E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul banka hisseleri öncülüğünde güçlü yükseldi---

Borsa İstanbul banka hisseleri öncülüğünde güçlü yükseldi

Borsa İstanbul banka hisseleri öncülüğünde güçlü yükseldi
24 Eylül 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul banka hisselerine gelen yoğun alımlarla birlikte toparlandı günü yüzde 1.59 oranında yükselişle 99 bin 547 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Geçtiğimiz hafta açıklanan Yeni Ekonomi Programı sonrasında Borsa İstanbul’da güçlenme başladı. Özellikle banka hisseleri tarafında yüzde 10’un üzerinde primler gerçekleşmeye başladı.

BİST güne yüzde 0.30 oranında yükselişle 98 bin 284 puandan başladı. Dar bantta seyreden BİST baskı altında kaldı ve özellikle ağırlığı yüksek olan Erdemir, Koç Holding gibi hisselere gelen satışlar BİST'i aşağı çekmeye çalıştı.

Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.26 oranında yükselişle 98 bin 242 puandan girdi.

Gün ortasının ardından banka hisselerine gelen alımla brilikte bankacılık endeksindeki prim yüzde 7'ye yaklaştı.

Garanti Bankası yüzde 7, Halkbank yüzde 5, Akbank yüzde 6, Vakıfbank yüzde 10 oranında yükseliş kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD temasları ve Akbank'ın sendikasyon kredisiyle ilgili olumlu gelişme borsayı 100 bin puana yaklaştırdı, dolar 6.14 liraya geriledi.

Türkiye'nin risk primi ise yüzde 6.43 oranında düşüşle 375.1'e geriledi.

Olumlu gelişmelerle birlikte BİST günü yüzde 1.59 oranında yükselişle 99 bin 547 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 97 bin 781 puan, en yüksek 99 bin 561 puan seviyesi görüldü.

Yeni Ekonomi Programı’ndan piyasalar memnun oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bankalardaki kredilerin yapılandırılmasına yönelik adımlar atılacağını, bu sayede hem bankaların hem de reel sektörün rahatlayacağını açıkladı.

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta ABD’li iş adamlarıyla olumlu görüşme gerçekleştirdi.

2016 yılından bu yana FETÖ ve PKK'ya destek olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan ABD'li rahip Brunson'un Ekim ayında görülecek mahkeme tarafından serbest bırakılacağı iddiası da piyasalarda yankı bulunuyor.

Çarşamba günü ise Fed’in merakla beklenen faiz kararı açıklanacak. Fed’in faizi 25 baz puan artırarak 2.25‘e çıkarması bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump ise faizlerin artmasından hoşnut değil.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları ise devam ediyor. Çin, ABD’ye karşı misilleme gerçekleştirdi.

Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ticaret savaşının etkisinin global ekonomiye yayılabileceği korkusu hakim.

Günün önemli şirket haberleri 24/09/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 24/09/2018

DOLAR DÜŞÜŞTE

Dolar/TL geçen haftayı 6.30 civarında tamamladıktan sonra bugün gelişmekte olan ülke para 
birimleri genelinde görülen iyimserliğe ek olarak Türk bankacılık sektörüne ilişkin artan iyimserlikle 6.1538'e kadar geriledi. 
Geçen hafta YEP öncesi 6.20 civarında olan dolar/TL , sunum ile birlikte 6.13-6.38 bandında her iki yönlü sert dalgalandıktan sonra bu sabah güne 6.30'lu seviyelerden başlamıştı.

Saat 18:07 itibariyle 6.1478 liradan işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 6,1422, en yüksek 6,3324 seviyesini gördü. Euro ise 7.2518 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1786 seviyesinde. Gram altın 237.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.55 seviyesinde.

TL'nin bugün dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 2'yi aşarken gelişmekte olan para birimleri arasında Cuma günü en çok değer kaybeden para birimi olan TL bugün ise en çok değer kazanan oldu. 
Bankacılık sektörüne yönelik bugün başlatılan mali durum tespit çalışmasının verdiği iyimserlik ve sorunlara karşı olası atılacak adımların beklentisiyle banka hisseleri yüzde 5'in de üzerinde primle işlem görüyor.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Gelişmekte olan para birimlerinde bugün genel olarak bir iyimserlik söz konusu bunun ötesinde TL benzer para birimlerinden pozitif ayrışarak işlem görüyor. Bu iyimserlikte Türk bankacılık sektörüne ilişkin artan iyimserlik etkili oldu" dedi ve ekledi: 
"Dolar/TL 6 seviyesine yaklaştıkça bireysellerin döviz alımlarını görüyoruz. Ancak iyimserlik bu işlemleri de kapsayacak kadar kuvvetli." Piyasalar bu hafta ABD faiz kararı başta olmak üzere küresel 
gelişmeleri takip ederken bir diğer taraftan ise içeride bankacılık sektörüne yönelik bugün başlatılacak mali durum tespit çalışması da yakından izleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta yaşanan dalgalanma ve spekülatif sürecin reel sektörde bilançolara ciddi bir tahribat yaptığını bunun dolaylı olarak bankacılık sektörüne etkisi olduğunu belirterek, "Karşı karşıya kaldığımız 
kalabileceğimiz sorunlarla daha etkin mücadele için Pazartesi günü sektör ve banka bazlı ciddi bir mali durum tespit çalışması başlatacağız" demişti. 
Bir başka işlemci de "Bankacılık sektörüne yönelik bugün başlaması beklenen mali durum tespiti ve sonrasında atılacak adımlar önemli. Piyasa YEP ile birlikte atılacak makro ihtiyati politikaları takip edecek" dedi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, kıtanın başlıca piyasalarının tatil dolayısıyla kapalı olduğu haftanın ilk gününde dar hacimli işlemlerde geriledi.
Çin'in ticaret politikasındaki görüş ayrılıklarını gidermek için ABD ile yaptığı görüşmeleri iptal etmesi, iki ülke arasındaki ticaret geriliminde tarafların taviz vermeye hazır olmadığını ve gerilimin devam edeceği kaygısı uyandırdı. Petrol fiyatları ise başlıca ihracatçı ülkelerin üretim artırmayacaklarını belirtmeleri ardından yükseldi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.8, ABD'nin S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.2 ekside seyrediyor.
Japonya, Çin ve Güney Kore borsaları bugün tatil dolayısıyla kapalı. Döviz piyasasındaki ise sınırlı hacimde işlemler görülüyor.
Yatırımcılar ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimini yakından izliyorlar. ABD bugün TSİ 0701 itibarıyla Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarında üründen ek gümrük vergisi almaya başlarken, Çin de buna ABD'den ithal 60 milyar dolar tutarında ürüne vergi getirerek karşılık verdi.
Çin ayrıca ABD ile yapılan orta düzeyli ticaret görüşmelerini ve Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre Başbakan Yardımcısı Liu He'nin bu hafta Washington'a yapması planlanan ziyareti iptal etti.
Dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki ticaret geriliminin son aylarda giderek artması finans piyasalarında gerilim yarattığı gibi küresel ekonomik büyümenin ivme kaybedeceğinden endişe eden yatırımcıların bazı varlıklardan çıkmasına neden oluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)