E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
02 Ağustos 2018 - 09:55 borsagundem.com

ABD-Türkiye arasındaki yaptırım gerginliği gölgesinde Borsa İstanbul günü yüzde 2.74 oranında düşüşle 94 bin 543 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye-ABD arasındaki rahip Brunson gerginliği yaptırım getirdi. ABD, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yaptırım kararı aldı. Her iki bakanın ABD’de mal varlığı varsa dondurulacak.

Borsa İstanbul bu gelişmeler ışığında güne yüzde 1.74 oranında düşüşle 95 bin 518 puandan başladı. Dolardaki sert yükseliş Borsa İstanbul'a negatif yansıdı. Satıcılı seyrini sürdüren BİST yüzde 3'ün üzerinde değer kaybı yaşadı. Gün ortasına yüzde 3.02 oranında düşüşle 94 bin 274 puandan girdi.

ABD ile Türkiye arasındaki gerginliği azaltacak olan açıklama geldi. Diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamada, ABD ile yürütülen görüşmelerin pozitif bir şekilde devam ettiği ve kısa vadede olumlu sonuç beklendiği belirtildi. Ancak bu gelişme de piyasalara moral vermedi

BİST günü yüzde 2.74 oranında düşüşle 94 bin 543 puandan tamamladı.

Banka hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksi yüzde 3 oranında düşüşle seyretti.

Açılışın ardından en düşük 94 bin 153 puan, en yüksek 95 bin 518 puan seviyesi görüldü.

2016 yılından bu yana FETÖ ve PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle tutuklu bulunan, geçtiğimiz hafta ise ev hapsine alınan ABD vatandaşı rahip Brunson’un serbest kalması için ABD Başkanı Trump uyarıda bulunmuştu. Serbest kalmaması halinde ise yaptırım kararı uygulanacağını ABD tarafı açıklamıştı. Dün akşam ABD yaptırım kararını devreye soktu. Bu gelişme ile birlikte dolar ve euroda sert yükseliş yaşandı, dolarda psikolojik olan 5 lira sınırı aşıldı.

Türkiye tarafından ise yaptırımlara ilişkin sert açıklamalar yapıldı.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan idam cezasının getirileceğinin sinyallerini de verdi. Bununla birlikte Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da enflasyon hedefinin tutmayacağını belirterek 2018 yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 13.4’e yükseltti.

ABD Merkez Bankası, faiz oranını beklendiği gibi yüzde 1,75-2,00 aralığında sabit tuttu ancak kademeli faiz artırımlarına devam edileceğinin sinyalini verdi.

Yarın ise iç piyasa açısından önemli bir gün ve Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklanacak.
Yükselişinin önüne geçilmeyen enflasyon ve cari açık yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Ayrıca yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan 100 günlük eylem planını açıklayacak ve içinde ekonomiye yönelik önemli adımlar olacağı iddia edildi.

Günün önemli şirket haberleri 02/08/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 02/05/2018

DOLAR GÜÇLÜ SEYREDİYOR

ABD'nin Türkiye'de ev hapsinde bulunan Rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılması için adalet ve içişleri bakanlarına yönelik yaptırım açıklaması ardından dolar/TL 5.0934'ü test ederek yeni tarihi zirvesini görürken, piyasalar yarın Singapur'da gerçekleşmesi beklenen ABD ve Türkiye dışişleri bakanları toplantısına odaklanmış durumda. ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda konuştuğunu ve bu hafta Singapur'da ASEAN toplantıları kapsamında görüşmeyi planladıklarını söyledi. Görüşmenin yarın sabah saatlerinde gerçekleşmesi beklenirken, piyasalar da Türkiye ABD ilişkilerinin, yaptırımların devamının özellikle de ekonomik yaptırımların gelip gelmeyeceğinin ve Türkiye'nin vereceği tepkinin boyutunun da bu toplantıda şekillenebileceğini öngörüyor. 
Bankacılar Türkiye'nin mütekabiliyet esasları çerçevesinde ABD'nin attığı adımlara benzer şekilde cevap verme istekliliğinin karşılıklı yeni yaptırım vb adımlara neden olabileceği, dolayısıyla ilişkilerin daha da gerilebileceği endişesi taşıyor. 

Bu kapsamda Türkiye'nin atacağı olası adımlar ve yeni gelişmelere yönelik haber akışının önemine dikkat çeken analistler, bu endişe ile TL'de zayıflığın önümüzdeki günlerde de sürebileceğini belirtiyor. 
ABD'nin yaptırım kararı öncesi 4.92 civarında işlem gören dolar/TL yaptırım haberi ardından 5.0934'e kadar yükselerek tarihi zirvesini test etti. Ardından yarın yapılacak Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesine ilişkin basında yer alan bazı olumlu yorumlarla birlikte tarihi zirvelerden kur sınırlı geriledi.

Bu gelişme ile birlikte saat 18:05 itibariyle 5.0738 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.9620 lira, en yüksek 5.0933 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9010 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1616 seviyesinde. Gram altın 198.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.78 seviyesinde. 

Yatırımcılar bu görüşmeden çıkacak sonuca göre piyasaların yeniden yön bulacağını belirtiyorlar. TL'nin tarihi zirveyi görmesiyle birlikte dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı da yüzde 24 oldu. 

ABD, Türkiye'de tutuklu bulunan ve geçen hafta ev hapsine alınan Brunson'ın serbest bırakılması için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik yaptırım açıkladı. 
Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yatırımlara tepki olarak yapılan yazılı açıklamada, "ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz. Hiçbir amaca hizmet etmeyecek 
söz konusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir" denildi.

Capital Economics kıdemli ekonomisti Jason Tuvey ise iki bakana yönelik yaptırımın çok büyük olmadığını ancak yeni yaptırımlar gelmesinin olası göründüğünü söyleyerek, "TL muhtemelen daha fazla değer kaybedecek ve faiz artırım için gerekçeleri güçlendirecek. Türkiye'nin geniş cari açığı ve dış sermaye akımlarına bağımlılık nedeniyle daha şiddetli makro stres riski var" dedi. 
Bir bankacı, ABD ile ilişkilerde sorun yaşanmasının ciddi bir süreç olduğunu belirerek bunun TL'de baskının devamı anlamına geldiğini söyledi. Bankacı, "Şu anda dolar/TL'de 5.05-5.15 hedef bölge. Öte yandan kurda 5 seviyesi etrafında 3.5 milyar dolarlık opsiyon vardı, bu seviye kırılır ve üzerinde 
kapanış olursa yukarı hareket de daha hızlı olur" dedi ve ekledi: 

"Gelinen seviyeler itibariyle bu sabah yerli bireysel yatırımcıdan ciddi satış beklerim, 1 milyar dolar civarında rakamlar olabilir... Mütekabiliyet esasıyla bizim nasıl bir yanıt vereceğimiz de önemli. Eğer vize krizinde olduğu gibi birebir aynı cevabı verirsek tamam ama daha fazla adım atarsak, sorun. Çavuşoğlu ve Pompeo'nun yarın Singapur'da yapacağı görüşme de bir umut faktörü. Ancak bu görüşme başarısız olur ve sonrasında yeni yaptırımlar gelirse kurda 5.30 ve üzerinde daha 
ciddi seviyeleri de görürüz." 

Bankacı borsada da benzer şekilde baskının süreceğini, özellikle bankacılık endeksine dikkat etmek gerektiğini söyleyerek, bu yaptırım ışığında Halkbank konusunun bir kez daha gündeme gelebileceğini de söyledi. Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla kısa süre önce ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten suçlu bulunurken, Halkbank ise İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD Hazinesi ve ilgili kurumlarla inceleme altında bulunuyor. 

TCMB FAİZLERİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEK DURUMUNDA KALABİLİR

Nomura kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, Magnitsky türü yaptırımların nispeten daha ölçülü ve daha hedefe yönelik yaptırımlar olduğunu söyleyerek, "Geçen yıl Türk vatandaşlarına uygulanan vize yasağı ise ayrım yapmayan bir cezaydı. Halkbank'a cezanın Brunson davası bağlamında kullanılabileceği söylentileri vardı; bu yine çok daha büyük ancak hedefe yönelik bir ceza olacaktır" dedi. ABD'nin adımına Türkiye'nin nasıl karşılık vereceğinin önemli olduğunu söyleyen Demir, "Eğer Türkiye de ölçülü karşılık verirse kısa vadeli bir rahatlama için yer var ancak tansiyonu düşürmek için daha görünür adımlar atılmadan orta-uzun vadede TL zayıf kalmaya devam edecektir" dedi ve şöyle devam etti: "TCMB geçen haftaki toplantıdan önce 500 baz puan faiz 
artırdı. Ancak sorun şu ki, bu artışların getirdiği reel faiz oranı avantajı, o süreçte enflasyonun da hızlanarak 500 baz puan artması sonucu aşındı. Şimdi, bu yılın ilk aylarındaki reel faiz seviyelerine geri döndük. Bu seviyedeki reel faizin TL'deki satışı engellemediğini açıkça görüyoruz ve şu an için jeopolitik riskler nedeniyle daha yüksek risk primi ile karşı karşıyayız." Tahvil/bono piyasasında bankacıların verilerine göre gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 19.50'ye yaklaşarak yeni zirveyi gördü. Bankacılar ayrıca tahvil tarafında asıl endişe yaratan unsurun yarın açıklanacak olan enflasyon verisi olduğunu da belirtiyorlar. Gösterge iki yıllık tahvilde ise bileşik getiri bugün yüzde 22'nin üzerini test etmiş durumda.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD-Çin arasındaki ticaret savaşındaki son dönemde yaşanan tırmanmanın Çin hisselerini aşağı çekmesiyle gerilerken, küresel tahvil piyasaları Washington'un artan borçlanması ve Japonya'nın uzun vadeli getirilerdeki yükselişe göz yumması nedeniyle kırılgan seyir izliyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Hong Kong borsasında işlem gören Çin hisselerindeki yüzde 1.2 düşüş öncülüğünde yüzde 1.65 geriledi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.16 geriledi. Çin CSI 300 endeksi yüzde 3.21 geriledi.

Trump yönetimi, dün Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirmeyi önererek ticaret politikası alanında taviz almak için Çin üzerindeki baskıyı artırdı.
S&P 500 endeksi yüzde 0.1 geriledi ancak Nasdaq yüzde 0.46 artışla Pazartesi günü gördüğü üç haftanın dip seviyesinden toparlanmayı sürdürdü.

Küresel tahvil piyasaları, Japonya Merkez Bankası'nın uzun vadeli getiriler üzerindeki denetimini gevşetmesinden bu yana da Japon tahvil getirilerindeki keskin artışlarla geriledi. Japonya'nın 10 yıllık hükümeti tahvil getirisi yüzde 0.145'e yükselerek bir buçuk yılın zirvesini gördü.
ABD Hazinesi'nin gelecek üç ayda borçlanmayı artıracağını açıklamasının ardından ABD'nin 10
yıl vadeli gösterge tahvilinin getirisi yüzde 3'ün üzerine çıkarak iki buçuk ayın zirvesini gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yalçın02 Ağustos 2018 19:50

    almanyaya yeni göç dalgası başlasın. orada iki sene eşşek gibi çalışsak burada mecliste yatıp iki senede emekli olan vekiller kadar kazanırız belki.

  • halil02 Ağustos 2018 20:04

    almanya bizi kıskanıyor sen hayırdır nereye gidiyon.

  • ONUR02 Ağustos 2018 19:30

    çok çocuk yapın demelerinin sebebbi belli oldu. daha çok vergi almak hastanelere daha çok müşteri daha çok para toplama daha çok vergi almak almak almak.

  • Alamanci02 Ağustos 2018 18:56

    Biz gurbetcilerin bist le falan alakasi yok ama bu secimde rekor oy vererek bu hükümetin gelmesinde pay sahibi olduk hep bu günler icin yaptik bunu biliyorduk ki her eyyyy Amerika , eyyyy Alamanya lafi paramiza para katacak, Allah secenden de sectirenden de razi olsun , simdi türkiyede arsalar , evler alirken cok avantajli olacagiz , tatile gelince bozdur bozdur bitmeyecek bizim icin 1000 euro burada bir hic türkiyede 6000 TL yapiyor dahada yükselecek daha ne isteyelim.

  • barış02 Ağustos 2018 19:45

    hayat size güzel. bizim içinde eğlenin para harcayın. biz evden çıkamıyoruz haftasonları hasta numarası yapıyorum çocuklar dışarı çıkmak istemesin diye. işten eve 6 km yüeüyorum ki minibüse para vermiyim diye.

  • kazım02 Ağustos 2018 18:51

    hazinenin durumu allaha emanet. faizler yüzde 20 üzerindeyken borsadan para kazanmayı beklemeyin. elin speği 1 den 10 a çıkartıp malı dağıttı şimdi faizde bekleyip 3 lden geri alma derdinde olacak. süreç en az iki sene sürecek.

  • ALİ02 Ağustos 2018 20:06

    altına imzamı atarım. ali

  • Vyg02 Ağustos 2018 18:23

    Cokus akp si

  • tekir02 Ağustos 2018 15:55

    60 binlere kadar düşüş normaldir. ülke ekonomik krizde. üretim yok tüketim çok. otu samanı eşşeği koyunu herşeyi dışarıdan alıyoruz ne olmasını bekliyordunuz.

  • Yuh02 Ağustos 2018 15:31

    Damat : yanlışta ısrar edilse bile etkisi sınırlı olur

  • cevat02 Ağustos 2018 15:28

    eyyy avrupalı amerikalı komşunuda al gel turizm canlansın.

  • t02 Ağustos 2018 14:55

    Dönülmez akşamın ufkundayım

  • Lale02 Ağustos 2018 13:38

    Müsiad alım yapsın hemen

  • cumali02 Ağustos 2018 13:32

    bes bildirimini yaptık ve 2 gün içerisinde ödeme yapmazsanız personel başı 100 TL ceza ödemek zorunda kalırsınız dediler. ikinci gün ödeme yapmak için bütün gün uğraştık sistemde yoğunluk var dediler ödeyemedik. üçüncü gün cezayı yedik.

  • mtu02 Ağustos 2018 13:21

    istikrar kazandı borsa kaybetti başkaaaan duruma el at eyyyy amarika eyyyy ab eeyyyy dolar seviciler vs diye

  • hakan02 Ağustos 2018 13:14

    tv leri satın almasalardı şimdiye kadar çoktan millet ne oluyor diyerek galyana gelirdi. tv ler herşey normalmiş gibi davranıyor.

  • emrah02 Ağustos 2018 12:54

    düşüş kaçınılmazsa zevk almaya bakın kapatın gözünüzü.

  • erdem02 Ağustos 2018 12:53

    nedere dolarını bozdur bedava berbere gel çorbaya gel diyenler. halka doları sattırıp zarara uğrattılar.

  • K202 Ağustos 2018 12:40

    İSTİKRAR BUDUR..............

  • sezgin02 Ağustos 2018 11:46

    BU MİLLETİN YARISININ CAHİLLİĞİYLE HEPİMİZ EZİLİYORUZ.

  • t or02 Ağustos 2018 14:57

    Ya çıkar takımı

  • dd02 Ağustos 2018 14:35

    SENİN YANLIŞ YOLA GİTMENDEN KAYNAKLANIYOR.

  • rene02 Ağustos 2018 10:49

    bu millete haktır

  • t or02 Ağustos 2018 14:58

    Milletmi

  • Oguzlar02 Ağustos 2018 11:23

    Bu millet devlet diyerek, kendini hükümetler karşısında irgat görüyor.aslında kendine hizmet edecek parti secmiyor,başına geçecek ağa seçiyor. Cehalet başa bela!

  • Uğur02 Ağustos 2018 10:14

    Teşekkürler istanbul teşekkürler Türkiye. Yeni sistem hayırlı olsun

  • Adsiz02 Ağustos 2018 10:14

    Zil takip oynamak lazim

  • Ali02 Ağustos 2018 10:09

    Dün ne dedik seans açıktı öğlendi borsa yarın iki bin puan düşer mal veriyorlar dedik.

  • ALİ02 Ağustos 2018 11:48

    bundan sonraki süreç yükselişler satış fırsatı. göstergeler alım yönüne geçince satış yapmak lazım.

  • Oguzlar02 Ağustos 2018 11:18

    Bundan sonra ki süreç nasıl isler?

  • furkan02 Ağustos 2018 10:01

    gene başladı altan alın ytd