E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
18 Eylül 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.57 oranında yükselişle 94 bin 886 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Dolar kurundaki yükseliş de BİST’i baskı altında tutuyor.

Borsa İstanbul güne yükselişle başladıktan sonra pozitif tarafta kalarak günü yükselişle tamamladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.41 oranında yükselişle 94 bin 735 puandan başladı.

Banka hisselerine gelen alımla birlikte yükseliş trendinde kalmaya çalışan BİST gün ortasına yüzde 1.05 oranında primle 95 bin 342 puandan girdi.

Gün ortasının hemen ardından döviz kurundaki volatil seyir BİST'in kazançlarını azalttı. Borsa İstanbul günü yüzde 0.57 oranında yükselişle 94 bin 886 puan seviyesinde tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 94 bin 538 puan, en yüksek 95 bin 374 puan seviyesi görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın faiz artırmasına ilişkin olarak sabrının sınırlarının zorlandığını söylemesi ile birlikte dolar tarafında güçlenme yaşanmaya başlamıştı.
Merkez’in 625 baz puan faiz artırdı ancak döviz tarafında herhangi bir olumlu etkisi olmadı. Mevduat faizleri ise yüzde 28’leri aştı. Kredi faizlerinde ise yüzde 50’yi aşan rakamlardan söz edilemeye başlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 20 Eylül’de açıklayacağı Orta Vadeli Program piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Ayrıca hükümet tarafından doğrulanmasa da bankacılık sektörüne ilişkin olarak tahsil edilemeyen kredilere ilişkin olarak bir şirketin kurulacağı ve devletin bu kredileri kurulan şirket üzerinden yöneteceği iddiası ortaya atıldı. Bununla birlikte Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılıklara ödediği faizi yüzde 7'den yüzde 13'e çıkartmayı hedefliyor.

Küresel piyasalarda ise ABD-Çin ticaret savaşı gerginliği etkili oluyor. ABD, Çin’den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne yüzde 10 ek gümrük vergisi koydu. Bu gelişme ile birlikte ABD borsalarında düşüş yaşanırken diğer borsalarda karışık seyir hakim oldu. ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hamlesi ile birlikte Çin ile ticari konular üzerinde uzlaşma ortamının tamamen ortadan kalktığı iddia ediliyor.

Günün önemli şirket haberleri 18/09/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 18/09/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar/TL TCMB'nin geçen hafta beklentilerin üzerinde yaptığı 625 baz puanlık faiz artışı sonrası sert gerilese de gelen döviz talebi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının algıyı bozmasıyla bu hafta açıklanacak olan OVP öncesi dün yükseldiği 6.30 seviyesinin üzerinde hareketini sürdürüyor.

Dolar güne 6.32 lira seviyesinde başladı. Saat 15:41 itibariyle 6.4238 liradan işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 6.3056 lira, en yüksek 6.4644 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.5198 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1702 seviyesinde. Gram altın 248 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.32 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB ve İş Bankası'na yönelik son açıklamalarının talihsiz bir zamana denk geldiğini ve OVP bekleyişinde olan piyasalarda negatif algı yarattığını söyleyen bir analist, "Diğer taraftan TCMB kararından sonra kurun gerilemesi halinde alım yapmak için bekleyen lokallerin döviz talebi de devam ediyor. TCMB'nin agresif faiz artırım yapacağı beklentisiyle yabancılar 6.5 civarında ciddi dolar satmıştı. Karar sonrası kurun 6 civarına gerilemesiyle birlikte yabancının kâr realizasyonunu görüyoruz" dedi. 

Trump ve Çin arasındaki ticaret savaşları kaygılarının kısmen gelişmekte olan ülke para birimlerine negatif yansıdığını, Asya piyasalarında satıcılı seyir var olduğunu söyleyen aynı analist, "OVP'ye kadar piyasada bekle-gör havası var ancak yön kademe kademe yukarı görünüyor. Kurda 6.30 önemliydi bundan sonra TCMB kararından önceki seviyeler olan 6.40'lar önemli. Bu seviyenin de üzerine hareket devam ederse TCMB'nin faiz artırımı işe yaramadı algısı yaratır ki bu da daha fazla bozulmaya neden olabilir" dedi ve şöyle devam etti: "OVP'de özellikle maliye tarafı ve sorunlu kredilerle ilgili kurtarma planları gündeme gelecek mi izlenecek. Piyasa daha realistik bir büyüme, kur tahmini ve enflasyon hedeflemesi görmek istiyor. Diğer taraftan yapılması planlanan projelerin akibeti ne olacak bunları izleyeceğiz." 

Erdoğan Cuma günü yaptığı bir konuşmada enflasyonun hiç bir kez TCMB'nin açıkladığı gibi gelişmediğini, tekrar tekrar revize edildiğini söyleyerek, TCMB'nin son faiz artırımına ilişkin, 
"Bağımsızlığın neticesini göreceğiz. Şu an benim şahsen benim sabır safhamdır. Bu sabır da bir 
yere kadar" demişti.

Öte yandan Erdoğan hafta sonu yaptığı açıklamada ise CHP'nin İş Bankası'ndaki yönetim kurulu 
üyelerinin ne iş yaptığına "bakılması" gerektiğini ifade ederek, "Ben diyorum, bir defa Gazi 
Mustafa Kemal Atatürk'ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. 
Girse girse Hazine'ye girer" demişti. 

Piyasalar Perşembe günü açıklanacak olan Orta Vadeli Program'a (OVP) odaklanmış durumda. 
TCMB'nin kararı ardından OVP'den de etkili bir maliye politikası çıkması halinde TL'ye destek 
olabileceği belirtiliyor. Bu kapsamda OVP'de piyasaları ne kadar tatmin edecek, nasıl bir 
programın açıklanacağı izlenecek. 

Diğer taraftan makro ekonomik anlamda bozulmaların devam ettiği, ABD ile ilişkilerde olumlu 
bir safhaya geçilmediği dikkate alındığında haber akışına bağlı hareket eden TL'deki kırılganlık 
devam ediyor. 

ABD Başkanı Donald Trump Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar tutarında ürüne 24 Eylül'den 
itibaren yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını belirtti ve Çin'in herhangi bir misilleme önlemi 
alması durumunda daha fazla ürüne gümrük vergisi getirme uyarısında bulundu. 

Küresel piyasalar Beijing'in ABD'nin Çin'den ithal ürünlere yönelik gümrük vergisine vereceği tepkiyi beklerken, Dolar hafif yükseldi. TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri ticaret savaşlarından da olumsuz etkileniyor. 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ve bakır fiyatları, Washington'un Çin'den ithal ürünlere yeni gümrük vergileri açıklayarak ticaret gerilimlerini tırmandırmasının ardından geriledi.
ABD borsası vadeli işlemleri geriledi. S&P 500 endeks vadeli kontratları ve Dow Jones vadeli işlemleri yüzde 0.2 düşüş kaydetti.
ABD Başkanı Donald Trump Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar tutarında ürüne 24 Eylül'den itibaren yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını belirtti ve Çin'in herhangi bir misilleme önlemi alması durumunda daha fazla ürüne gümrük vergisi getirme uyarısında bulundu. Trump Apple ve Fitbit'den akıllı saatleri ve bisiklet kaskları ile bebek araba koltukları gibi diğer tüketici ürünlerini ayırdı.
Bloomberg'in konuya yakın bir kişiye dayandırdığı haberine göre Çin Başbakan Yardımcısı Liu He hükümetin tepkisini görüşmek için bu sabah Beijing'de toplantı düzenleyecek.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.3 geriledi. Avustralya borası yüzde 0.4 düşüş kaydetti.
Çin hisseleri büyük ölçüde değişiklik göstermezken, Japonya'nın Nikkei endeksi düşüş trendinin aksine yüzde 1.5 yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (34)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kerim19 Eylül 2018 00:15

    Para bir ulkenin hukumranlik aracidir..parani kullanmiyorsan hukumranliktan vazgecmissin demektir baska ulke parasi kullaniyorsan o ulkenin hukumranligini kabul etmissin demektir Turkiyemizde tum akcali isler tl ile yapilmalidir...luzumsuz ithalat yapip el parasina muhtac olunmamalidir

  • Hakkı19 Eylül 2018 00:08

    Ovp boş çıkınca düşer. Dolara bakın halimizi görün. Adam olsalar sözlerini tutarlar. Neden endeksten sıfır atılmadı.

  • cumali18 Eylül 2018 18:32

    kapanış iyi olmadı 95 bin üstü kapatsa iyiydi

  • alamancı18 Eylül 2018 18:04

    borsanın hiç keyfi yok. 100 e çıkıp 80 e düşse ordan 90 yapsa zevk alsak azcık

  • naci18 Eylül 2018 16:31

    borsanın yükselmesi için sebep söyleyin.

  • kerim19 Eylül 2018 00:17

    Devletimiz borsayi soygunculardan manipulatorlerden temizleyip borssya iyi bakmali sahip cikmalidir borsa faizsiz para bulma alanidir...devletimiz borsaya sahip cikarsa ucusa gecer

  • semih18 Eylül 2018 17:37

    yetmez. 2008 krizi Türkiyenin krizi değildi. şimdiki kriz sadece bizim krizimiz. 500 milyar dolar borç var. halkın harcaması durunca al sana daha daha kriz.

  • sebep18 Eylül 2018 17:03

    120 binden 85 bine düştü.... dolar bazında da 2008 lehman krizi seviyelerine yakın.. yetmez mi bu sebep..bana yeter alırım...

  • dursun18 Eylül 2018 16:13

    sanki yemleme yapıyorlar karda olan varmı. kime sorsam maliyetine gelmesini umuyor

  • sezgin18 Eylül 2018 15:31

    asıl düşüş abd ve avrupa borsaları duraksız düşünce başlayacak.

  • memur18 Eylül 2018 16:10

    haklısın onlar düşmeden bizi bitirdiler. onlarda düşerse 60 bine düşeriz

  • düşmez18 Eylül 2018 15:46

    saçma

  • eski borsacı18 Eylül 2018 15:23

    küçük yatırımcı bankalara çekiliyor. çok ucuz algısı yapılıp yatırımcı çekmek istiyorlar. görünen durum normal değildir tedbirli hareket etmelisiniz.

  • korkma18 Eylül 2018 17:36

    korkutun bakalım insanları....

  • ucuz kardeş..18 Eylül 2018 15:55

    ucuz tabi. sen alma alana da engel olma..madem işi biliyosunuz insanlara sattırmaya uğraşıyosunuz.. satmayın abi bankaları düşeceği 3-5 bin puan daha sonra uçuş başlar... 6-8 ay sonra keşke alsaydık demeyin. ben aldım düştükçede alıyorum... kademeli alım yapıyorum 8 -10 ay sonra satacam inşallah

  • olmaz18 Eylül 2018 15:48

    bankalar için alım zamanıdır.. al 6-8 ay unut

  • yalçın18 Eylül 2018 15:00

    faizler borsanın önüne engel. faizden yüzde 30 alacağının garantisi varken borsanın 130 bin olacağının garantisi varmı. ülke krizde boğuşuırken borsa 100 bini nasıl geçecek.

  • kadir18 Eylül 2018 15:32

    en gerçekçi yorum. borsa bir senede 130 bine asla çıkamaz

  • tekir18 Eylül 2018 14:21

    bugün eksi kapatırsa borsa bitmiştir.

  • nedeeeeeen18 Eylül 2018 17:38

    neden insanları korkutmaya çalışıyosunuz..

  • tekir18 Eylül 2018 15:17

    ağacın en üst kısmına çıkınca dallar incelir. sağlam dala basmazsan kırılır düşersin aşağı. borsa tamda o ince dalın üzerine basıyor. kırılırsa düşeriz.

  • doğrucu18 Eylül 2018 15:07

    güldürme beni. borsa neden bitsin.

  • cevat18 Eylül 2018 14:13

    kriz başlamadan idlib emi kaçsak.

  • pala18 Eylül 2018 14:08

    bankalara sert satışlar geliyor 94 bin kırılırsa kestaneyi delerler.

  • usta isim18 Eylül 2018 15:30

    korkma bu kadar bişey olmaz

  • deniz18 Eylül 2018 14:07

    ne biçim satıyorlar ulaa

  • aynen18 Eylül 2018 15:31

    800 puan düştü korkma ulaaaa

  • doğrucu18 Eylül 2018 15:21

    sadece 800 puan düştü.. abartmayın

  • kenan18 Eylül 2018 14:06

    gene malı veriyorlar. hergün hergün mal verme devam edecekse 80 bine düşeriz.

  • oyun işte18 Eylül 2018 13:51

    hep aynı oyun kur yüksek diye herkes korkuyor korku oldukça da yükseliyor..

  • aynen18 Eylül 2018 12:59

    düşüşler elbet olacaktır ama az düşüş çok yükseliş olması muhtemeldir..

  • coşkun18 Eylül 2018 12:23

    yalancı sonbahar

  • Yerli mal18 Eylül 2018 12:04

    Aynen al hisseleri unut. 2023te Lozanin gizli maddeleri ortadan kalkınca Türkiye petrol çıkaracak diye bekle sonra:) şimdi dolar alan Aralık ayına kadar en az %15 kazanır

  • doğrucu18 Eylül 2018 10:28

    dediğim gibi düşüşler sınırlı artık yükseliş zamanı... düşse bile sınırlı kalacaktır.. alım zamanı al 6 ay unut..