyasa bu ikisine karşı oynuyor gibi.  Nedense bunlar vatandaşın sevdiklerini satıp, kendi sevdiklerini alıyorlar. Bizim vatandaşımızda para olmadığı için bir süre sonra yukarıdan aldığını düşükten satıp, bu sefer yükselmiş olanda zararını kurtarmaya çalışıyor, bu sefer de çark ters işliyor.

  • Daşcı20 Kasım 2018 21:41

    Bu yorum duygusaldır. Faydalanmadım.

  • Huseyin20 Kasım 2018 20:48

    Ali Babacan tez vakitte Maliye Bakani olmali damak iflahimizi kesti adam her konustunda borsa çakılıyor

  • Daşcı20 Kasım 2018 21:30

    Mehmet ŞİMŞEK daha iyidir.

  • Mahmut20 Kasım 2018 20:01

    Kapanış a doğru iyice VOP ta aldılar. Yarın açılışta yukardan verirler. Bende aldım yarın iyi ekmek yeriz.Ytd.

  • Daşcı20 Kasım 2018 20:24

    Borsa yarın çok uzun zaman. Inşallah kazırsin

  • Daşcı20 Kasım 2018 19:02

    Arkadaşlar borsanın düşmesi, yükselmesi iyidir. Belli bir bant arasında hareket etmesi daha da iyidir. Bu aralıkta: alttan alıp üstten satmak süper iyidir. Aslında borsanın % 50 si piskolojiye, %25 si ekonomiye, %25 side bilinmeyen faktörle bağlıdır. Kopmleks bir yatırım aracıdır. Sinir sistemi sağlam yatırımcılar her zaman kazanır. Ne güzel borsa düşmüş senet al yükseldiğinde sat.

  • Daşcı20 Kasım 2018 20:22

    Derya arkadaş hamdolsun iyi im. BIR senet aldığında % 10 düzeltme yapabilir. Bu makuldur. Ama senet % 40 değer kaybetsin sen seyirci kal bu olacak iş değil. Kol kesme diye bir atraksiyon vardır. Kar realize etmek iyidir. Ama zarar kesmek daha iyidir. Bol kazançlar.

  • Derya20 Kasım 2018 19:32

    Dayı hisseler yuzde 40 ekside.... Düştü tamam ama borsa cıktı yine ekside sen iyi misin ya

  • mahir20 Kasım 2018 18:33

    dolarda zararda bekleyenlere fırsat doğdu

  • Mazlum20 Kasım 2018 18:31

    Olayı demirtaşa bağlayan arkadaşın küresel piyasalar da satış yiyor. Bu nasıl iş.

  • Borsa = Siyaset20 Kasım 2018 18:08

    DEMİRTAŞ daha cok başımızı ağrıtır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini takmıyoruz bizi bağlamaz demek hem siyasi uslube yakısmaz hem de Avrupayı kızıdırır.

  • Borsa = Siyaset20 Kasım 2018 19:33

    Bana bak socar herhalde petkm var sende ama söylüyüm 4.70e basacaklar seve seve o zmana gorursun siyaseti

  • socar20 Kasım 2018 18:40

    abd ve avrupa borsalarıdamı demırtas ıcın dusuyor burda sıyaset yapma burda kuresel ekonomıden bahset

  • Reha20 Kasım 2018 18:20

    Dolar 5.50 olur sonrasını bilmem reis geri adım atmaz hemen ilk bi krize sokar bizi sonra salar

  • Daşcı20 Kasım 2018 18:03

    89 000 alım fırsatı

  • Daşcı20 Kasım 2018 18:47

    Kenan arkadaş 82 000 zor.

  • kenan20 Kasım 2018 18:33

    82 bin daha iyi

  • vakıfzade20 Kasım 2018 17:53

    garibim vakıfla halk bank borsa borsa olalı böle eziyet çekmediler .kafayı kaldıramıyolar gairpler..neyse uçuoyruz nasılsa uçuşa devam.acaip bir his böle uçmak..sanki aşağı uçuyor gibiyiz ama uçuyoz işte..acaip herşey mikemmel..garibim vakıf halk kafasını kaldıramıyo..

  • Daşcı20 Kasım 2018 19:09

    Vakıfbank iyidir. Arkadaş 4.00-3.75-3.50-3.25-3.00 seviyelerinden al yükselişlere aynı kademelerde kar satışı yap. Çok para kazanacağını göreceksin. (Her kademede 1000 lot) Bol sanslar) not son 1000 loti satma elinde devamlı dursun. Bol kazançlar inşallah.

  • 1Borsacı20 Kasım 2018 17:47

    Büyük para ile küçük para farklı düşünebilir. Şu an büyük para için ortam müsait değil o yüzden fiyatlar düşük. Kişisel tasarruflar için eğer evi arabası vs var ise 3-4 yıl sonrası için kademeli alım yapılabilir. Sonuçda yine aynı şirketler ile ekonomi dönecek. AL-SAT için de durum müsait her gün hisseler en az%1-2 oynuyor akşam al sabah sat. Geceye kredili giren az şu sıralar.

  • Daşcı20 Kasım 2018 21:21

    Bu sıralar 3-4 yıl beklemek olmaz al sat iyidir. Al-Sat ekonomiye hayat ver.

  • Berber bekri20 Kasım 2018 17:39

    Ufak tefek mi deniyor du yoksa küçük yatırımcı mı ne onların elindekileri alınca yukarı gider veeee yükselince yine onlara tavandan satar lüküs hayata devam edilir..Haydi Türkiye ileri....

  • olmaz20 Kasım 2018 17:38

    Okumanız mı yok, düşüş global, borsada çoğunluk yabancılarda, onlar ABD de bile borsadan çıkarken bizde mi kalacak, ekonomi aynı ekonomi çıkarken iyi mi diyorsunuz ki inerken veriştiriyorsunuz.

  • Ömer 20 Kasım 2018 18:52

    Dünya her nedense hepte bizi kıskanıyor yav hehehe kiskanmakla haklılar çünkü hiç bir ülkede olmayan MILLET BAHCEMIZ VAR gidip orada debeleniyoruz MILLET KAHVELERIMIZ var çay kek bedava aman kim takar ekonomiyi REIS HUZURLU OLSUN AILESI HABIRE GEMICIK ALSIN biz önemli degiliz yahu yeterki reis ve ailesi zarar görmesin mutlu olsunlar biz 1603 tl ilede geciniriz hatta tüm bizlerin maaşlarından kesip reisin maasinada ilave yapilabilir hiç sakıncası yok anlayan anladı bu IRONIYI lâkin ak 'lar anlamıyor

  • kahkaha nuri20 Kasım 2018 17:09

    uçuşa devammmmmm.herşey mikemmel ..borsa uçuşlara devammm.ama aşşaaaa....hahahoo.

  • endeks20 Kasım 2018 16:47

    40.500 desteği kırılmadığı sürece hedef 95.000

  • K220 Kasım 2018 16:43

    24 HAZIRANDAN BERİ SÜRÜNEN BORSA HELAL OLSUN SANA............EKONOMİ SÜPER..............NE ÇIKTINKİ DÜŞÜYORSUN .........

  • komedyen20 Kasım 2018 16:39

    borsa acaip rekor kırıyo acaip işler tıkırında .acaip iyileşiyoruz ..acaip her şey acaip ..muazzam çöküşe devam..

  • misafir20 Kasım 2018 18:08

    senden iyi komedyen olur bu doğru dünya borsalarından haberin yok heralde gelmiş ahkam kesiyon borsa çıkarken iyi bir laf çıkmaz ağzınızdan düştümü ver veriştir. 

  • uzman20 Kasım 2018 16:33

    borsa zaten bitmişti.şirket eder fiyatlarına bakın defter değerleri endeks 90 binlerde tarihi diplerde yabancı kaçamıyo ..bu fiyatların altı zaten kriz ötesi..

  • salihlili20 Kasım 2018 16:03

    finansal piyasalar ekonomi dünyası hiç bir dönem bu derece güvensiz umutsuz olmamıştı..sayın babacan gibi bir değer ekonominin başına geçmeden artık imkansız gibi düzelme..

  • ramo20 Kasım 2018 13:50

    100 bin artık hayal oldu 95 bini geçemeyen borsamızın shortçulardan başkasına hayrı kalmadı.