E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
17 Ağustos 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne düşüşle başlayan Borsa İstanbul yüzde 1.83 oranında yükselişle 88 bin 734 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul gün içinde kararsız seyretti ancak günü primli tamamladı. Son 2 gündür düşüş trendinde olan Borsa İstanbul haftanın son işlem gününde kırılımı gerçekleştirdi.

Piyasalar kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesine de odaklanmış durumda.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.62 oranında düşüşle 86 bin 602 puandan başladı. Satışların devamı ile birlikte BİST'te kayıplar hızlandı. 

Gün ortasına yüzde 1.32 oranında düşüşle 85 bin 994 puandan girdi.

Banka ve sanayi hisselerine bir miktar alım geldi ve BİST bir süre primli seyretti. Rahip Brunson'un ev hapsine yapılan itirazı mahkemenin tekrardan reddetmesiyle birlikte Borsa İstanbul tekrardan düşüşe geçti. Kapanışa az bir süre kala BİST tekrardan yükseliş trendine girdi.

Borsa İstanbul günü yüzde 1.83 oranında yükselişle 88 bin 734 puandan tamamladı. 

Açılışın ardından en düşük 84 bin 654 puan, en yüksek 88 bin 764 puan seviyesi görüldü. 

ABD’li rahip Brunson’un tutukluluğu ile başlayan ekonomideki hareketlilik piyasa otoritelerinin aldığı önlemlerle yatışmaya başladı. BDDK swap işlemlerinde aldığı önlemler, Merkez Bankası’nın karşılıklara ilişkin aldığı önlemler, SPK’nın yatırımcıyı koruyan açıklamalarda bulunması dolar kuruna düşüş getirdi. Bu işlemlerin karşılığında ise doğal olarak maliyetler artmaya başladı ve faiz tarafında yükseliş yaşandı. Merkez Bankası haftalık değil gecelik borçlanma yoluna gitmeye başladı ve faiz yüzde 1.5 oranında üstü kapalı da olsa arttı.

Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaklaşık 6 bin kişi ile telekonferans gerçekleştirdi ve piyasalara moral pompaladı. Gerekli önlemlerin alınacağını ve şeffaf bir işleyiş olacağını belirten Albayrak, Türkiye’ye doğrudan yatırımların artacağını ve yeni yatırımların da gelebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar Emiri ile görüşmesi sonrasında ise 15 milyar dolarlık doğrudan yatırım geleceği belirtildi.

Avrupa, Rusya, Çin ve Ortadoğu’ndan ise Türkiye’ye destek yağdı.

ABD tarafında ise Türkiye’ye yönelik yeni yaptırımların gelebileceği açıklaması yapıldı.
Yabancı yatırımcılar ise BDDK’nın swap önlemi ile birlikte köşeye sıkıştı ve Türk Lirası bulmakta zorlanmaya başladı.

Küresel piyasalarda ise ABD ile Çin arasında ticaret görüşmelerinin yapılacak olması ile birlikte hafif pozitif hava etkili oldu.

Bugün açıklanacak önemli veriler 17/08/2018

Günün önemli şirket haberleri 17/08/2018

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL ABD'den yeni yaptırım endişesi ve uzun tatilde yatırımcıların risk almak istememesiyle 6.3523'ü test ederken, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı da bugün yüzde 8'i aştı. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, TL'deki değer kaybının nedenlerini "ABD'den yeni yaptırım gelebileceği endişesi, S&P'nin bugünkü kararına ilişkin endişeler ve uzun tatil dönemi öncesi pozisyon kapamaları" sözleriyle özetledi. 

Saat 18:05 itibariyle dolar 6.0844 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.7502 lira, en yüksek 6.3480 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.9682 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1408 seviyesinde. Gram altın 230.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.65 seviyesinde.

Bu seviyeye göre değer kaybı yüzde 6 civarında şekillenmiş oldu. 
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesi ise piyasa kapanışı sonrası bekleniyor. 

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Türkiye'de ev hapsinde bulunan rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde ABD'nin Türkiye'ye daha fazla yaptırım getirmeye hazır olduğunu 
belirtti. Mnuchin, "Onlar (Türkiye) Brunson'ı serbest bırakmazlarsa yapmayı planladığımız daha fazla şey var" dedi. Bankacılar önümüzdeki haftanın 5 işlem gününün 4.5'inin resmi tatil olması nedeniyle bugünün hacimli piyasada yapılabilecek son işlem günü olarak tanımlıyor ve yatırımcıların 
piyasaların kapalı ve likiditenin düşük olacağı önümüzdeki hafta gerçekleşebilecek gelişmelere karşı risk almak istemediklerine dikkat çekiyor. 

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç Twitter'dan "Dolar/TL'de bayram riskini kimse almak istemiyor normal olarak" dedi. ABD Başkanı Donald Trump ise, dün kabine toplantısı sırasında, "Onların (Türkiye'nin) iyi bir dost olmadığı ortaya çıktı. Orada büyük bir Hristiyan rahibi bulunuyor. O masum bir 
kişi" dedi. Trump daha sonra Twitter'da yaptığı açıklamada, ABD Brunson'ın serbest bırakılması için "hiçbir şey ödeyemeyecek ama biz Türkiye'den kesintiye gidiyoruz!" diyerek, "Brunson'ı "büyük 
bir vatansever rehin" olarak nitelendirdi.

İki yıl önceki darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu "FETÖ" ve PKK ile bağlantıları bulunduğu suçlamalarıyla tutuklanan ve Nisan ayında yargılanmaya başlayan Brunson, Temmuz ayında ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Çin ve ABD'nin Haziran'dan bu yana ilk ticaret görüşmelerini gelecek hafta yapma konusunda anlaşması ve TL'nin bu hafta başında kaydettiği sert kayıpların ardından kazanımlarını artırmasıyla ılımlı şekilde yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün bir yılın dip seviyesini gördükten sonra yüzde 0.4 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
Dow Jones endeksi dün yüzde 1.58, S&P 500 endeksi yüzde 0.79 yükseldi.
Çin Ticaret Bakanı Wang Shouwen başkanlığında bir Çin heyetinin ABD temsilcileriyle görüşeceği haberi piyasaların toparlanmasına destek oldu.
Ancak, bu alt düzeyli görüşmelerin ticaret anlaşmazlığını çözme olasılığı olmadığından, etkisi kısa süreli olabilir. Beyaz Saray Ekonomik danışmanı Larry Kudlow, Beijing'i, Başkan Donald Trump'un Çin'in ekonomi politikalarındaki değişikliklere karşı koyma konusundaki kararlılığını küçümsememesi konusunda uyardı.
Nitekim, Çin hisse senedi piyasaları haberlerden sınırlı etkilendi. Şanghay Composite dün yüzde 0.66 düşüşle 2,705.19'a geriledikten sonra yüzde 0.16 yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (34)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)