E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul güçlü yükseldi---

Borsa İstanbul güçlü yükseldi

Borsa İstanbul güçlü yükseldi
17 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 2.10 oranında yükselişle 91 bin 629 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da kara bulutlar bugün dağılmaya başladı. Bankacılık hisselerine gelen alımlar açılışta BİST'i destekledi.

BİST güne yüzde 0.08 oranında yükselişle 89 bin 818 puandan başladı.

Gün içinde primli seyreden Borsa İstanbul 90 bin puanın üzerinde tutunmaya çalışıyor.

BİST gün ortasına yüzde 0.93 oranında yükselişle 90 bin 574 puan seviyesinden girdi.

Kapanışa doğu gelen güçlü alımlar BİST'teki olumsuz havayı dağıttı. BİST günü yüzde 2.10 oranında yükselişle 91 bin 629 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 89 bin 767 puan, en yüksek 91 bin 638 puan seviyesi görüldü.

Bankacılık hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi yüzde 1.60 oranında primli seyretti.

Ekonomi kurmaylarının belirlenmesinin ardından gelen satışların ardı arkası kesilmiyor. Bankacılık ve sanayi hisselerinde sert düşüşler yaşandı. Yüksek enflasyon, cari açık, bütçe açığı ise düşüşü tetikleyen nedenler arasında yer alıyor. 

Mali disiplinin bozulmasıyla birlikte yatırımcı güveni de piyasalarda azalıyor.

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi verisi de açıklandı. Mayıs ayında sanayi üretimi yüzde 6.4 olarak gerçekleşti. Nisan ayında yüzde 6.2 olmuştu.

Döviz kurlarındaki önlenemeyen yükselişe ilişkin olarak ise Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’da faiz artırması bekleniyor.

Hükümetin henüz ekonomi politikası oluşturamaması da piyasadaki endişeyi körüklüyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 17/07/2018

Günün önemli şirket haberleri 17/07/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Fitch'in Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu indirimine önceden fiyatlanmış olması nedeniyle sınırlı yukarı tepki veren ancak yeni haftaya sakin başlayan dolar/TL'de bu sabah da 4.85 civarında hareket devam ederken, piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmayı bekliyordu. Powell, Fed'in şu anda kademeli olarak faiz artışını destekleyeceğini söyledi.

Dolar güne 4.8400 lira seviyesinden başladı. Saat 18:06 itibariyle dolar 4.7900 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.7884 lira, en yüksek 4.8598 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6006 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1688 seviyesinde. Gram altın 189.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.49 seviyesinde.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ekonominin makro istikrarını bozucu risklerin artmasını gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü ve BB+'dan BB'ye indirdi. Görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Böylece Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir düzeyin iki altına geldi. Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürmesi ardından ilk tepki olarak 4.89 seviyesine yaklaşan dolar/TL, dün genel olarak sakin bir seyir izlemişti. Öte yandan Moody's dünkü raporunda Türk bankalarında sorunlu kredi miktarının Haziran'ın son haftasında sert artış kaydettiğine dikkat çekerek, sorunlu kredilerde ani artışın bankaların kredi notu açısından olumsuz olduğunu belirtti. Bu gelişmeler her ne kadar sakin bir seyir izlense de TL'nin performansının benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde kalmasına neden oldu. 

Piyasalar bu noktada önümüzdeki dönemde Moody's ve S&P'nin de kredi notuna ilişkin değerlendirmelerini izleyecek. 

Ana resimde ise piyasalar Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini takip ediyor. Albayrak geçen hafta "hiç olmadığı kadar etkin" bir Merkez Bankası'nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını belirterek enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedeflerine gerilemesi için adımları atacaklarını da söylemişti. 

Bankacılar Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından verilen mesajların piyasaları ilk etapta sakinleştirdiğini belirtse de söylemlerin yeterli olmadığına, uygulamaların görülmek isteneceğine dikkat çekiyor. Bu çerçevede piyasalar yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'daki faiz kararını da izliyor. 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz açıklamalarının ardından geçen hafta 4.9767 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL , Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyonun düşürülmesi ve TCMB'nin bağımsızlığına vurgu yapan açıklamalarının ardından bir ara sert gerilese de kalıcı olamadı. 
Tahvil bono piyasasında da tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu 
baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, 
seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik 
endişeler oldu. 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Libya limanlarının yeniden açılmasıyla ham petrol fiyatlarındaki sert düşüşün baskısıyla gerilerken, dolar Fed Başkanı Jerome Powell'ın ilk Kongre konuşması öncesinde yatay seyrediyor.
Wall Street'de Dow Jones endeksi yüzde 0.2 yükselirken, S&P 500 endeksi enerji hisselerinin petrol fiyatlarındaki düşüşle gerilemesiyle yüzde 0.1 düşüş kaydetti.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi iki gün yükseldikten sonra bugün yüzde 0.3 geriledi.
Çin hisseleri dün Çin ekonomisinde büyümenin ikinci çeyrekte az da olsa hız kaybettiğini gösteren verinin etkisiyle geriledikten sonra bugün kayıplarını artırdı. Şanghay Composite endeksi ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 1 geriledi.
Avustralya borsası yüzde 0.5 gerilerken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yatay seyrediyor. Japonya'nın Nikkei endeksi de genel eğilimin tersine yüzde 0.8 yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir 17 Temmuz 2018 20:15

    Tabi ki güç içinde

  • Devran17 Temmuz 2018 18:36

    Borsa aşırı düşüşe bir tepki yaptı, o kadar. Dolar hafif gerileme yaptı, Cuma günü de dolar zamanı olabilir... Aslında ekonomi allak bullak formasyonu uyguluyor... Kimin ne yaptığı belli değil, yatırımlardaki orta vade kıpkısa vadeye döndü. Küçükler bulaşmasın derim...

  • eko17 Temmuz 2018 18:30

    GEÇ BUNLARI GÖKTEN DOLARMI YAĞDI AYNI TAS AYNI HAMAM DEGISEN HICBIRSEY YOK KANMAYIN BUNLARA ALAVERE DALEVERE TERS KÖSE

  • Sabirli 17 Temmuz 2018 18:23

    Ben anacm daki oyuncuyu cok merak ediyorum robot mu insanmi 5 kademeye oynuyo ama hergun cebini dolduruyo sinsi bi gun malini biri elinden alacak insallah

  • Erkan 17 Temmuz 2018 17:09

    Titrettin bizi damat titrettin:)

  • dogrusu17 Temmuz 2018 16:28

    kanmayın yolacaklar tavuk gibi şimdi faiz zamanı

  • elo17 Temmuz 2018 15:59

    HICBIRSEY OLMAZ BU BORSADAN VERİLER BORSANIN YUKARI GIDISI MÜMKÜN DEGIL BIRBIRIMIZI VE GARIBAN KÜÇÜK YATIRIMCIYI ARTIK KANDIRMIYALIM GÜNAH YETER

  • Okie Dokie17 Temmuz 2018 13:39

    Borsa tekrar 100bin olsa da tepeden açığa satış yapıp malı KY'nin avcuna bıraksak. Off off. Para kazanmak istiyorum. Açığa satmak istiyorum.

  • eko17 Temmuz 2018 13:25

    INANMAYIN KIMSE DOGRUYU VE GERCEGI KONUSMUYOR BASTA EKONOMISTLER KORKUYOR TURIZM POMPALANIYOR ALDANMAYIN DEVEDE KULAK HAZINE GITTIKCE FAZLA BORCLANACAK DOVIZ DUSMEDEN HIC BIRSEY OLMAZZZZZZXXXX

  • şenol17 Temmuz 2018 12:03

    borsadan vazgeçin sağlığınızı koruyun. her gün ne olacak diyerek ekran başına geçip ömrünüzü tüketmeyin.

  • Cingoz17 Temmuz 2018 11:54

    Cumaya kadar pozitif seyir devam eder. İkindiye kalmadan da 88 bin gorulur

  • hayat17 Temmuz 2018 19:41

    Harikasın gerçekten, analize gülüp duruyorum. Aslında senin gibi hem komik hem gerçekçi analistleri özledik. :D

  • borsacı17 Temmuz 2018 10:12

    gel gel hareketleri tekrar satışa geçer.