E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da İtalya düşüşü---

Borsa İstanbul'da İtalya düşüşü

Borsa İstanbul'da İtalya düşüşü
26 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Avrupa borsaları İtalya'ya ilişkin endişelerle birlikte sert kayba yönelince Borsa İstanbul da bu durumdan etkilenerek günü yüzde 3.42 oranında düşüşle 90 bin 541 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından Borsa İstanbul'da düşüş devam ediyor. Avrupa borsalarında İtalya endişesi satışlara neden oluyor. AB borsaları yüzde 2'yi aşkın değer kaybetti.

Bir süredir üzerindeki karabulutları dağıtamayan Borsa İstanbul güne yüzde 0.24 oranında yükselişle 93 bin 973 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da sanayi ve banka hisselerine gelen satışlar düşüşe öncülük etti. Avrupa borsalarındaki düşüşün etkisiyle BİST gün ortasına yüzde 1.34 oranında düşüşle 92 bin 494 puan seviyesinde girdi.

İtalya sorunu Avrupa borsalarında etkisini gün ortasından sonra daha da artırmaya başladı. Olumsuz havadan etkilenen BİST günü yüzde 3.42 oranında düşüşle 90 bin 541 puandan tamamladı.

Banka ve sanayi hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksi yüzde 4.45, sanayi endeksi ise yüzde 4.24 oranında düşüşle kapandı.

Açılışın ardından en düşük 90 bin 541 puan, en yüksek 94 bin 36 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası dün faizi yüzde 24’te sabit bıraktı. Sıkı para politikasının devam edeceğini belirten Merkez Bankası, gerekli olursa parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğinin mesajını da verdi. Merkez’in faiz kararının ardından dolar tarafında etkili bir hareket görülmedi. Avrupa Merkez Bankası da faizi sabit bırakma kararı aldı.

İç siyasi gelişmeler de Borsa İstanbul’u baskılıyor. Yerel seçimlerde ittifak yapması beklenen AK Parti ve MHP’nin ayrı ayrı seçimlere gireceğinin açıklanması belirsizliği öne çıkardı. CHP’nin büyükşehirlerde hangi adaylarla ortaya çıkacağı ise henüz bilinmiyor. MHP ise Ankara’da Melih Gökçek’i aday gösterebilir.

Küresel piyasalara ise ABD damga vurmaya devam ediyor. ABD’li şirketlerin karlılıklarının beklentilere paralel gelmemesi özellikle Asya borsalarında sert satışlara neden oldu. ABD borsaları günü pozitif tamamlasa da ekonomiye yönelik endişeler ortaya çıkmaya başladı. Şirketlerin karlarının zayıf kalması ve ABD ekonomisinde büyümenin yavaşlayabileceği sinyalini veriyor. ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3.5 oranında büyüme kaydetti. Beklentiler yüzde 3.4 civarındaydı.

Avrupa’da ise İtalya krizi devam ediyor. İtalya’nın bütçesi AB Komisyonu tarafından reddedildi. İtalya hükümeti ise revizyona gidilmeyeceğini duyurdu. AB tarihinde bir ilk olan bu durum İtalya ekonomisinin çökme ihtimali ile birlikte AB borsalarını baskı altında tutuyor.

Günün önemli şirket haberleri 26/10/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 26/10/2018

DOLAR YATAY SEYREDİYOR

Küresel piyasalardaki sert satış baskısı ve Cumhur İttifakı'nın geleceğine yönelik ittifaktaki iki parti MHP ve AKP'den gelen açıklamalarla bu hafta sert dalgalanan dolar/TL TCMB'nin dünkü faiz kararı 
ardından 5.65'in altında kalmaya devam etti. 

Küresel piyasalardaki devam eden satış baskısına karşın TL bugün yatay bir seyir izlerken benzer para birimlerinden sınırlı da olsa iyimser bir seyir gözleniyor.

Merkez Bankası'nın faiz oranında bir değişikliğe gitmemesi kararının ardından bir miktar gerileyen Dolar/TL, haftanın son gününe 5,65 seviyesinde başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.6209 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,6066, en yüksek 5,6604 seviyesini gördü. Euro ise 6.3922 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1373 seviyesinde. Gram altın 224.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.17 seviyesinde.

Bankacılar Merkez Bankası'nın faiz kararının kardaından piyasaların yılın son enflasyon raporuna ve Ekim ayı enflasyon verilerine odaklanacağını belirtiyorlar. Enflasyonda ise siyasilerin "en kötünün geride kaldığı" söylemi ardından piyasaların da en azından yukarı yönlü yeni daha sürpriz öngörmemeleri piyasalarda iyimserliği de beraberinde getiriyor. Dolar/TL ABD'li rahip Andrew Brunson'un ülkesine dönmesi sonrası Türkiye ABD ilişkileri ve yaptırımlara ilişkin iyimser 
beklentilerle geçen hafta 5.5267'e kadar gerilemiş ancak 5.50 seviyesinin aşağı yönlü kırılamamasının ardından yönünü yukarı çevirmişti. 

Bu hafta ise dolar/TL Cumhur ittifakına ilişkin gelişmeler ve küresel riskten kaçışla 5.8715'e kadar yükseldi. Kurda 5.80 üzeri yukarı yönlü seyir de kalıcı olmazken, dolar/TL 5.60'lı seviyelere gerilemiş durumda. Bir bankacı, "Hükümetin enflasyonla mücadele adına attığı adımların ardından enflasyonda düşüş olacağı beklentisiyle tahvil tarafına alım geldiğini görüyoruz. Buna paralel TL tarafında da değerlenme söz konusu. Borsa tarafında küresel piyasalardaki olumsuz havaya paralel bir seyir var, buna karşılık tahvil ve TL tarafı lokal gelişmeleri fiyatlıyor. TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı göstererek pozitif ayrışıyor" dedi. 

Dün valörde son işlemde yüzde 18.59 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi bugün spot piyasada yüzde 18.07 seviyesine kadar geriledi. 

Öte yandan dün valörde son işlemde yüzde 25.72 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot piyasada yüzde 25.12'ye kadar geriledi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, ABD'li şirketler Alphabet ve Amazon'un açıkladığı beklentilerden zayıf bilançoların ardından bugün de geriledi. ABD borsaları yatırımcıların düşük değerlemelerden yaptıkları alımlar ve Microsoft'un güçlü bilançosu sonrası yükselişle kapandı, ancak bu yükseliş Asya borsalarına yansımadı. Amazon ve Alphabet'in bilançolarının ardından bu hafta küresel hisse piyasalarında satış
baskısı yaratan ABD'li şirketlerin bilanço görünümü hakkındaki endişeler, ABD'nin Nasdaq endeksi
vadeli işlemlerini yüzde 1, S&P 500 vadeli işlemlerini yüzde 0.8 eksiye taşıdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi açılışta artıda olsa da daha sonra yüzde 0.7 eksiye geçti. Endeks bu seviyelerden kapanırsa haftanın tamamında yüzde 3 düşmüş olacak ve kayıplarını beşinci haftaya taşıyacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (74)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut İğdirli27 Ekim 2018 12:13

    Borsada iniş çıkışlar olacakki birileri kazanıp birileri kaybedecek.Önemli olan kazanan olabilmek.Ekonomi dip yapmış durumda borsa nasıl çıksınki.Moralleri bozmayın arkadaşlar.

  • Mehmwt ak27 Ekim 2018 06:21

    Yav ne biçim bir ekonomimiz var biz herşeyden etkileniyoruz ama onlar bizden etkilenmiyor. Dışa bağimlilik eşittir kötü ekonomi.

  • Mustafa Tezel27 Ekim 2018 03:15

    Yunanistanda da kriz olmuştu onları da abartılı bir şekilde biz fiatladık ve kurtardık.BUNUN TEK ÇARESİ BORSADA AÇIĞA SATIŞI TAMAMEN YASAKLAYACAKSIN.böyle şeyleri bahane edip açığa satış yapıyorlar kriz felan bahane bedava para şahane.

  • Devran26 Ekim 2018 23:12

    Çıkamayan borsa düşmek için bahane arar. İtalya meselesi de düşüşü ateşleyen bir sebep oldu. Nerde dengelenir pek bilinmez, ama şu var ki ekonomideki göstergeler yeşil ışık yakmadıkça borsa küçükleri ezmeye devam edecektir...

  • Trakyalı 26 Ekim 2018 22:55

    Önce rahip şimdide Vatikan, vay anam vay nereye düştük böyle.

  • 1Borsacı26 Ekim 2018 22:32

    Hacim son dönemde çok azalmıştı. Bazı oyuncular paralarını çekmiş faize yatırmış, TV de söylediler. Ortada AL-SAT yapan oyuncu kalmayınca bugün ay sonu maaşı ile alım yapacak küçük yatırıcıya desteklerden verdiler. Kredi faizleri çok yüksek, hisse taşıyanların limitleri de azalmış olabilir. Gerçekçi olalım hacim 6 milyar ama net para giriş çıkışı 50-60 milyon. O kadar biri alır veya satar ise yön oluşuyor. Sabah alıp akşam satmak yerine artık akşam pazarı alıp sabah moraller iyi iken satmaya başlayacağım.

  • Taki26 Ekim 2018 22:09

    Nakit sıkıntısı var dedi bana kalırsa kurtlar bunu fiyatladı italya hikaye

  • Musti26 Ekim 2018 23:29

    Kim dedi nakit sıkıntısını

  • Mustafa26 Ekim 2018 21:55

    50 binleri bekliyoruz.Gel bakalım aşağıya .Şirketlere bankalar teminat bile vermiyor. Durum sıkıntılı düşen kalan bell olsun sonra borsadayız

  • Taki27 Ekim 2018 01:43

    Pardon piyasalarda nakit sıkışıklığı var diyo bugün Erdoğan ben öylé algıladım

  • orhaneren27 Ekim 2018 01:16

    50-60 bin arasi var hedefte, ama amerika da dow 20bini asagi devirdiginde olur bu hedef. 6 ay sonra mayis ayinda belli olur vaziyet

  • Onurcan26 Ekim 2018 21:34

    Pazartesi ZERT tepki var. 91 600 ilk direnç 92.800 ikinci direnç bu iki direnç geçilmedikçe hedef 85 bin.

  • borsaci27 Ekim 2018 01:18

    tatilde borsa nasil dusecek anlatirmisin anlayamadim

  • Devran26 Ekim 2018 23:02

    Pazartesi tatil...

  • Farukbağış26 Ekim 2018 21:33

    Nereye kadar düşecek bizi bitirdiniz Türkiye borsası kadar kötü bir borsa yok ortada bir neden yok neden borsa %3.5 düşüyor hani güven doları satın dediler dolar düşüyor borsa yine düşüyor 10 gündür durmadan düşüyor 60 70 zararımız var isyan ediyorum artık ayıptır ya her gün % 5 lotlar düşüyor geriye ne kaldi Allah kahretsin hepinizi yaktınız bizi sonumuz iyi değil

  • serkan26 Ekim 2018 21:29

    biz diserken italya dusuyormuduki biz dusuuyoz

  • METIN ÇETİN26 Ekim 2018 20:56

    Sermaye Piyasası güven ister. ..Güven lafa gaza gelmez. .Şirketlerin doğru yonetilmez MB bile üç gün sonrayı göremez ise şirketlerin geleceğini kim satın alır. ..Çocukların için hisse alırmısın. .?

  • KAZIM KARTALGÖZLÜ26 Ekim 2018 20:50

    RTE DIŞ ÜLKELERDE ALDIKLARI TÜM KREDİLERİ FABRİKA YA YATIRCAĞI YERE BETONA GÖMDÜ HER YERİ SATTI YEDİ .ÜLKE RESMEN BİTTİ BENCE.BİZLERDE KERİZ GİBİ BORSAYA TÜM PARAMIZI GÖMDÜK MEVSİMİ GELDİ DİYE NEREDE İSE &40-50-60 ZARARDAYIZ.BUNUN HESABINI KİM VERECEK.YANİ HÜKÜMETE GÜVENMEYİP DÖVİZE ALTINAMI GÖMSEK İYİ OLURDU PARAMIZI.ADAM HER GÜN ÇIKIP BİR BAHCELİ BİR RTE SERT DEMEÇLER VERİR İSE NE EKONOMİ KALIR NEDE BORSA.

  • Fenasi. 26 Ekim 2018 22:57

    Gel keyfim gel. Bu sistemden beslenen yapsatcilar neden bı doygunluktan sonra fabrika yapmaya veya teknolojik yatırımlara melek yatırım yapmadı. Hep devlet bize bakmiyy

  • South Park 26 Ekim 2018 20:30

    10 gündür düşüyor. Gün yüzü göremedik. Düşüş sebeplerin bakalım, papaz meselesi, MHP AKP gerilimi, İtalya meselesi. Düşmek için hep bahanesi var. Birisi bitse öteki başlıyor. Bu memlekette en sağlam yatırım faiz. Gerisi yalan. Boşuna borsada sürünüyoruz.

  • Oflu26 Ekim 2018 19:51

    Komedi

  • Mustafa 26 Ekim 2018 19:24

    Ha bire düşe dursun sebeb hep var nasılsa....

  • sinyor26 Ekim 2018 19:04

    bizim edex olmasi gereken 70 bin di ama 1 yildir tutuyorlardi.eskisi kadar ky gelmiyor artik. dunyada enyuksek faiz veren ulke 1.arjantin %40 2.türkiye %25 bu kadar faizin yuksek oldugu ulkede borsanin yuksek olmasi zaten sacmaydi.secim ayaklarina ekonomi kötü gozukmesin diye tuttular endexi. sanayide hic kimse çek kabul etmiyor.varsa nakitin mal aliyorsun.yoksa mafiş... borsa hortum gibi gelenin parasini alacaklar sok eksiye ky nin parasini 1 yil faizde kullanacaklar. hem faizden vur hem borsadan. cak cuk kurmuslar.

  • uğur26 Ekim 2018 19:00

    italya mı batıyor biz mi batıyoruz. en çok düşen Türkiye olmuş. hepsi yalan dolan bizim cari açığımız enflasyonumuz faiz oranımız bizi krize götürüyor. düşme sebebimiz üretemeyen ülke konumunda olmamızdan. ülkenin içine ettiler

  • metin sert26 Ekim 2018 18:57

    BU İtalya çöküşü değil. Avrupa ve İtalya borsaları bu kadar düşmedi.Neler oluyor.

  • ramo26 Ekim 2018 18:54

    kara cuma yapmışlar

  • BORSACI 26 Ekim 2018 18:29

    BAHÇELİ BORSA KAPANMAYA BİR SAAT KALA AÇIKLAMA YAPARAK BORSAYI ÇÖKERTTİ .NASIL BİR DÜŞÜNCE İÇİNDE OLDUGUNU ANLAMAKTA ZORLANIYORUM.

  • KILIÇ26 Ekim 2018 18:20

    BAHÇELİ AÇIKLADI BORSA SARSILDI ADAM ÜLKE EKENOMİSİNİ YIKMAYA AND İÇMİŞ GİBİ .GEÇMİŞTEDE ECEVİTE BU GÜNKÜ GİBİ DARBEYİ VURDU .O ZAMANDA EKENOMİS SARSILMIŞTI .TERÖRDEN ÇOK ŞİDETLİ BAHÇELİ DARBELERİ GELMEYE DEVAM EDİYOR.

  • South Park 26 Ekim 2018 20:31

    Madem bahçeli etkisi bugünkü düşüş, neden dolar artmıyor?

  • cevat26 Ekim 2018 18:15

    seçim gelsin oyumuz belli. ülkeyi ne hale getirdiniz yazık çok yazık

  • Bika26 Ekim 2018 18:12

    Küresel hisse piyasaları ayıların altında ezildi.

  • saf saffet26 Ekim 2018 17:59

    ekonominin bitişi..çöküş hızla devam ediyor.ama dalgasız*ve dengeli..*bakan açıklama yapmıştı bundan sonra dalgasız olacak .ve dengelenecek..aynen öyle oldu dalgasız ve dengeli bir çöküş....yeni dönem uçuracaktı memleketi acaip uçurdu ..tarihte böyle kriz görülmedi..buda başarı..ve hala göreve devam..ah babacan ah neredesiniz..babacan gittikçe değeriniz daha çok anlaşılıyor..

  • Mustafa26 Ekim 2018 22:03

    Bu borcu babacan yapmadı değilmi onların zamanı farklıydı üretim oatır patır patlıyordu

  • alf26 Ekim 2018 18:21

    yan güçler.

  • ömer26 Ekim 2018 17:53

    ohaaaaaaa noluyor

  • gerçekçi26 Ekim 2018 17:47

    iyi mal verdiler hakkını vermek gerek ne bastılar be. kim demişti ülkede kriz yok. sende kriz ne gezer kardeş bizde krizden bol ne var.

  • Berber bekri26 Ekim 2018 19:05

    Yanlışın var gerçekçi ülkede kriz yok KERIZ çok açlık sınırının altında yaşayan bir millet saray yapıldı diye seviniyor....

  • ali çakır26 Ekim 2018 17:15

    küçük yatırımcı bitti zaten çoğuda kaçıyor.bankalarda kuçük yatırımcı olmadan kimden para kazanacak.küçük yatırımcıyı öldürürsen borsa biter

  • dolarcı26 Ekim 2018 16:53

    abd açılırca yükseliş havası verdiler gene bastılar. anlaşılan altta uzun yollar var

  • kazım26 Ekim 2018 16:49

    offf yükselemiyor daha kötü olacak

  • psiko26 Ekim 2018 16:47

    hükümetin gözünde borsa faiz lobisi olarak gözüküyor.dibinede çakılsa umursamazlar.halbuki asıl faiz lobisi yabancı para ama farkında değiller

  • emlakçı26 Ekim 2018 16:23

    ekgyo betonu dökmüş düşmem diyo.

  • erdem26 Ekim 2018 16:22

    geçenlerde yerli satıyor yabancı alıyor haberi vardı. ne yani şimdi yabancıya geçirdik mi ohhhh süper olmuş

  • dolarcı26 Ekim 2018 16:05

    dün çimentolar ralli yapıyorsa borsa bitmiştir yazısı yazılmıştı. adam işi biliyormuş

  • dursun26 Ekim 2018 16:02

    yandım anammmmmm zararına sattım şimdi düşürmezseniz alayınızın

  • dursun26 Ekim 2018 18:13

    iyiki satmışım borsanın allah belasını versin

  • Merhaba 26 Ekim 2018 15:49

    Piyasada nakit yokmuş paralarımız yüzde 50 zararla borsa da nasıl nakit olsun 1-2 sene bekleriz böle ekmek peynir devam

  • Adnan26 Ekim 2018 15:44

    Vesaire vesaire vesaire...

  • semih26 Ekim 2018 15:43

    aralarda küçük küçük yükseliş çabası şakadan alıcılarla mal verme devam ediyor.

  • kadir26 Ekim 2018 15:25

    borsanın hazin düşmesi kriz yok diyenlere gelsin. kriz yok diyeceklerki adamları yandaşları mal çıksın.

  • mali26 Ekim 2018 15:22

    Paraşüt arızalı, bu gidişle yeri de delip gececeğiz! Yandık!

  • veli26 Ekim 2018 15:22

    reis piyasadaki krizi çözmek için çalışmalarımız var demiş. hani kriz yoktu.

  • ahmet yılmaz26 Ekim 2018 15:16

    bi dahada borsaya kimseyi toplayamazlar.borsadan para kazanılmaz

  • coşkun26 Ekim 2018 15:15

    yavaş verin alacak olanlar alamıyor

  • Hakan26 Ekim 2018 15:46

    Hahahahahhaahahaahaha

  • rıza26 Ekim 2018 15:13

    kaç gündür mal yedire yedire veriliyor diyoruz. mal veriliyorsa burada durmaz 90 bin 85 binler bekliyorum

  • AD26 Ekim 2018 14:47

    CUMA MÜSLÜMANLARIN BAYRAMI MÜBAREK GÜNDÜR.KARA CUMA KENDİNMİ BİLMEZ BOZMALARIN LAFIDIR.LÜTFEN MÜBAREK GÜNÜ BU İŞE KARITIRMAYALIM. ALLAHIN RAHMET VE BEREKETİ BÜTÜN MÜSLÜMAN LARIN ÜZERİNE OLSUN.

  • kerim26 Ekim 2018 15:15

    ekonomide söylenen söz. orayla burayı neden karıştırıyorsunuz.

  • özgür26 Ekim 2018 13:27

    reis konuşsada dolar 6 lira olsa. dolar düşünce borsa düşüyor.

  • kenan26 Ekim 2018 15:44

    reis ve bahçeli konuşsa dolar 7 lira olur dolar bazında borsa ucuzlar. keşke konuşsalar.

  • MN26 Ekim 2018 13:02

    bu ne ya tl ye yatırım yapın diyorlar , yatırım yapıyoruz bir donumuzu almadıkları kaldı.

  • İtri26 Ekim 2018 12:57

    Varlık fonu dün toplandı, cuma namazından sonra müdahale gelir. Çekerler besmeleyi, vururlar mala...

  • Hayti26 Ekim 2018 14:38

    Gavura vurur gibi vuruyolla:)

  • ONUR26 Ekim 2018 11:56

    HİÇ ACIMALARI YOK. KRİZİ GÖRÜYORLAR ÇOK DAHA UCUZA ALMAK NİYETİYLE HER FİYATTAN BASIYORLAR. FAİZ YÜKSEK MALI BASIP FAİZE GEÇİP BEKLERLER ALTI AY SONRA YARI FİYATINA ELİNİZDEN ALIRLAR.

  • vatandaş26 Ekim 2018 11:31

    sürekli mal verilmesi korkutucu yerlere düşecek anlamına geliyor. tekrar 85 bin beklentisi doğdu.

  • Ali 26 Ekim 2018 10:22

    Deli mal veriyorlar.

  • Ayıcı26 Ekim 2018 10:07

    Yükselişle açılıyorsa düşecek demek. Dün çok mal verdiler bugün kara cuma kapanış 90 bin

  • Harbi26 Ekim 2018 22:48

    Din iman para olmus, sizi allah bildiği gibi yapsin

  • 1Borsacı26 Ekim 2018 22:33

    Sabah okusaydım zarar etmezdim, kaşındık zarar ettik.

  • Bika26 Ekim 2018 18:14

    Hayırsız cuma oldu bu hafta.

  • bravo26 Ekim 2018 17:54

    seni borsanın piri ilan ediyorum neren bildin pes doğrusu

  • cumali26 Ekim 2018 15:24

    kara cuma perşembeden ölüyü diriltip cuma günü gömmek oluyor

  • halil26 Ekim 2018 15:16

    helal olsun sabahtan görmüşsün

  • Harbi26 Ekim 2018 13:32

    Kara cuma da ne demek oluyor