E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDış borsalardaki düşüş Borsa İstanbul'u vurdu---

Dış borsalardaki düşüş Borsa İstanbul'u vurdu

Dış borsalardaki düşüş Borsa İstanbul'u vurdu
10 Ekim 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 2.37 oranında düşüşle 94 bin 440 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalar tarafından beklenen“Enflasyonla Topyekün Mücadele”nin detayları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, birçok şirketin ürün fiyatlarında asgari yüzde 10 indirim yapacağını duyurdu. 1 Ağustos’tan itibaren çekilen kredilerde ise bankalar yüzde 10 oranında faiz indirimi yapacak.

KDV iadesine ilişkin olarak ise Bakan Albayrak, hızlı davranılacağını ve ödemelerin mükelleflere yapılacağını söyledi. Ekonomistler ise indirimlerin sadece 2 ay geçerli olacak olmasından dolayı etkisinin sınırlı olacağını, piyasadaki toparlanmayı tam olarak destekleyemeyeceğini belirtti.

Borsa İstanbul güne yükselişle başladıktan sonra sanayi hisselerinde gerçekleşen kar satışlarıyla negatif tarafa geçti. Gün ortasının ardından Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirme sonrası satışlar derinleşti ve BİST günü düşüşle tamamladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.35 oranında yükselişle 97 bin 70 puandan başladı. Sanayi hisselerine gelen satışla birlikte BİST düşüşe geçti. Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.44 oranında düşüşle 96 bin 302 puandan girdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&PTürkiye için ekonomik tahminde bulundu. S&P yaptığı değerlendirmede Türkiye ekonomisinin önümüzdeki aylarda resesyona gireceğini açıkladı.

S&P'nin açıklamasının ardından Borsa İstanbul'da satışlar derinleşti.

Avrupa borsalarında yaşanan kayıpların da vurduğu BİST, günü yüzde 2.37 oranında düşüşle 94 bin 440 puan seviyesinde tamamladı. Alman borsasında kayıp yüzde 2 yi aştı.

BİST'te açılışın ardından en düşük 94 bin 440 puan, en yüksek 97 bin 168 puan seviyesi görüldü.

Haftanın en önemli beklenen haberi ise ABD’li rahip Andrew Brunson’ın durumu. 2016 yılından bu yana FETÖ ve PKK destekçisi olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan Brunson’un davası 12 Ekim’de görülecek. ABD’nin serbest kalması için baskı uygulaması, Türk iki bakana yaptırım getirmesi, demir-çelik sektörüne ek gümrük vergisi uygulaması sonucunda ilişkilerde bozulma yaşanmıştı. ABD ve Türk heyetleri görüşme gerçekleştirmiş ancak herhangi bir olumlu-olumsuz sonuç çıkmamıştı.

Küresel piyasalarda ise dalgalanma hakim oluyor. Global ekonomideki büyüme beklentilerinin aşağı çekilmesi hisse piyasalarını olumsuz etkiliyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 10/10/2018

Günün önemli şirket haberleri 10/10/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dolar/TL 6 seviyesinin hemen üzerinde genel olarak iyimser bir seyir izlerken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün açıkladığı enflasyonla mücadele programını sonrası piyasalarda bu programa ilişkin uygulamalar izlenecek. 

ABD'li rahip Andrew Brunson'ın Cuma günü gerçekleşecek mahkeme kararı beklenmeye devam edilirken karar piyasalarda bu haftaki en önemli yön belirleyici olarak görülüyor. Piyasalarda Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın katılacağı bu hafta Endonezya'da başlayacak IMF 
Dünya Bankası toplantıların da takip edilecek. Küresel piyasalarda ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri dün yüzde 3.261 ile yedi buçuk yılın zirvesini, 30 yıllık tahvilleri ise dört yıldan uzun bir sürenin zirvesini gördükten sonra geri geldi. 

Bazı işlemciler ABD Başkanı Donald Trump'ın dünkü açıklamalarının ardından Hazine tahvil getirilerinin gerilediğini ifade ettiler. Trump, dün ABD'de ekonomik büyümenin güçlendiğini enflasyonun ise asgari seviyelerde bulunduğunu belirterek Fed'in faiz artırmada hızlı davrandığını ifade etti. Dolar dün gördüğü yedi haftanın zirvesinden biraz uzaklaşsa da ABD ekonomisinin güçlü seyri ve Fed'in gelecek yıllara dair faiz artırım görünümü gibi nedenlerden destek bulmaya devam 
etti.

Dolar güne 6.08 lira seviyesinden başladı. Saat 18.01 itibariyle dolar 6.0315 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 6.0139 lira, en yüksek 6.1320 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.9594 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1532 seviyesinde. Gram altın 230.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 27 seviyesinde.

ABD TÜRKİYE İLİŞKİLERİ YAKINDAN İZLENİYOR 

İzmir'de devam eden yargılaması kapsamında 12 Ekim'de mahkemeye çıkacak olan Brunson, hakkındaki suçlamalardan suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezası alabilir. Brunson davası piyasalarda ABD Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Bankacılar dolar/TL'nin ise iki ülke 
ilişkilerinin önümüzdeki dönemki seyrine göre her iki yönlü sert hareketler gösterebileceğini belirtiyorlar. 
İki yıl önceki darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu "FETÖ" ve PKK ile bağlantıları bulunduğu suçlamalarıyla tutuklanan ve Nisan ayında yargılanmaya başlayan Brunson, Temmuz ayında ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu. 

ENFLASYONLA MÜCADELE PROGRAMI 

Tüketici enflasyonunun yüzde 24.52 ile 15 yılın zirvesine yükselmesi ardından dün Albayrak tarafından açıklanan enflasyonla mücadele programı kapsamında bir çok reel sektör firması ve bankalar mücadele kapsamında bazı ürün fiyatlarında indirim kararı aldı. 
Albayrak, İstanbul'da düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, fiyatlarda oluşan bugünkü tablonun kimsenin çıkarına olmadığını belirterek, "Firmalarla, iş dünyası temsilcileriyle birebir görüşmeler yaptık, destek aldık, tüm firmalardan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve yıl sonuna kadar sürdürmeleri için anlaştık... Mücadeleye katılan tüm firmalar asgari yüzde 10 kampanyası uygulayacaklarını taahhüt ettiler" dedi. Tahvil bono piyasasında ABD tahvillerindeki yükseliş ile 
baskı altında kalmayı sürdürüyor. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama 20.60 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 26.96 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)