E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
18 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Güne yatay başlayan Borsa İstanbul yüzde 0.76 oranında yükselişle 92 bin 321 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da toparlanma eğilimi öne çıkmaya başladı. 88 bin puan seviyelerinden 92 bin puan seviyelerine ulaşan BİST’te alımlar kısmen güçlendi.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.10 oranında yükselişle 91 bin 722 puandan başladı. Yatay harekette bulunan BİST gün ortasına yüzde 0.23 oranında primle 91 bin 843 puandan girdi.

Bankacılık hisselerine gelen satışla birlikte bir süre satıcılı tarafta kalan Borsa İstanbul, tutuklu bulunan rahip Andrew Brunson'un tutukluluk halinin devamı da olumsuz havayı körükledi. Bu gelişme ile bir süre yüzde 1'e yakın değer kaybı içinde işlem gören BİST kapanışta toparlandı ve yüzde 0.76 oranında yükselişle 92 bin 321 puandan günü tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 90 bin 420 puan, en yüskek 92 bin 455 puan seviyesi görüldü.

Kabinenin kurulmasının ardından şimdi gözler ekonomi politikasına çevrildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Berat Albayrak’ın getirilmesinin ardından piyasalarda kara bulutlar dolaşmaya başlamıştı ancak son 2 işlem gününde bu durum değişmeye başladı.

Yüksek cari açık ve enflasyon piyasaların önünde baskı unsuru olarak duruyor. Bununla birlikte mali disiplindeki bozulmalar da yatırımcıları endişelendiren diğer bir etken olarak öne çıkıyor.

Döviz kurlarındaki önlenemez yükseliş de BİST’te sert rüzgarlara neden oluyor. Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’da faiz tarafında aksiyon alması piyasalar tarafından bekleniyor.

Küresel piyasalarda ise sakin seyir hakim oldu. Fed Başkanı’nın ABD ekonomisine ilişkin övgüler yağdırması ve faiz artırma politikasının devam edeceği sinyalini vermesi piyasaların beklentileri dahilinde gerçekleşti.

Günün önemli şirket haberleri 18/07/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 18/07/2018

DOLAR TEKRARDAN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL ABD ile ilişkiler açısından önemli olan ABD'li Rahip Andrew Brunson'un bugün görülen davasından olumlu sonuç çıkmadı ve dolar tekrardan yükselişe geçti. Mahkeme, Brunson'un tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın dün kademeli faiz artırımına işaret eden açıklamalarının etkisiyle piyasa kapanışı ardından ilk tepki olarak 4.77'li seviyelere kadar gerileyen ancak kalıcı olamayan dolar/TL bugün güne 4.80'in üzerinde başlamıştı.

Dolar güne 4.80 lira seviyesinden başladı. Saat 18:01 itibariyle 4.8086 lira seviyesinden işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.7674 lira, en yüksek 4.8467 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.5999 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1641 seviyesinde. Gram altı 189.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.40 seviyesinde.

Brunson'un avukatı, Türkiye'de terör ve casusluk suçlamalarından yargılanan rahibin, iki NATO müttefiki arasındaki sürtüşmeyi derinleştiren davada tanıkların ifade vermelerinin bitmesi ardından serbest bırakılabileceğini söylemişti.

20 yılı aşkın bir süredir İzmir'de yaşayan Brunson, 2016 yılındaki darbe girişiminde Gülen Cemaatine yardım ettiği ve PKK'ya destek verdiği suçlamaları nedeniyle İzmir'de tutuklu olarak yargılanıyor. Brunson suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezası alabilir. 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Wall Street öncülüğünde yükselirken, dolar Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu ifade eden açıklamalarından destek buldu.
Dolardaki değerlenme altının bir yılın dip seviyesine inmesine yol açarken, yenin değer yitirmesi ihracatçı şirketlerin kârlarının artacağı beklentisiyle Japonya'nın Nikkei endeksini yüzde 1'e yakın yukarı taşıdı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise yüzde 0.4, Çin'deki 300 büyük şirketi izleyen CSI 300 endeksi 0.5 yükseldi.

Powell dünkü açıklamalarında olumlu bir değerlendirmede bulunarak ABD ekonomisinde istihdamın güçlü olduğu, enflasyonun ise merkez bankasının yüzde 2 olan hedefine yakın seyrettiği "birkaç yıllık" bir döneme girilmek üzere olduğunu söyledi. Powell ABD ile diğer ülkeler arasındaki ticaret anlaşmazlığı nedeniyle faiz artırımlarının hızının değişmesi gibi bir tehlike oluşmadığına işaret etti.

Ekonomistler Powell'ın ifade ettiği ekonomik görünümün ABD'de bu yılın geri kalanında beklenen iki faiz artırımıyla uyumlu olduğunu ifade ettiler.

Powell'ın açıklamaları doların başlıca çoğu para birimi karşısında değer kazanmasını sağlarken iki yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin getirisini de yaklaşık 10 yılın zirvesine taşıdı.

ABD'de ikinci çeyrek bilanço sezonu hız kazanırken, ABD'de devreye alınan vergi indirimleri şirketlerin kârlarını oldukça yukarı taşımış görünüyor. Analistlerin 1 Temmuz itibariyle S&P 500 şirketleri için yüzde 20.7 olan ortalama net kâr artışı tahminleri, açıklanan bilançolardan sonra yüzde 21.2'ye yükseldi.

S&P 500 endeksindeki 500 şirketten 39'u şu ana kadar bilanço açıklarken, bunların yüzde 85'i tahminlerin üzerinde kâr etti. S&P 500 endeksi bilançolarla birlikte 2,800 direncini kırarken analistler bir sonraki hedef olarka 2,872 düzeyine işaret ediyor, ancak yükselişin yavaş olabileceğini ifade ediyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)