E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
21 Eylül 2018 - 09:37 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.94 oranında yükselişle 97 bin 988 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da güçlenme devam etti. Banka ve sanayi hisselerine gelen alım piyasada olumlu hava yarattı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Yeni Ekonomi Programı da BİST'te etkili olmaya başladı. Özellikle banka tarafında reel sektörün borçlarının yapılandırılacak olması hem bankaları hem de şirketleri rahatlatacak.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.50 oranında yükselişle 96 bin 598 puan seviyesinde başladı. İvmelenmeye devam eden BİST gün ortasına yüzde 1.40 oranında primle 97 bin 465 puandan girdi. Banka ve sanayi hisselerine gelen alımlar devam etti ve BİST günü yüzde 1.94 oranında yükselişle 97 bin 988 puandan kapandı.

Açılışın ardından BİST en düşük 96 bin 598, en yüksek ise 97 bin 988 puan seviyesi görüldü.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, piyasalar güven vermesi beklenilen Yeni Ekonomi Paketi'ni perşembe günü açıkladı. Albayrak yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme, enflasyon, cari açık ve işsizlik verisi gibi 3 yıllık beklentiyi açıkladı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li 30 üst düzey şirket yöneticisiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan yapılan görüşmede serbest piyasa prensiplerinden taviz verilmeyeceğini söyleyerek piyasalara güven pompaladı. ABD'li şirket yöneticileri ise Türkiye'ye güvenlerinin tam olduğunu, yatırımların devam edeceğini söyledi.

Küresel piyasalarda ise Asya ve ABD borsaları yükselişle kapandı.

Ayrıca ABD Başkanı Trump, Çin'den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne yüzde 10 gümrük vergisi uygulayacağını açıklamıştı. Çin ise aynı şekilde karşılık verileceğini söylemişti.

Günün önemli şirket haberleri 21/09/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 21/09/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar/TL dün Yeni Ekonomi Programı'nın (YEP) açıklanmasıyla geniş bantta sert dalgalandıktan sonra bu sabah 6.25'in hemen altında hareket ediyor.

Dolar güne 6.22 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle 6.2809 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 6.1896 lira, en yüksek 6.3060 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.3862 TL seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1754 seviyesinde. Gram altın 242.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.40 seviyesinde.

Analistler, dün kurda görülen dalgalanmayı programda fazla detay ve yeni bilgi bulunmaması, bütçeye yönelik rakamlar ile büyük proje finansmanlarının devam edecek olmasının olumsuz algılanmasına bağlayarak, program öncesi olumlu beklentiler oluşmasıyla kurda yaşanan iyileşmenin ardından kar satışlarının yapıldığını belirtmişti. 

YEP'de enflasyon ve büyüme gibi rakamlar gerçekçi bulundu ancak bundan sonra uygulamalar takip edecek.

Bir bankacı, "Dolar/TL dün açıklanan YEP sonrası ciddi bir şekilde dalgalandı. İlk verilen tepkilerin ardından şimdi biraz daha sakinleşme görüyoruz. Bundan sonra piyasalar uygulamalara odaklanacak. Dolardaki küresel değer kaybı nispeten destekliyor. Ancak dolar/TL'nin 6 seviyesinin altına gelmesi için yoğun yabancı girişi olması gerek. Bu noktada Rahip Brunson konusunda bir gelişme olması ve ABD ile bozulan ilişkilerin iyileşmesi gerekiyor" dedi. Dolar 2.5 ayın dip seviyesine yakın tutunmaya çalışırken, yen yatırımcıların ABD-Çin ticaret çatışmasının hemen küresel şoka neden olmayacağı görüşünü benimsemeye başladıkları bir ortamda güvenli liman talebinin azalmasıyla geriledi. 

Dolar endeksi dün 9 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesi olan 93.829'u gördükten sonra hafif değişimle 93.908'de bulunuyor. Yatırımcıların ABD-Çin ticari savaşı konusundaki endişelerinin azaldığı bir ortamda dolardan gelişmekte olan piyasalar da dahil olmak üzere, diğer para birimlerine yönelmesiyle endeks bu hafta yüzde 1'den fazla geriledi.

Ancak yine de TL bu sabah gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi konumunda. 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları S&P 500 endeksinin tüm zamanların yeni irvesini görmesinin ardından kazanımlarını artırırken, dolar Beijing ve Washington'un yeni gümrük vergilerinin korkulandan daha az zarar verici olabileceği görüşleriyle geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Endeks kısmen Çin'in ticaret savaşını önlemek için ekonomiye daha fazla teşvik vereceği beklentilerinin desteğiyle 12 Eylül'de gördüğü 14 ayın dip seviyesinden yüzde 4 yükseldi.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.6 artışla sekiz ayın zirvesini gördü. Wall Street'te ticarete duyarlı sanayi hisseleri kazanımlara öncülük etti. Dow Jones endeksi yüzde 0.95, S&P 500 endeksi ise yüzde 0.78 yükselerek rekor seviyeleri gördüler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)