E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
31 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.22 oranında yükselişle 90 bin 200 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne yükselişle başladıktan sonra Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın vergi indirimleriyle ilgili yaptığı açıklama sonrası düşüş yaşadı. Kapanışa yakın tepki alımlarıyla kazançlarını bir miktar artıran BİST pozitif tarafa geçerek günü yükselişle tamamladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.49 oranında yükselişle 90 bin 444 puandan başladı. Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda 2018 yılı için enflasyon tahmini yüzde 13.4'ten yüzde 23.5'e yükseldi.

Enflasyondaki artışın 2019 yılında zirve yapabileceği beklentisinin açıklanması ile birlikte BİST kazançlarını silmeye başladı. Tepki satışları kısa süreli oldu. BİST gün ortasına yüzde 0.81 oranında primle 90 bin 732 puandan girdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, KDV ve ÖTV indirimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak ''1600 cc altı araçta 15 puan indirim yapılacak. Mobilyada KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indiriyoruz'' dedi. Albayrak'ın açıklamaları sonrası Doğtaş Kelebek, Tofaş Oto Fabrika, Yataş,  Doğuş Otoomtiv, Ford Otosan ve Arçelik hisselerinde yükseliş yaşandı.

Bankacılık hisselerinde satışlar görüldü. Döviz kurunda ise yükselişler arttı.

Avrupa borsalarındaki yükselişe rağmen negatif ayrışan BİST kapanışa yakın saatte pozitif tarafa geçti.

Bu gelişmelerle birlikte BİST günü yüzde 0.22 oranında yükselişle 90 bin 200 puan seviyesinde tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 89 bin 277 puan, en yüksek 91 bin 926 puan seviyesi görüldü.

BİST’teki satışların ardından dolar tarafında yükseliş beklentisi hakimken, bir diğer beklenti de yabancı yatırımcıların dolar satarak düşen BİST’te alım yapması.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının başlamasına sadece 4 gün kaldı ve müttefiki olan ülkelerin muafiyet taleplerine ilişkin gelişme bulunmuyor. Bununla birlikte ABD, Aralık ayında Çin’e yeni ek vergiler getirebileceği beklentisi piyasalarda endişe kaynağı oluşturuyor.

Türkiye'nin İran ile ticari ilişkileri oldukça ileri düzeyde. İran'tan petrol ithalatının kesilmesiyle birlikte Türkiye yeni petrol kaynağı bulmak zorunda kalacak. 

Avrupa borsalarında ise temkinli duruş yerini koruyor. İtalya’daki bütçe sorunu AB borsaları üzerinde etkisini sürdürüyor. Ekonomik açıdan uzun süredir sorunlu olan İtalya’daki belirgin bir kriz tüm AB ülkelerini olumsuz etkileyebilir.

Günün önemli şirket haberleri 31/10/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 31/10/2018

Dolar yükselişe geçti

 

Berat Albayrak’ın açıklamaları o hisseleri hareketlendirdi

 

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

TL'de son dönemde gözlenen toparlanma eğiliminin dün biraz daha belirginleşmesiyle dolar/TL 5.50 seviyesinin altına gerilerken, piyasaların merakla beklediği enflasyon raporu açıklandı. 

Merkez Bankası 2018 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 13.4'ten yüzde 23.5'e yükseltti. Enflasyonda en kötünün geride kalmadığı izlenimi yaratan bu güncelleme ile birlikte dolar tarafında hareketlenme başladı.

Gün ortasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ÖTV ve KDV indirimleriyle ilgili açıklamada bulundu. Bakan Albayrak ''1600 cc altı araçta 15 puan indirim yapılacak. Mobilyada KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indiriyoruz'' dedi. Albayrak'ın açıklamarı sonrası dolar kuru tepki olarak yükselişe geçti.

Yılın son 'Enflasyon Raporu'nun açıklandığı güne dolar/TL 5,48 seviyesinde başladı. Dolar saat 17.28 itibariyle 5.6168 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.4608 lira, en yüksek 5.6294 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3591 lira seviyesinde işlem görüyor.

Euro/dolar paritesi 1.1318 seviyesinde. Gram altın 219.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.42 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında da geçen hafta gözlenen aşağı hareket dün de devam etti. Cuma günü spot kapanışta yüzde 18.07 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son işlemde yüzde 18, valörde son işlemde yüzde 17.87 seviyesindeydi. Öte yandan Cuma günü valörde son işlemde yüzde 25.17 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 24.8, valörde son işlemde yüzde 24.48 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, Wall Street'i izleyerek 20 ayın dip seviyelerinden yükselişe geçti. Yatırımcılar bugünkü alımlara rağmen küresel hisse piyasaları genelinde Ekim ayı genelinde görülen sert düşüşler nedeniyle temkinli olmayı sürdürüyorlar.

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimleri, önümüzdeki dönemde ABD'li şirketlerin kârlarının azalacağına dair endişeler ve gelişmiş ülkelerde borçlanma maliyetlerinin yükseleceği beklentisi son birkaç haftada hisse piyasalarında oynaklığa neden oldu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi bugün yüzde 0.8 yükselse de ayın tamamına bakıldığında yüzde 11'e yakın geriledi. Endeks hafta başında Şubat 2017'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

ABD borsaları da son günlerdeki sert kayıpların ardından yatırımcıların düşen fiyatlardan yaptıkları alımlarla yonga üreticileri ve taşımacılık şirketleri öncülüğünde dün yüzde 1'in üzerinde yükseldi.
Asya'da Hong Kong'un Hang Seng yüzde 1, Shanghai bileşik endeksi yüzde 0.8'in üzerinde yükseldi. İki endeks de Çin'de beklentilerin altında kalan zayıf imalat sektörü verisine rağmen prim yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)