E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
12 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

ABD'li rahip Brunson'ın serbest kalması ile piyasalar nefes aldı. BİST günü yüzde 2.02 oranında primle 96 bin 657 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye’nin ana gündemini bugün ABD’li rahip Brunson’un mahkemesi oluşturdu. Brunson, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı. Yattığı süre göz önünde bulundurularak mahkeme Brunson'ı serbest bıraktı. Hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı da kaldırıldı. Bu gelişme ile birlikte Borsa İstanbul tepki olarak güçlendi.

Borsa İstanbul güne yüzde 1 oranında yükselişle 95 bin 695 puandan başladı. Bir süre pozitif seyreden Borsa İstanbul saat 10:30 itibariyle sert düşüşe geçti. Yüzde 1'e yakın düşüş gösteren Borsa İstanbul banka hisselerine gelen alımla yeniden toparlandı. BİST gün ortasına yüzde 0.41 oranında yükselişle 95 bin 137 puandan girdi.

Banka hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi gün ortasının ardından yüzde 3'e yakın primli seyretti.

Borsa İstanbul pozitif duruşunu değiştirmedi ve günü yüzde 2.02 oranında primle 96 bin 657 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 93 bin 389 puan, en yüksek 97 bin 168 puan seviyesi görüldü.

Türkiye ekonomisi uzun sürenin ardından cari fazla verdi. 2.59 milyar dolarlık cari fazla da dolar tarafında kısmi düşüş yarattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı “Enflasyonla Topyekün Mücadele” programı kapsamına bir çok şirket katıldı ve 2 ay süre ile fiyatlarda yüzde 10 indirim yapacaklarını açıkladılar. Ekonomistler ise indirimlerin 2 ay ile sınırlı kalmasının enflasyon rakamlarına geçici rahatlama getirebileceğini ancak kalıcı çözüm olmayacağını belirtti.

Global piyasalara ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed’e faiz öfkesi ve IMF’in küresel piyasalara ilişkin yayınladığı olumsuz rapor düşüş getiriyor. Trump, Fed’in faizi hızlı artırdığını ve bunun ekonomiye zarar verebileceğini belirtiyor. Fed ise faiz artırımlarının devam edeceği yönünde kanaat kullanıyor. IMF’in yayınladığı raporunda, hisse piyasası değerlemelerinin yüksek olduğunu, küresel büyümenin güçlü olmadığını belirtmesi piyasalar tarafından olumsuz algılandı. ABD ve Avrupa borsaları bu açıklamalarla düşüşe geçti ve uzun süredir görülmeyen dip seviyelere geriledi.

DOLAR DÜŞÜŞTE

Piyasaların merakla beklediği Brunson davası sonuçlandı.

FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis istemiyle yargılanan ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson’un duruşmasında mahkeme, kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, Brunson’ın tahliyesine karar vererek, yurt dışına çıkış yasağını da kaldırdı. Mahkeme heyeti, ayrıca Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası da verdi. Mahkeme Brunson'ı serbest bıraktı.

TL bu hafta dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerinden de daha iyi performans gösteriyor. Geçen hafta 6.20'li seviyelerden tamamlayan dolar/TL hafta boyunca aşağı 
yönlü bir seyir izledi. Bankacılar küresel piyasalarda sert satış baskısının da yaşandığı bu hafta dolar/TL'deki düşüş sürecini Türkiye-ABD arasındaki gerginliğin azalabileceği beklentilerine bağladılar. 

Saat 18:08 itibariyle dolar 5.9232 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,8310, en yüksek 5,9866 seviyesini gördü. Euro ise 6.8516 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1558 seviyesinde. Gram altın 231.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.80 seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)