E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
08 Kasım 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 2.08 oranında düşüşle 93 bin 506 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne hafif yükselişle başlayan Borsa İstanbul, bilançosu açıklanan lokomotif hisselere gelen satışın etkisiyle düşüşe geçti. Sanayi hisselerinde sert satışlar görüldü. Bu gelişmelerle birlikte BİST günü düşüşle tamamladı.

Borsa İstanbul'da son günlerde devam eden pozitif hava bilanço verileri sonrası negatife döndü. Dün açıklanan Türk Havayolları ve Tüpraş bilançolarından sonra bu iki hisse ve lokomotif hisselere gelen satışların etkisiyle endeks yeniden 94 bin puanın altına geriledi. Borsa İstanbul güne yüzde 0.03 oranında yükselişle 95 bin 521 puandan başladı. 

BİST'te yüzdesel ağırlığı yüksek hisselere gelen satışların etkisiyle düşüş gerçekleşti. Tüpraş ve THY hissesine gelen satışlar düşüşü destekledi. Tüpraş hissesi yüzde 8.65, THY hissesi ise yüzde 6.03 oranında değer kaybetti.

Sanayi hisselerine gelen satışlarla birlikte sanayi endeksi yüzde 2.85 oranında değey kaybı yaşadı.

Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 1.49 oranında düşüşle 94 bin 71 puandan girdi. 2. seansın başında devam eden satışların etkisiyle endekste kayıplar yüzde 2'yi aştı.  

Bu gelişmelerle birlikte BİST günü yüzde 2.08 oranında düşüşle 93 bin 506 puan seviyesinde tamamladı.

Endeks en düşük 93 bin 258 puan, en yüksek 95 bin 641 puan seviyesi görüldü.

ABD Kongre seçimlerinin ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın güç kaybederek çıkması piyasalar tarafından olumlu algılandı. Küresel piyasalar Trump’ın her istediği yapamayacak olmasını coşkuyla karşıladı ve yüzde 2 civarında yükselişler gerçekleşti.

Piyasalar bugün Fed’den çıkacak karara odaklandı. Fed’den faiz değişikliği beklenmiyor.
İç piyasada alınan önlemlere rağmen enflasyondaki yükselişin devam etmesi piyasalar tarafından olumsuz algılanıyor. Bilanço sezonunun açılmasıyla birlikte piyasalar gelen karlarla yön bulmaya çalışıyor.

ABD’de ise dün alışılmışın dışında olaylar gelişti. Kongre seçimlerinden yara alarak çıkan Trump, Beyaz Saray’da fırtına estirdi. Trump, Adalet Bakanı Jeff Sessions’ı istifa ettirdi. CNN muhabirini fırçaladı ve basın kartını askıya aldırdı.

Bu gelişmelerin olmasına rağmen ABD borsaları güç kazandı ve yüzde 2’nin üzerinde prim yaptı.
İran'a yönelik yaptırımlardan sekiz ülkeye muafiyet verdiklerini hatırlatan Trump, "Bunu yapmanın biraz nedeni benden yardım istemeleri; ancak, asıl neden petrol fiyatlarının 100 dolar/varile veya 150 dolar/varile yükseltmek istememem; çünkü, fiyatları ben aşağı çekiyorum" diye konuştu.
"Eğer petrol fiyatlarına bakarsanız son birkaç haftada oldukça önemli oranda aşağı geldiklerini görürsünüz. Bu benim sayemde oldu" diye konuşan Trump, "Çünkü OPEC olarak adlandırılan bir tekel var ve ben bu tekeli sevmiyorum" dedi.

Günün önemli şirket haberleri 08/11/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 08/11/2018

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL'nin, dün ABD-Türkiye ilişkileri, ABD seçim sonuçları ve Hazine'nin yeniden eurobond ihracına çıkmasının da desteğiyle gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel gerilerken, üç ayın en düşük seviyelerine yakın seyir de sürüyor. 

Yatırımcılar bugün Türkiye piyasalarının kapanışı ardından ABD Merkez Bankası (Fed) kararını bekliyor. 

Türkiye'ye İran yaptırımlarından muafiyet tanındığının resmen açıklanmasıyla düşüşün hızlandığı dolar/TL haftabaşında üç ayın en düşüğü olan 5.30 seviyelerine gerilemişti. Dolar saat 18.00 itibariyle 5.4506 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.3551 lira, en yüksek 5.4600 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2476 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1434 seviyesinde. Gram altın 214.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.56 seviyesinde.

Seçim sonuçları ile birlikte daha fazla mali teşvik olasılığı ortadan kalkarken işlemciler başlangıçta bu sonuca dolar satarak tepki gösterdiler. 

Ancak dolar, dikkatlerin politikadan Fed'in para politikasına doğru çevrilmesiyle euro ve yen karşısında 
kayıpların çoğunu geri aldı. Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki günlük toplantının ardından bugün akşam politika kararını açıklayacak. 

ABD ekonomisinin büyümesi ve enflasyonun toparlanmaya başlamasıyla birlikte Fed, bu yıl üç kez faiz artırdı. Fed ayrıca Aralık ayında bir, 2019 ortalarına kadar iki faiz artırımı daha sinyali verdi. 
Fed'in bugün açıklayacağı kararında faiz oranlarını sabit tutarak, son zamanlardaki politika açıklamalarındaki para politikasını sıkılaştırma yanlısı ifadelerini sürdürmesi bekleniyor. 

Fed kararı dışında ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve TCMB'nin haftalık verileri de piyasalarda takip edilecek. Bankacılar kurun gerilediği seviyelerden kâr satışları gözlenebildiğini, lokal talebinin ise daha fazla düşüşü sınırlayabileceğini belirtse de, TL'ye yönelik iyimserliğin henüz bitmediğine işaret ediyorlar. Piyasalarda İran yaptırımlarına yönelik gelişmeler, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ile Brexit süreci izlenmeye devam ediliyor. 

Türkiye ve ABD'nin bakanlara yönelik "sembolik" olarak adlandırılan yaptırımlarının karşılıklı kaldırılmasının ardından Türkiye'nin ABD'nin İran'a uygulayacağı yaptırımlardan muaf tutulabileceği beklentileri piyasalardaki iyimserliğin ana nedenleri arasındaydı. 

Bu çerçevede dolar/TL Ağustos ayında 7.24 ile tarihi zirvenin test edilmesinden bu yana kademeli bir düşüş eğiliminde. TL'nin tarihi zirvesinden bugüne değer dolar karşısındaki kazancı yüzde 35 civarında ve bu performans tüm gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en 
kuvvetli değer kazancına işaret ediyor.

Aynı dönemde gelişmekte olan benzer ülke birimlerinde ise dolar karşısında yüzde 5 değer kaybı ile yüzde 5 değer kazançları aralığında bir seyir izlendi. 

Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.75 seviyesindeydi. valörde 16.50'nin altı da test edildi. İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 21.27 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ddd08 Kasım 2018 23:45

    bir gün yükseliyor bir gün düşüyor bu ne bacı 

  • Dascı08 Kasım 2018 22:22

    Endeks 89 000 gelirse alım. 96 000 de satış. Bu günlerde bant bu

  • KILIÇ08 Kasım 2018 20:55

     HALK GYO REKOR KAR AÇIKLADI  HERKESE BOL ŞANS .

  • Daşcı08 Kasım 2018 20:05

    Borsa güzel fırsatlar yaratıyor.

  • bir yorum08 Kasım 2018 18:16

    Damat bir konuşuyor kayınpeder bir konuşuyor piyasalar hoop oturup hoop kalkıyor.Bir de damat son iki ay iyi sonuçlar alınacağını söylüyor.Yani sen yok efendim kur saldırısını 2 ay da püskürttük kayınpeder amerika bizi muaf tutmasına rağmen bir yaptırımı tanımayız gibi açıklamalar piyasayı allak bullak etti.Yani biz biliyoruz ki amerikada bizi muaf tutmaları için Türk yetkililer nerdeyse yalvarmışlar amerikalılar sen ne diye kabayılık yapıyorsun.Yani sanki dersin atom bombamız varmış gibi konuşuyorlar heyyt be kim tutar sizi. Valla üreticilerin fiyatları aşağıya çekmemesi normal kardeşim baksananıza dolar bir yukarı bir aşağı böyle olduğu sürece kimse fiyatları aşağıya çekmez.Ben olsam ben de çekmem.Önce siz doları bir stabil hale getirinde ondan sonra.

  • Metin bey08 Kasım 2018 17:29

    Alin size baskanlik. Yasasin dunys lideri! Nasil egleniyirmuyuz? Hulooooog

  • RALLİCİ BAŞKAN08 Kasım 2018 17:29

    17.30 amerika açılınca düştüğümüzü geri alırız ralli başlasın

  • Mahmut08 Kasım 2018 17:45

    Asıl satış şimdi başlar yarın devam eder.Ytd.

  • viopçu08 Kasım 2018 17:26

    ne sattılar acımasızlar tam zamanında shortlamışım iyi kazandık şükür.

  • Taktak08 Kasım 2018 17:21

    Ayvayı yedik, sermayeyi tükettik. Artık Borsanın adını duymak istemiyorum.

  • alp08 Kasım 2018 17:18

    bilançolar hikaye kriz şahane. teğet meğet geçtiği yok delip geçiyor.

  • Fake love08 Kasım 2018 16:24

    Acaba  hazine merkez kamu ve özel bilançolar ne kadar realiteyi yansıtıyor ? 

  • melih5308 Kasım 2018 17:11

    borsa en doğru yansıtıcıdır.tüm dünyada böyledir.ekonomi dataları iyiyse borsa yukarı ivmededir volatilite asla yoktur .stabil bir dikeyde çıkış devam eder..piyasalara bakın heryerde anormal üstü volatilite.ekonomi yönetimi dizginleri kaçırmış vaziyette.ne volatiliteyi nede çöküşü durdurabiliyorlar .piyasa yön vericiler güvenmiyor inanmıyor meydan da boş nasılsa kafalarına göre oynuyorlar..ekonomi bakanımızda hala dengelendik diyor..piyasalar böyle çöküş görmedi..böyle volatilite uzun süreli daha evvel yaşamadık..ve dengelendik diyorlar..piyasa oyuncularıda cevap veriyor..daha kendi kontrollarındaki kamularda borsa çöküşünü engelleyemiyorlar .soru*madem acaip herşey düzgün uçuştayız yani bu borsa çöküleri ne peki.**yansıma hemen **borsadan kaçıramazsınız en ufak kriz borsada yansır hemen ki bu kriz falan kriz üstü demek lazım..sayın babacanın kıymeti o kadar çoğaldıki muhalefet hala sayın babacanı *göremiyor.

  • borsacı rıfkı08 Kasım 2018 16:14

    ekonomi bakanı açıklama yapmış dövizde dalgalanma durmuş.dalgalanma şlimdi borsada .borsa bitecek sonra tekrar döviz..bi şeylerin düzeldiği yok .sağlam sistem bi gecede enerji zamlarıyla darmadağın edildi..sorun güven*.borsada o güvenin yansıması.düzelme varmı yok volatilite bütün branşlarda devam ediyor .anormal bir durum.bu kadar güçsüz bir durum .bu saatten sonra ekonomi yönetimi değişmeden bi düzelme olmayacağı aşikar .para piyasaları bu ekonomi yönetimine veya bu yeni dönem sisteme*güvenmiyor..yansıma borsada.daha kendi kontrollarındaki 2 kamu bankasındaki hisse çöküşünü durduramadılar..şirket ederleri borsadaki diplerde hemde endeks 90 binlerde böyle..durum vahim demekki..daha aiağı sarkıtamama sebebleri de bu zaten .bakın bankalar biel 0,3 defter değerleinde**nasıl bir kriz içindeyiz bu bile tek başına gösterge..aşapğı inmeme sebebi zaten şirketleri batık fiyatlarda..daha aşağısı zaten 0,2 defter değerleri..**tam bir çöküş..

  • rıza08 Kasım 2018 16:09

    vkgyo hacim artıyor fiyat artıyor

  • erdem08 Kasım 2018 16:32

    ralli yapacak olanı bulmuşsunuz

  • veli08 Kasım 2018 15:47

    ülkenin durumu kriz havasında olduğundan yükselişi gören çakıyor.

  • hakan08 Kasım 2018 15:35

    garanti bankasına dua etsinler o olmasa şimdi 91 bin olmuştuk

  • pala remzi08 Kasım 2018 14:56

    daha önümüz kış ..hane halkı daha az harcayacak ısınmadan ötürü..işletmeler konkort işi tam bir titan**benzeri ..borcum borç ne öder ne inkar ederim sistemi.**ve borsada hala canlı erişim yasağı **kör alıcı satıcı .anlık emir iptalleri..devam .bu sistemler yakın fetö**zamanı gelen sistemler **milleti soymak için para akıtmak için**..devam etmesi tuhaf**?birde robotlar çıktı ..alım satım yapan..yani borsa işi artık kolay değil..hele şirketlerin anormal döviz borçları .krediler..ve işletme zararları şimdi bu enerji zamlarıyla fırlayacak olan.**en önemliside yeni başarısız ve bu ekonomik çöküntünün sebebi yeni bir ekonomi yönetimi..hala devamm..ekoniminin yükselişi bu saatten sonra ancak güven unsurudur bundan sonrası psikolojik..güven veren bir ekonomi, yönetimi gelsin o saat piyasalar uçmaya başlar..bu satten sonrası artık güven algısı.*

  • saf saffet08 Kasım 2018 14:50

    bilançolar bahane piyasalar yeni dönem ekonomi yönetiminin yaptığı büyük hatalardan güvensizlik içinde.ilk işleri ülkeyi çökerten enerji zamları oldu.ülkeyi kendi haline bıraksalardı bir saorun yoktu.piyasalar ne hale geldi..yazık..akp yıllara dayanan tüm iyi yaptığı işleri bu ekonomi yönetimi 3 ayda yerle bir etti.hala işbaşında olmaları hayret verici..diğer bir hayret işide bu kadar enerji zammı yapıp ne bekliyorlardı.*

  • cevat08 Kasım 2018 14:47

    doğalgaz elektirik zamları geri çekilmeli. sanayiye yüzde 50 ek maliyet getirdi. işçi çıkarılmaları artacak.

  • KERİM 08 Kasım 2018 15:58

    elektriğe suya benzine o kadar zam yapıldı bu şirketler bu kadar karı nasıl yaptı...zamlar az olmuş demekki yollar arabadan geçilmiyor bu millet bu parayı nereden buluyor

  • melih5308 Kasım 2018 14:45

    enflasyon hedefi % 5 fakat yeni ekonomi bakanı enerjiye yaptığı zam % 50*dünyada örneği yok.sonra şimdi düzeltecem diye uğraşıyorlar da .güven ne yazıkki bundan sonra zor.anca enerji zamları düzenlenir belki .ülke müthiş bir güvensiz zeminde .işyapanlar konkort yaparsa korkusu ..acil yeni bir ekonomi bakanı gelmeden artık imkansız düzelmedeyiz..iyiki paramız bol..faizde iyi .işyapmaya gerek yok ..ülke rantiye sistemine döndü.

  • Mehmet08 Kasım 2018 14:42

    93.800 e inmiş 94.000 destek diyorlar. destek mi köstek mi? bizleri yanıltmayın lütfen... brrrr

  • şelale08 Kasım 2018 14:12

    noluyor lannnnn satan satana kaçan kaçana

  • tekir08 Kasım 2018 13:09

    iki dakika konuşmasalar dolar 5 liraya düşecek ne reklam meraklısı adamlar allahım

  • sezgin08 Kasım 2018 12:58

    sanayi hisseleri çöküyor. doğazgaz zamları geri çekilmezse 2019 krizle geçer

  • hakan08 Kasım 2018 12:46

    dün gel gel yapıyorlar demiştik 96 bin geçilemezdi olan oldu

  • kuşçu08 Kasım 2018 12:36

    amerikanın dünyanın coştuğu günde bizi öptüler ülkenin halini görün.

  • emrah08 Kasım 2018 12:29

    doları 2 liradan 5,50 ye çıkarmışlar halen artislik yapıyorlar.