E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
23 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Siyasi gelişmeler ve AB'nin İtalya'nın bütçesini onaylamaması ile birlikte BİST günü yüzde 1.28 oranında düşüşle 93 bin 468 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde düşüşe yöneldi. MHP lideri Devlet Bahçeli ise BİST'te satışların hızlanmasına neden olan açıklamayı yaptı. Bahçeli, AK Parti ile yerel seçimlerde ittifak yapılmayacağını, MHP'nin kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıkladı. Açıklamalarla birlikte Borsa İstanbul yüzde 2'ye yakın değer kaybetti.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in İran yaptırımlarına yönelik muafiyetin olmayacağına yönelik açıklamaları BİST’te satışları destekledi. Özellikle banka ve sanayi hisseleri sert satışlarla karşılaştı. Türkiye petrol ihtiyacının büyük kısmını İran’dan karşılıyor. Muafiyetin gerçekleşmemesi durumunda İran’la yapılacak ticaretin sekteye uğrama ihtimali risk oluşturuyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.64 oranında düşüşle 94 bin 80 puandan başladı.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin AK Parti ile yerel seçimlerde ittifak yapılmayacak olmasını açıklamasıyla birlikte BİST'te satışlar derinleşti. BİST bu gelişmeler ışığında gün ortasına yüzde 1.53 oranında düşüşle 93 bin 229 puandan girdi.

Avrupa borsalarında ise İtalya'nın bütçesinin onaylanmaması nedeniyle düşüşler yüzde 2'yi aşmış durumda. Avrupa Birliği Komisyonu, İtalya'nın bütçesini reddetti ve AB tarihinde bir ilke imza atıldı.

Olumsuz gelişmelerin etkisiyle BİST günü yüzde 1.28 oranında düşüşle 93 bin 468 puandan tamamladı.

Bahçeli "Hiçbir ittifak bir tarafın yok sayılmasıyla ayakta kalamayacaktır. Bu kronik süreci uzatmanın anlamı yoktur. Biz MHP'yiz işin tadı kaçtığından zoraki görüşmelerle bir yere varmanın imkanı olmayacaktır. Kendi yolumuzu sadece kendimiz çizeceğiz. Mahalli seçimlere kendi adaylarımızla katılıp, Türkiye'nin her yerinde demokratik mücadelemizi yapacağız." dedi.

Banka ve sanayi hisselerine gelen satışla birlikte banka ve sanayi endeksinde kayıp yüzde 2 civarında gerçekleşti.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 344 puan, en yüksek 94 bin 442 puan seviyesi görüldü. 

İtalya kaynaklı risklerin tekrar artış kaydetmesi küresel risk iştahı baskıladı. Son dönemlerde risk iştahındaki zayıf seyir ve yurt dışı piyasalarda olumsuz görünüm Türk Lirası varlıklar üzerinde de etkili oluyor. Bu hafta içinde ABD – Türkiye ilişkilerine dair olası haber akışları ve Perşembe günkü TCMB faiz kararı piyasaların gündemini oluşturacak.

Bugün açıklanacak önemli veriler 23/10/2018

Günün önemli şirket haberleri 23/10/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

TL varlıklar Cumhur ittifakının geleceğine yönelik MHP ve AKP parti gruplarında parti liderleri tarafından yapılan açıklamalarla önce sert değer kaybı yaşadı. Ancak ittifakın sadece yerel seçimlerde geçerli olmayacağının netleşmesiyle kayıplar kısmen de olsa azaldı. Dolar/TL MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AKP ile yürüttükleri Cumhur ittifakından çekileceğine yönelik algılanan açıklamalarıyla sert yükseldi. Bahçeli'nin ilk açıklamaları öncesi 5.7650 seviyesinde işlem gören dolar/TL 5.8744'e kadar yükseldi.

Saat 18:07 itibariyle dolar 5.7908 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,6618, en yüksek 5,8744 seviyesini gördü. Euro ise 6.6468 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1453 seviyesinde. Gram altın 229.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.05 seviyesinde.

Ancak TV'lerde yer alan ve Bahçeli'nin "Cumhur ittifakı duruyor, yerelde ittifak yok" söylemleri ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın "Cumhur ittifakında bir sıkıntımız yok, devamından yanayız" açıklamalarının ardından piyasalardaki kayıplar hatırı sayılır ölçüde azaldı. 
Erdoğan "Cumhur ittifakını önemli kazanım olarak görüyor ve geleceğe taşımak istiyoruz" dedi. 
Bahçeli ve Erdoğan'ın açıklamalarıyla dolar/TL güniçinde gördüğü en yüksek seviye olan 5.8715'ten sert bir düşüşle yeniden 5.76'ya kadar geriledi. Kur saat 1449'da ise 5.7782/5.7875 seviyesinde işlem görüyor. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı bir ara yüzde 4'e kadar ulaştıktan sonra yüzde 2'ye geriledi. Bankacılar satış baskısının ciddi oranda azaldığını ancak tam olarak ortadan kalkmadığına da dikkat çektiler. 

BIST-100'de ise düşüş ise bir ara yüzde 2'yi aştıktan sonra yüzde 1.5 civarına gerilirken bankacılık endeksinde ise yüzde 3'nin üzerindeki düşüş yüzde 1.5'li seviyelere geriledi. Geçen hafta 100 baz puanın üzerinde gerileyen ve yüzde 18'in altını test eden gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi 
dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.63 seviyesindeydi. Bugün yaşanan oynaklıkla beraber 10 yıllık getiri işlem bazında yüzde 19.91'e kadar yükseldi. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün parti gruplarında yapılan açıklamalar ilk etapta Cumhur ittifakının tamamen sona erdiği şeklinde algılandı. Bu algı piyasalarda sert bir şekilde fiyatlandı. Ancak daha sonra gelen açıklamalar ittifakın sadece yerel seçimde geçerli olmayacağı şeklinde netleştirilince piyasa tepkisinin önemli ölçüde geri geldiğini gördük" dedi ve ekledi: 

"Son dönemde emeklilikte yaşa takılanlar, af yasası, Danıştay'ın ant kararı iki partinin uzlaşamadığı konular. Bu süreçte her ne kadar koalisyon dönemlerindeki gibi uzlaşı gerekmese de AKP ve MHP'nin uzlaşı ihtiyacının devam edip etmeyeceği önemli olacak. Piyasanın mevcut fiyatlamalarına bakacak olursak siyasi gelişmelerin önümüzdeki dönemde tamamen gündemden düşeceği bir süreç öngörmediğini görebiliriz. Nitekim bugünkü tüm piyasa tepkisinin olayın netleşmesinden sonra dahi 
son bulmamış olması bunun önemli bir göstergesidir."

Bankacılar küresel piyasalardaki sert satış baskısı ve bu hafta gerçekleştirilecek TCMB faiz kararı öncesi siyasi gelişmeleri de yakından izliyordu. 

Küresel gelişmeler kaynaklı satış baskısı bir kaç gündür piyasalarda da belirleyici konumdaydı. 
Küresel piyasalarda ABD'de bilanço dönemi endişelerinin Wall Street'in düşüş kaydetmesine neden oluyor. Suudi Arabistan'ın diplomatik izolasyonu, İtalya'nın bütçesi ve Brexit görüşmelerine ilişkin endişelerden kaynaklanan negatif etmenler ise risk iştahını sınırlıyor. 

Geçen hafta boyunca ABD Türkiye ilişkilerine ilişkin beklentilerle gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL küresel risk iştahındaki azalışın yanı sıra ve petrol fiyatlarındaki yükselişin ve TL'de son dönemdeki sert değer kazancının oluşturduğu kar satışlarının ve son olarak TCMB'den bu hafta bir faiz artışı beklenmemesinin de etkisiyle Cuma gününden beri değer kaybediyor. 

Dolar/TL Brunson sonrası Türkiye ABD ilişkilerine ve yaptırımlara ilişkin iyimser beklentilerle geçen 
hafta 5.5267'e kadar gerilemiş ancak 5.50 seviyesinin aşağı yönlü kırılamamasının ardından tüm bu gelişmelerin etkisiyle yeniden yönünü yukarı çevirmişti. 

TCMB FAİZ KARARI BEKLENİYOR 

Öte yandan bankacılar bu haftanın en önemli gelişmesinin ise TCMB'nin faiz kararı olacağını belirtiyor. Reuters'ın 15 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre TCMB'nin 25 Ekim'de sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TL'deki değer kayıplarının bir süredir durması ve bankanın son dönemde gerçekleştirdiği kuvvetli sıkılaştırmanın etkinin görülmesi adına politika 
faizini sabit tutması bekleniyor. 

Bankacılar piyasalarda bir faiz artışı fiyatlanmadığı için beklentilerin aksine bir adımın ya da kuvvetli mesajların TL'de değer kazancı yönünde sert hareketleri beraberinde getirebileceğini de belirtiyorlar.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya hisse senedi piyasaları ABD'de bilanço dönemi endişelerinin Wall Street'in düşüş kaydetmesine neden olmasıyla gerilerken, Suudi Arabistan'ın diplomatik izolasyonu, İtalya'nın bütçesi ve Brexit görüşmelerine ilişkin endişelerden kaynaklanan negatif etmenler risk iştahını sınırladı. Asya borsaları satış baskısı nedeniyle Çin yönetiminin ekonomiyi destekleyeceği umutları öncülüğünde önceki iki seansta kaydettiği kazanımları geri verdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları yüzde 1.3 geriledi.
Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 2.5 geriledi ve bir buçuk yılın dip yılın seviyesini görmeye hazırlanıyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.3 geriledi. S&P 500 endeksi küresel büyümeye yönelik endişelerin olduğu bir ortamda yatırımcıların bilançolara temkinli yaklaşmasıyla yüzde 0.43 geriledi. Beklentilerin üzerinde gelen bazı bilançolara ilişkin iyimserlik dünyadaki artan politik belirsizlik nedeniyle azaldı.

Yatırımcılar diğer bir taraftan da gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi hakkında gelen açıklamaları izliyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan'ın, Kaşıkçı'nın İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamadan tatmin olmadığını belirtti. Trump, Suudileri ekonomik olarak cezalandırmak konusunda isteksiz davrandı. Ancak Suudi Arabistan, olayda veliaht prens Muhammed bin Salman'ın sorumluluğu olmadığını bildirirken, pek çok yetkili Riyad'ın söylemlerine şüpheyle yaklaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (44)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • para borsada23 Ekim 2018 23:04

    yarın borsa artı rahat olun laf olsun diye yazmıyorum artık yatırımlık hisse hisse al sat devri bitti zaten vur kaçtılar devri ama aeans kapanmadan önce almalıydınız neyse cep haçlı için yarın sabahtan alına bilir zengin olmak için demiyorum iyi anlayın günlük yöğmiye diyorum...

  • KILIÇ23 Ekim 2018 21:51

    GEÇMİŞTEDE GÖRMÜŞTÜK TERÖR ÖRGÜTLERİNİN BİLE EKENOMİYE MHP KADAR ZARAR VERMEMİŞDİR BAHÇELİDEN UZAK DURUP BU İTTİFAKA SON VERİLMELİ.AKSİ HALDE ÜLKE HOP OTURUP HOP KALKACAKDIR ÜLEKEME YAZIK OLUYOR BUNLARIN MİLLİYETÇİLİGİ SÖZDEDİR.

  • Ali Ersöz23 Ekim 2018 20:54

    Düşüş düşüş bir haftadır düşüyor bu meret , nereye kadar düşecek.Millet havanda su dövüyor , kazan kaldırıyor.Laf laf çalışın kardeşim çalışın aş emek ister,para kazanmak yürek ister.Çalışmadan , üretmeden hiç bir şey düzelmez.Üreticen ihraç edecen yurtdışından döviz girecek , kendin çalar kendin oynarsan olmaz bu işler.

  • Mustafa Erdem23 Ekim 2018 20:48

    Konuştular konuştular kelepir aldıkları dolarları 5.80 den sattılar.Yarın borsaya yüklenirler adamlar ballı kaymak yiyor be.Çevir Kazı yanmasın.

  • mtu23 Ekim 2018 19:27

    bahçeli kendini baya nimetten sandı yahu seni sallayan kim kullanıp bırakıyorlar hala akıllanmadı

  • ALİ23 Ekim 2018 19:26

    100 binlere yaklaşınca satmış düşmesini beklemiştim. bugün yeniden mala girdim. beklenti merkezden faiz artışı gelmez ve kasımda abd seçimleri öncesi pala borsaları yükseltir.

  • Mahmut23 Ekim 2018 18:38

    Arada bir Bahçeli konuşmalı. VOP oynuyoruz arkadaşlar.Akşam da aşağıya çevirdik doları. Günlük %24 iyi para. Para parayı çeker. Ytd

  • İhlas finans a kayyum23 Ekim 2018 18:33

    Bu bahçeli nin mapushane sevdası milleti mahvetti

  • K223 Ekim 2018 16:50

    DENİZ BİTTİ.......BALIKTA............

  • gazi23 Ekim 2018 16:14

    bahçeli bahane kriz şahane. krizi doların yükselişini borsanın düşmesini yabancılara bağlamayın. bakın yabancı oranları düşmüyor zirvelerde. ülkenin üretiminin bitmesi dışa bağımlı hale getirilmemiz sebebiyle dolar fırladı faiz uçtu. üretim yapacağımız fabrika kalmadı tarım hayvancılık yok edildi. uyanın kendinize gelin görün.

  • melih5323 Ekim 2018 15:14

    bahçeli yüzünden değil borsa çöküşü.ekonomi batık zaten de ekonomi bakanı farkında değil hala..öyleki kendi kontrollarındaki vakıfbank bile farkında bakın 3 günde nasıl % 15 yakın çöküş yaşamış..bahçeliyle ne alakası var.sorun akp nin içinde..yeni dönem tutmadı yeni ekonomi bakanı tutmadı ..güven yok istikrar yok ab. yok abd yok ..yüzümüz asyada**afganistan ırak iran suriye falan ....hedef refah düzeyi bunlar gibi..hala bahçeli diyenler var..ekonomi bakanı nerede bu arada piyasalar muazzam bi çöküşte ..durduramıyorlar.en son 3 gün evvel acaip iyiyiz diyordu .dengelendik falan diyordu ..aşağı doğru bir dengelenme başladı ..bir kamu bankası vakıfbank 3 günde % 15 çöküyor ve hala iyiyiz falan açıklamalar .ve de sayın bahçeliye suçlamalar...

  • kenan23 Ekim 2018 15:13

    ittifak holding çok büyüyecek demişlerdi 3 liradan almıştım 20 liradan veririm.

  • mustafa23 Ekim 2018 14:34

    LANET OLSUN HEPİNİZE BATIRDINIZ İNSANLARI.....

  • Misafir23 Ekim 2018 14:33

    Erken seçim ister mi gene?

  • mecnun23 Ekim 2018 12:50

    Atatürk andını tanımıyoruz dedi. andımız tarihe karıştı.

  • Necip23 Ekim 2018 12:47

    Anlamakta İnan’ın zorlanıyorum o kadar komik şeylerden Borsa düşüyor ki Akıl mantık almıyor. Muz borsa sı mı bu

  • mali23 Ekim 2018 12:32

    Yazı borsa çöküşünün nedeni Bahçeli krizi mi diyor anlamadım?

  • Haso23 Ekim 2018 12:28

    MHP yüksek çıkan anketlerı aldanıyor kendini bitirecek yakinda

  • Ecevit23 Ekim 2018 12:20

    Bahçelinin ipiyle kuyuya inilmez.

  • ali23 Ekim 2018 12:16

    NE AHMAK İNSANLAR VAR SANKİ APRLEMENTER SİSTEM OLSA HER YER GÜNLÜK GÜLÜİSTANLIK OLACAKTI.NEYİN KAFASINDA BU İNSANLAR.kÜRESEL KRİZ VAR OKUMUYORMUSUN.

  • mtu23 Ekim 2018 19:25

    hani herşey bambaşka olacaktı millete böyle kandırdınız hani ?

  • kuşçu23 Ekim 2018 12:30

    dünyada parası en çok değer kaybedeb ülke biziz. abd borsaları rekorlar kırıyor en zirvede. küresel kriz bizi çoktan vurdu. şimdi abd borsaları çökerse bizim borsamız ne olur 60 bin

  • dolarcı23 Ekim 2018 12:12

    dolar 5,91 den geri dönecektir.

  • mecnun23 Ekim 2018 12:10

    sen yoksan başka oyuncak bulunur. oyunu her zaman oynatan kazanır.

  • sezgin23 Ekim 2018 12:09

    ohh bee tam zamanında bahçeli konuştu dolarda çok zarardaydım 5,90 dan aldım 5,50 ye düştü. 5,90 geçsin satıp faize geçeyim.

  • Mmmm 23 Ekim 2018 12:08

    Ve Ankara CHP de

  • Laf etti bal kabağı 23 Ekim 2018 12:02

    Borsa bu adamı bile ciddiye alıp düşüyorsa vay halimize.

  • ahmet...23 Ekim 2018 12:00

    iktidarı-muhalefeti ülkeyi ne hale getirdiniz.yazıklar olsun.hepiniz aynısınız...

  • Özdeş23 Ekim 2018 11:57

    yerel seçimde ittifak mı olur kardeşim, bu iş baştan saçmaydı zaten. milletin bu kadar mesaisini çaldınız

  • m.k.23 Ekim 2018 11:55

    DIŞA KARŞI DİK DURDU İÇERİYİ KARIŞTIRDI

  • rıza23 Ekim 2018 11:54

    ranttan pay vermediler sanırım.

  • mahir23 Ekim 2018 11:53

    akp çöktü. başkanlıkta dahi yüzde 41 oy almıştı belediye seçimlerinde yüzde 30 da kalır.

  • mehmet23 Ekim 2018 11:47

    ya bi konuşma bee. faydan yok zarar verme bari

  • safa23 Ekim 2018 11:47

    bahçeli darbesi dejavu gibi

  • Yorum23 Ekim 2018 11:46

    Akp nin isi zorlasti hayirlisi

  • kerim23 Ekim 2018 11:42

    madem şimdi ittifak yapmayacaksın neden adamı başkan yaptınız. ittifak yapmasaydınız başkanlık olmayacaktı ülke krize girmeyecekti.

  • erol g.23 Ekim 2018 11:41

    YEREL SEÇİMLERLE BİRLİKTE GENEL SEÇİMLERİN DE YAPILMASI KARARI ALINMALI başkanlık sistemi bir dönem sürmeden bitti

  • recep23 Ekim 2018 11:39

    100 bin geçilmez diyen açığa satış yapan para kazanıyor.

  • ömer23 Ekim 2018 11:38

    günler öncesinden belliymiş. önce kendileri borsadan çıkıp 5,50 lerden dolar aldılar ve haberi patlattılar olan küçük yatırımcıya oldu.

  • ne dersek ooo23 Ekim 2018 11:35

    bu nedir yaaa…..meclise girmekiçin akp kullandı..sırt döndü şimdi...

  • Alper Yılmazatilla23 Ekim 2018 11:31

    Bu ittifakın bitişinden daha hayırlı bir iş olamaz.

  • türk23 Ekim 2018 11:25

    TURAN ihvan la ASLA BİR ARADA OLAMAZ

  • Açığa satışçı23 Ekim 2018 10:20

    Borsa yükseliş çabalarını heba etti krize yol aldı. 75 binleri önü açıldı

  • K223 Ekim 2018 10:07

    EKONOMI ÇOK EYİ.......................2 GÜNDÜR SİFTAH YAPMADIM...30 YILLIK SANATKADIRM BOYLE CACIK BİR DURM GÖRMEDİM.......SURİYELİ BİZDEN İYİ..........