E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul güçlü yükseldi---

Borsa İstanbul güçlü yükseldi

Borsa İstanbul güçlü yükseldi
15 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul banka hisseleri öncülüğünde günü yüzde 2.04 oranında yükselişle 98 bin 631 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest kalıp ülkesine dönmesi ile birlikte iç piyasadaki gerilim bir miktar azaldı. Düşen tansiyon ile birlikte dolarda gevşeme yaşanırken Borsa İstanbul için 100 bin puan seviyeleri uzmanlar tarafından yeniden telaffuz edilmeye başlandı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.71 oranında yükselişle 97 bin 346 puandan başladı. Açılışta özellikle banka hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi yüzde 5'i aşkın prim yaptı. Bu durum BIST100 endeksine pozitif yansıdı. 

BİST gün ortasına yüzde 1.57 oranında yükselişle 98 bin 177 puandan girdi.

Kapanışa doğru alımların ivme kazanması BİST'i 100 bin puana yaklaştırdı. Borsa İstanbul günü yüzde 2.04 oranında yükselişe 98 bin 631 puandan tamamladı. 

Açılışın ardından en düşük 97 bin 346 puan, en yüksek 99 bin 37 puan seviyesi görüldü.

ABD’li rahip Brunson FETÖ ve PKK’yı desteklediği iddiasıyla 35 yıl hapis cezasıyla yargılanıyordu. Brunson’ın suçu casusluktan çıkarılıp teröre sokulunca cezası 3 yıl 1 ay 15 güne düşürüldü. Türkiye gündemini uzun süredir işgal eden davanın karara bağlanması ve Brunson’ın memleketine dönmesi piyasalara rahat nefes aldırdı. Brunson aldığı cezayı temyize götürecek.

ABD’ye döner dönmez Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump tarafından karşılanan Brunson, oval ofiste Trump’ı kutsadı. Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına teşekkür etti. Başkan Trump, Brunson’ın serbest kalmasının Türkiye ve ABD ilişkilerini iyileştireceğini söyledi.

Türkiye ise Fırat’ın doğusunda operasyona hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü Isparta'da Komandoların töreninde yaptığı konuşmada "Çok yakında komandolarımızla Fırat'ın doğusundaki terör yuvalarını darmadağın edeceğiz" dedi. Geçen ayki BM toplantısında da konuyu dile getiren Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları önümüzdeki günlerde Suriye'ye Türkiye'nin üçüncü operasyona başlayacağını gösteriyor.

Küresel piyasalarda ise kara bulutlar dağılmadı. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı gerilimi azalsa da petrol fiyatlarındaki yükseliş hisse piyasalarını baskı altında tutuyor. ABD’nin Kasım ayında İran’a uygulayacağı yaptırımla birlikte İran petrol satışı yapamayacak duruma gelebilir. Bu da petrol fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Günün önemli şirket haberleri 15/10/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 15/10/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dolar/TL ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın Cuma günkü mahkemede serbest bırakılması ardından 
devam eden iyimserlikle 5.80 seviyesinin altına geriledi. Kurdaki gerilemenin desteklediği BIST-100'de ise yükseliş yüzde 2'yi aşarken, bankacılık endeksi yüzde 5'in üzerinde primli.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yönü açısından belirleyici olarak görülen ve terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson hapis cezası aldı ancak tutuklu olduğu süre göz önüne alınarak Cuma günü serbest bırakıldı. 

Oldukça yakından takip edilen bir gündem maddesi olan davanın sonuçlanması ve Brunson'ın serbest bırakılması önemli bir riski ortadan kaldırırken, önümüzdeki dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl şekilleneceği piyasalar için yön verici olacak. 

Önceki haftayı 6.10 seviyesinin üzerinde tamamlayan dolar/TL geçen hafta boyunca Brunson'ın serbest bırakılabileceği ve bu sürecin ABD-Türkiye ilişkilerini olumlu etkileyeceğine yönelik beklentilerle aşağı yönlü bir seyir izledi. 

Dolar saat 18:05 itibariyle 5.7874 liradan işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.7516 lira, en yüksek 5.9075 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.7110 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1589 seviyesinde. Gram altın 228.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.60 seviyesinde.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, küresel piyasalarda Cuma günü görülen toparlanmanın ardından ABD-Çin ilişkilerine ve Çin ekonomisinin ivme kaybettiğine yönelik endişelerin yanı sıra yükselen dolar cinsi borçlanma maliyetlerinin etkisiyle tekrar düşüşe geçti.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş de piyasalarda baskı yarattı. Suudi Arabistan, İstanbul'daki konsolosluğuna girdikten sonra kaybolan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümü nedeniyle kendisine yönelik tehditlere cevap vereceği uyarısında bulunurken, petrol fiyatları buna bağlı olarak yükseldi, Suudi Arabistan borsası sert geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1 gerilerken, Shanghai bileşik endeksi yüzde 0.8 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.8 geriledi.

MSCI dünya borsaları endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 3.8 ile Mart ayından bu yana en sert haftalık düşüşü kaydederek bir yılın dip seviyesine geldi. Analistler düşüşün ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel ekonomiye olası etkileri ve ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükseliş gibi sebeplerden kaynaklandığını belirtirken, yatırımcıların üçüncü çeyrek bilanço sezonu öncesinde temkinli hareket ettiklerini ifade ediyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert Altunmeral15 Ekim 2018 19:58

    Bu defa yüz bini geçecek gibi görünüyor.haydi hayırlısı diyelim. (al-sat tavsiyesi değildir.)

  • cevat15 Ekim 2018 18:58

    100 bin geçilmedikçe anlamsız.

  • ELO15 Ekim 2018 18:18

    Gel gel ördek gel ne oldu şirletlerin kadasomı doldu gecin iki gün sonra görecegiz takke düser kel görünür kırız dünyada iliye katladı borćlu herkes nakit nakit sonra demedi demeyin