E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
08 Ağustos 2018 - 09:48 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.85 oranında yükselişle 96 bin 973 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, ABD’ye giden heyetten gelecek olan mesajlara odaklanmış durumda. Heyet toplantısında ABD’nin Türk iki bakana getirmiş olduğu yaptırım ve ev hapsinde bulunan rahip Brunson’un durumu görüşülecek.

Dün bu gelişme ile birlikte Borsa İstanbul banka hisseleri öncülüğünde yükselirken dolar ve euro bir miktar gerilemişti.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.17 oranında yükselişle 96 bin 327 puandan başladı. Haber akışına göre yön bulacak olan BİST dalgalı seyir izliyor. 

Gün ortasına BİST 100 endeksi yüzde 0.20 oranında yükselişle 96 bin 353 puandan girdi.

Kapanışa doğru atak gerçekleştiren BİST günü yüzde 0.85 oranında yükselişle 96 bin 973 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 95 bin 969 puan, en yüksek 97 bin 260 puan seviyesi görüldü.

2016 yılından bu yana FETÖ ve PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle tutuklu bulunan rahip Brunson nedeniyle ABD, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yaptırım kararı almış, ABD’de olan malvarlıklarını dondurmuştu. Bu gelişme üzerine BİST’te sert düşüş, döviz kurlarında ise büyük yükselişler yaşandı.

ABD’nin İran’a yaptırımlarını devreye sokmasıyla birlikte ticari ilişkilerde sorun yaşanması beklentisi ortaya çıktı. ABD Başkanı Trump, İran’la ticaret yapan ülkelerin ABD ile ticaret yapamayacağını açıkladı. Türkiye’nin sınır komşusu olması nedeniyle İran’la ticaret yoğun olarak gerçekleştiriliyor. Tüpraş petrol ihtiyacının yüzde 60’ını İran’dan karşılıyor.

Küresel piyasalar ise ticaret savaşlarına ilişkin endişeleri unutmaya başladı ve hisse piyasalarında yükselişler görüldü.

Günün önemli şirket haberleri 08/08/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 08/08/2018

DOLAR VE EURO YÜKSELİYOR

Türkiye-ABD ilişkilerinde devam eden gerilim TL cinsi varlıklarda baskı yaratmaya devam ederken, dolar/TL 5.40'ın üzerindeki tarihi zirveden bir miktar geri çekilse de piyasada oynaklık sürüyor.

Piyasada gözler TCMB ve hükümet tarafına çevrilirken; bankacılar, kalıcı bir iyileşme için ABD ile ilişkilerin ne şekilde ilerleyeceğinin netleşmesinin gerektiğini belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Washington yönetimi ile Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li rahip Andrew Brunson konusunda yaşanan krizle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere ABD'ye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlık edeceği bir heyetin gideceğini duyururken, haber televizyonları heyetin ilk toplantısının bugün yapılacağını duyurdu.

Önceki gün basında yer alan haberlerde iki ülke arasındaki görüşmelerde bazı konularda ön mutabakat sağlandığı ve bir Türk heyetinin görüşmelerde bulunmak üzere ABD'ye gideceği belirtilmişti. Bu haber önceki gün 5.4250 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL'de geri çekilmeye neden olsa da dün kurda dalgalanma devam etti.

Öte yandan dün itibarıyla ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları tekrar devreye girerken, Trump İran ile iş yapanların ABD ile iş yapamayacaklarını belirtti.

Bankacılar bu açıklamanın İran ile ticari bağları olan Türkiye'yi de etkileyecek olmasının TL'deki baskıyı artırdığını belirtiyor.

Yüksek enflasyon, cari açık, şirketlerin artan döviz borcu, hükümetin harcama odaklı politika yürütecek olması ve TCMB'nin para politikasına yönelik soru işaretleri gibi makro ekonomik; bunun yanı sıra ABD ile ilişkiler kaynaklı siyasi risklerin baskısıyla TL'nin gördüğü tarihi zirve itibariyle yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 30'a ulaştı. Bu süreçte TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden de negatif ayrıştı.

Bir bankacı, "Bu kısırdöngüden çıkmamız için ilk şart ABD ile ilişkilerin toparlanması. Bunun ardından sürdürülebilir ve makul bir ekonomi politikası gerekir, buna hem maliye hem de para politikası destek vermeli. Böylece enflasyon gerilerken, cari açık da daralır. Kuşkusuz bunun bedeli büyümeden feragat olacak, ama şu anki ortamdan çıkmak için bunlar artık şart" dedi.

Dolar güne 5.22 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle 5.2806 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.2182 lira, en yüksek 5.3072 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1296 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1602 seviyesinde. Gram altın 205.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 22.42 seviyesinde.

Kurda gelinen seviyelerin ardından piyasada faiz artırım beklentileri de dile getirilmeye başlandı. Capital Economics gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti William Jackson, dünkü raporunda, "Önümüzdeki aylarda haftalık repo faizinde 200 baz puanlık artış bekliyoruz. Ancak görünüşe göre bu birkaç gün içinde de gündeme gelebilir" demişti.

Öte yandan Reuters'ta dün yer alan bir haberde piyasa koşullarının TCMB'nin enflasyon raporundaki ana senaryodan uzaklaşarak ek sıkılaştırma ve "sıkı para politikası" yerine "daha sıkı para politikasının daha uzun süre uygulandığı" ihtimalleri de içeren risklerin gerçekleştiği bir senaryoya doğru ilerlediği belirtildi.

Enflasyon raporunun riskler bölümünde TCMB'nin politika tepkisi verebileceği risk senaryoları arasında fiyatlama davranışı ve beklenti oluşumunda bozulma, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının zayıflaması, finansal piyasalarda yurt içi kaynaklı oynaklıkların sürmesi de yer alıyor. Piyasalarda yaşananlar bu risklerin gerçekleşmeye başladığı şeklinde yorumlanıyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları bilançolardan destek alan Wall Street'i izleyerek yükselirken, Çin'in ekonomiyi destekleyici adımlar atacağı beklentisi ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin yarattığı endişeleri hafifletti.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
ABD'nin S&P 500 endeksi dün yüzde 0.3 yükselerek 2,858 puana çıktı. Bu seviye endeksin Ocak ayında gördüğü zirvenin sadece yüzde 0.5 altında bulunuyor. ABD'li şirketlerin açıkladığı güçlü ikinci çeyrek bilançoları ülke ekonomisinin iyiye gittiği beklentilerini kuvvetlendiriyor. Thomson Reuters verilerine göre S&P 500 şirketlerinin net kârı Nisan-Haziran döneminde geçen yıla göre yüzde 23.5 arttı.
Bu gelişmeler doğrultusunda ABD hisse piyasalarındaki oynaklığın bir ölçüsü olan ve korku endeksi olarak bilinen CBOE oynaklık endeksi yedi ayın en düşük seviyesi olan 10.93'e geriledi.
Elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisseleri şirket yöneticisi Elon Musk'ın şirketi borsa kotu dışına almayı değerlendirdiğini açıklamasının ardından yüzde 11 yükseldi. Çin'de ise hisse piyasaları dört gündür devam eden güçlü satışların ardından altyapı projelerinde kamu harcamalarının artacağı beklentisiyle yükselişe geçti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ08 Ağustos 2018 23:33

    KRGYO BORSAYA GİRDİGİNDEN BERİ KAR AÇIKLIYOR YATIRIMCININ DA DONUNA KADAR SOYMUŞDUR BU HESAPSIZ KİTAPSIZ ÜLKEMDEKİ YETKİLİLER BU VURGUNCULARA ACABA NEDEN HESAP SORMUYOR .

  • seksi şempanze08 Ağustos 2018 17:36

    ilk kez kurumsal olmayan bir şirkete bulaştık ondada ders aldık.gerçi yılmaz soyadı çok önemliydi.bakanlık karadeniz insanı olmak falan ama hepsi hava civa çıktı.demekki neymiş kurumsaldan şaşma.gerçi fingo yazmış işiştirakleri orada daha büyük gariplik var.çok büyük tuhaflık.ne yapacağız şaşırdık.en iyisi yapıkrediye talim etmek..

  • emrah08 Ağustos 2018 16:55

    yarına bırakmadan satışa başladılar.

  • sezgin08 Ağustos 2018 16:37

    ne güzel gel gel yapılıyor yaa

  • PALA08 Ağustos 2018 15:09

    MAL DAĞITIM DEVAM EDİYOR. AKŞAM ABD İLE GÖRÜŞMELER OLUMSUZ OLUNCA YARIN 2000 PUAN EKSİ AÇILIR.

  • Olumlu08 Ağustos 2018 17:18

    Olumlu taraftayım pozitif fiyatlanacağını düşünüyorum shortçular yine patlayacak

  • babafingocu08 Ağustos 2018 14:45

    işfinansa borsadan olma ortak kazandıran ekip işgyo ve tskb de harikalar yaratıyor...**işyatırımda tuhaf şekilde görmüyor ısrarlı işgirişim alıyor ısrarlı hemde..tuhaf bi işgirişim girişiyo işyatırım **tuhaf**

  • borsa08 Ağustos 2018 14:22

    gel gel başladı borsada

  • seksi serap08 Ağustos 2018 14:05

    gelinim mutfaktaaaaa ..yemeği mutfaktaaaaa..hahahha....dövizden iyi para aldık.bugün gönderdik şimdi faizde..borsanın çöküşü hadi 76 binler.**

  • babafingocu08 Ağustos 2018 14:03

    işgyo damı el değiştiriyooooooooo...

  • borsacı08 Ağustos 2018 13:52

    türkiye cds bu kadar yüksekken bist te yükseliş beklemek zor.

  • Okie Dokie08 Ağustos 2018 12:59

    Dolar 7 TL olsa da İsrail'den ailemi Türkiye'ye getirip krallar gibi yaşatsam.

  • Ali08 Ağustos 2018 18:44

    Ahmaklığın zirve yaptığı noktadasın,

  • dd08 Ağustos 2018 12:52

    6000 7000 ARASI BELKİ 10 DEFA HALKBANK ALIP SATTIM. VALLA BU KIRİZİ SEVDİM BEN. BAŞKA TÜRLÜ KAZANAMAYIZ. KIRİZ GERÇEKTEN FIRSAT YARATIYOR.

  • dd08 Ağustos 2018 12:21

    BORSANIN KAFASI GIYAK. YEDİ ELLİ LİK ŞARAB İÇMİŞ GİBİ OLDU.

  • Rüzgar08 Ağustos 2018 10:09

    ABD ye heyet gittimi ,gitmedimi?kimisi gitti diyor kimisi gitmedi.Doğrusu neyse hepiniz onu yazın.

  • Para borsada08 Ağustos 2018 12:02

    Dün gitti kardeşim ve şuan bist oradan gelecek haberi bekliyor.dedikoduya göre rahip ve elçilik çalışanlarına karşı hakan atia sözde her ikiside cezalarını kendi ülkelerinde çekecek takas lafı var