E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
19 Kasım 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.02 oranında yükselişle 94 bin 570 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dar banttaki seyrinden bugün kurtuldu. Dolar, faiz tarafında düşüş sürerken Borsa İstanbul güçlenmeye başladı. Bugün güçlenme yaşansa da üçüncü çeyrek şirket bilançolarının beklentileri karşılayamaması piyasalarda baskı unsuru oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta da sanayi üretimi verisi açıklandı ve Eylül ayında yüzde 2.7 oranında gerileme görüldü.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.05 oranında düşüşle 93 bin 568 puandan başladı. Sınırlı yükselişte olan Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.36 oranında primle 93 bin 953 puandan girdi.

Banka hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi yüzde 1.5'in üzerinde primli seyretti.

Kapanışa doğru gelen alımların etkisiyle BİST günü yüzde 1.02 oranında yükselişle 94 bin 570 puandan kapadı.

Açılışın ardından en düşük 93 bin 568 puan, en yüksek 94 bin 602 puan seviyesi görüldü.

Küresel piyasalarda ise Brexit krizinin etkisi sürüyor. İngiltere’de bazı bakanlar Brexit’in bakanlar kurulunda onaylanmasının ardından istifa etti. Bu gelişme ile birlikte sterlinde kayıplar artarken Avrupa borsalarında kararsız seyir hakim oldu. Brexit’te sıradaki aşama ise parlamentoda oylama yapılması olarak öne çıkıyor. İtalya’da ise bütçe sorunu devam ediyor.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının biteceği beklentileri ise Asya piyasalarında temkinli yükselişe neden oluyor.

Geçtiğimiz haftaya damga vuran teröristbaşı Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edileceği iddiası ABD Başkanı Donald Trump tarafından yalanlandı. Bu haberle birlikte dolar tarafında bir miktar gerileme yaşanmıştı.

Günün önemli şirket haberleri 19/11/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 19/11/2018

DOLAR DÜŞÜŞTE

TL'de özellikle yaz aylarında çok sert değer kayıplarına neden olan Türkiye-ABD ilişkilerinde iyileşme sinyalleriyle geçen hafta 5.30'lu seviyelere gerileyen dolar/TL yeni haftaya 5.36 civarından başladı.
Yurtiçi ve yurtdışında veri gündeminin sakin olduğu bugün piyasada risk iştahının seyri izlenecek. Öte yandan doların seyri açısından bugün New York Fed Başkanı John Williams'ın yapacağı konuşma belirleyici olacak. Yatırımcılar Williams'ın ekonomik büyüme konusunda meslektaşlarına benzer endişeler ortaya koyup koymadığına bakıyor olacaklar.

Dolar/TL yeni haftaya 5,36 seviyesinde başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.3400 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,3063, en yüksek 5,3701 seviyesini gördü. Euro ise 6.1058 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1427 seviyesinde. Gram altın 209.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.31 seviyesinde.

Genel olarak sakin bir haftaya girildiğini söyleyen bir bankacı, "Geçen hafta Trump yönetiminin Gülen'i iade edebileceği haberleri TL'ye olumlu yansımıştı. Hafta sonunda Trump'ın konunun gündemde olmadığını söylemesiyle TL o iyimserliği biraz geri vermiş görünüyor ancak yine de olumsuz bir seyir gözlemiyoruz henüz. Piyasa genel olarak 'ABD ile ilişkiler düzelecek' tarafını fiyatlıyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Gelinen düşük seviyeler itibariyle biraz kâr satışına paralel TL'de bir miktar değer kaybı görmemiz olası. Diğer taraftan Kasım ayında enflasyonun eksi çıkacağına dair beklentiler güçleniyor. Bu tahvil tarafına destek verebilir" dedi. Geçen hafta Amerikan NBC televizyonunun bir haberinde Trump yönetiminin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Suudi Arabistan üzerindeki baskıyı hafifletmeye ikna etmek için Fethullah Gülen'i uzaklaştırmanın olası yollarını araştırdığı belirtilmişti. Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı Gülen'in Türkiye'ye iadesi için çalışma yürüttüğü iddiasını yalanladı.

Bir süredir 5.50 seviyesinin hemen altında genel olarak yatay bir seyir izleyen dolar/TL geçen hafta ABD-Çin ticaret savaşlarına ilişkin iyimserlikle gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında gözlenen değer kazançlarının yanı sıra Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme sinyalleri ile 5.30'lu seviyelere gerilemişti.

Piyasalar son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeleri izliyor. Diğer yandan İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları ve Brexit süreci küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor. Asya borsaları ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminde tansiyonun düşeceğine yönelik ipuçlarının ardından temkinli şekilde yükselirken, Fed'in küresel ekonomi hakkında endişe belirtmesi doların güç kaybetmesine yol açtı.

ABD borsaları Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal ürünlere bundan sonra ek gümrük vergisi getirmeyeceğini açıklamasının ardından yükselişle kapandı. Trump'ın bu açıklaması Çin'in iki ülke arasında gerilime neden olan anlaşmazlığı gidermek amacıyla gönderdiği önlemleri içeren mektubunu izliyor.

Dolar, Fed yetkililerinin küresel ekonomik büyümenin görünümü konusunda temkinli açıklamalarda bulunmalarının ardından başlıca para birimleri karşısında sınırlı değer yitirdi. Dolar yıl başından bu yana ABD'deki sağlam ekonomik büyüme, ücret artışlarının getirdiği enflasyon baskısı ve Fed'in düzenli faiz artırımları sayesinde güçlü kazandı. Fed'in tahminlerine göre gelecek ay bir, Haziran 2019'a kadar ise iki faiz artırımı daha yapılacak.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvil Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 16.56, valörde son işlemde yüzde 16.69 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 20.19 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)