E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul banka hisselerine gelen alımla primli kapandı---

Borsa İstanbul banka hisselerine gelen alımla primli kapandı

Borsa İstanbul banka hisselerine gelen alımla primli kapandı
19 Eylül 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.81 oranında yükselişle 96 bin 603 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, güne yükselişle başladıktan sonra TBB'nin kredi yapılandırmasıyla ilgili açıklaması sonrası bankacılık hisselerine gelen alımlarla günü primli kapadı. 

BİST güne yüzde 0.63 oranında yükselişle 95 bin 480 puandan başladı.

Sanayi ve banka hisselerine gelen alımlar BİST'i destekledi. Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.49 oranında yükselişle 95 bin 350 puandan girdi.

Türkiye Bankalar Birliği, zor duruma düşüp kredisini ödeyemeyecek durumda olan kurumların kredilerinin yapılandırılması konusunda bankaların mutabakat imzaladığını duyurdu. Böylece bankalar sorunlu alacaklarını yapılandıracak ve tahsil edilemeyecek alacaklarını azaltacaklar. Bu gelişme karlılıklarını da olumlu etkileyecek. Banka hisseleri de bu haberle yükselişe geçti.

Bu gelişmelerle birlikte borsa istanbul günü yüzde 1.81 oranında yükselişle 96 bin 603 puandan tamamladı.

Banka hisselerine gelen alımlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 6.38 seviyesinde seyretti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Orta Vadeli Programı yarın açıklayacak. Piyasaların merakla beklediği programdan bir dizi reformların çıkması bekleniyor. Enflasyon ve cari açığı düşürmek için adımlar atılacak olması beklentisi de hakim durumda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün saat 18:00’da ABD’li iş adamlarıyla görüşme gerçekleştirecek. ABD ile yaşanan sorun nedeniyle oluşan olumsuz havayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi dağıtabilir.

Erdoğan’ın faize ilişkin tutumunda ise değişiklik yok. Faiz artışı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan sabrının sınırlarının zorladığını açıklamıştı.

2016 yılından bu yana PKK ve FETÖ’ye destek verdiği iddiasıyla tutuklu bulunan ABD’li rahip Andrew Brunson’un avukatı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapma kararı aldı.

Dolar kuru ise Merkez Bankası’nın 625 baz puan faiz artırmasına rağmen yükselişe devam ediyor. Eylül ve Ekim ayında dış borç ödemesi yapacak olan şirketler görece düşük kurdan yüklü miktarda alımda bulunuyor.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı gerilimi ise misilleme ile devam ediyor. ABD’nin 200 milyar dolarlık Çin’den ithal edilecek ürünlere yüzde 10 oranında ek gümrük vergisi koyması karşılığında Çin de aynı şekilde misilleme yaptı. İki dev ülkenin ticaret savaşları gölgesinde küresel piyasalarda pozitif hava hakim oldu.

Analistler Borsa İstanbul için destek olarak 93 bin 500 puanı, direnç olarak ise 98 bin 700 puanı öne çıkardı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 19/08/2018

Günün önemli şirket haberleri 19/09/2018

DOLAR DÜŞÜŞTE

Hafta başından bu yana yükseliş eğiliminde olan dolar/TL gün içinde düşüş eğilimine girdi. 

Dolar güne 6.38 lira seviyesinden başladı. Saat 17.27 itibariyle 6.2549 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 6.2550 lira, en yüksek 6.4202 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.2994 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1662 seviyesinde. Gram altın 242 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.40 seviyesinde.

Piyasalar içeride yarın açıklanacak olan Orta Vadeli Program'a odaklanırken, TCMB'nin adımı ardından uygulanan para politikası ile ne derece uyumlu ve etkili bir maliye politikasının açıklanacağı izleniyor. Analistler daha yakalanabilir büyüme oranları, kur ve enflasyon hedeflemesi beklendiğini belirtirken, sorunlu kredilerle ilgili kurtarma planlarına yönelik olası gelişmelerin yanı sıra hükümet eliyle yapılması planlanan projelerin ne yönde ilerleyeceği de izlenecek. Analistler hükümetin doğru sorunlara işaret ettiğini ancak bunun sözle kalmayıp gerçek uygulamalara dökülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Dolar/TL dün güne 6.34 civarında başladıktan sonra 6.46 seviyesini aşarken, TL dolar karşısında günlük bazda yüzde 2'ye yakın değer kaybetti. Böylece gelinen seviyeler itibariyle TCMB'nin beklentilerin üzerindeki adımının piyasalarda yarattığı olumlu etki de ortadan kalkmış oldu.
Deniz Yatırım notunda dolar/TL'de OVP açıklaması öncesinde dengelenme olabileceği belirtilerek, "Teknik açıdan önemli gördüğümüz 6.20-6.21 bölgesi üzerinde stres oluşumu 6.40-6.50 aralığına dek devam edebilir" denildi.
Öte yandan analistler TCMB'nin geçen hafta aslında 475 baz puanlık faiz artışı yaptığını ve enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselmeye devam etmesiyle reel faizlerin yine düşeceğine bunun da bir risk unsuru olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum TCMB'den tekrar sıkılaştırma beklentilerini gündeme getirebilir.
TCMB Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yaparak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin üst bandında 625 baz puan artırarak yüzde 17.75'ten yüzde 24'e yükseltti. Ancak PPK öncesinde bir süredir haftalık repo ihalesi açmayan TCMB, tüm fonlamasını gecelik borç verme faizi olan yüzde 19.25 seviyesinden yapıyordu. Dolayısıyla Perşembe günü yapılan faiz artırımı ortalama fonlama faizinde 475 baz puanlık bir artış anlamına geliyor. Diğer taraftan makro ekonomik anlamda bozulmaların devam ettiği, ABD ile ilişkilerde olumlu bir safhaya geçilmediği dikkate alındığında haber akışına bağlı hareket eden TL'deki kırılganlık devam ediyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları yatırımcıların ABD ile Çin'in birbirlerine yönelik yeni gümrük vergisi artırım kararlarını dikkate almamalarıyla birlikte geniş bantta yükselirken, ABD'nin uzun vadeli Hazine tahvil getirileri de yaklaşık dört ayın zirvesinde seyretti.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1, artıda bulunuyor.
Shanghai bileşik endeksi dünkü yüzde 1.8 yükselişin ardından bugün yüzde 1 artıda, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.3 primli seyrediyor.
ABD borsaları, Washington ile Beijing arasında devam eden ticaret anlaşmazlığının küresel ekonomik büyümeyi yapacağı etkinin endişe edildiği kadar fazla olmayacağı beklentisiyle dün geniş bantta yükseliş kaydetti.
Yatırımcıların güçlenen risk iştahına paralel olarak güvenli liman olarak görülen ABD Hazine tahvillerinin getirileri yükseldi. 10 yıllık tahvilin getirisi dün yüzde 3.059 ile 23 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra yüzde 3.049'da bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)