E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
04 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.66 oranında yükselişle 97 bin 230 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasaların ana gündemini enflasyon rakamları oluşturuyor. TÜFE’nin Haziran ayında yüzde 15.39 oranında gelmesi tüm tahminleri altüst etti. Enflasyondaki aşırı yükseliş doları yükseltti, tahvil faizlerinde de artış meydana geldi.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.21 oranında yükselişle 96 bin 795 puandan başladı. Çok kısa süre pozitif tarafta kalan BİST dolardaki yükselişin etkisiyle kazançlarını sildi. Ancak bankacılık hisselerine gelen alımlarla birlikte BİST tekrardan güç kazanmaya başladı.

Gün ortasına yüzde 0.53 oranında yükselişle 97 bin 102 puan seviyesinden girdi.

Kapanışa kadar kayda değer değişim göstermeyen Borsa İstanbul günü yüzde 0.66 oranında yükselişle 97 bin 230 puandan kapadı.

Açılışın ardından en düşük 96 bin 392 puan, en yüksek 97 bin 455 puan seviyesi görüldü.

Yabancı yatırım bankaları ise Merkez Bankası’ndan faiz tarafında yeni aksiyon almasını bekliyor. Olası faiz artışı beklentisi ile birlikte Borsa İstanbul baskı altında kalmaya devam ediyor.
Küresel piyasalara görece sağlam duruş sergileyen Borsa İstanbul’da durumun tersine dönme ihtimali öne çıkıyor.

Tüm bunların yanında yerel seçimlerin erkene alınacağı beklentisi de mevcut. Ekonomi yönetiminin kimde olacağı belirsizliği de sorun oluşturuyor. Ayrıca ekonomi politikasında radikal anlamda değişikliğe gidilmesi halinde toparlanma olabileceği düşüncesi hakim durumda.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e açmış olduğu ticaret savaşı hisse piyasalarını derinden vurdu. Asya piyasaları 9 ayın dibine gerilemiş olmasına rağmen düşüşünü sürdürüyor. Avrupa borsaları ise primli seyretti. ABD borsalarında ise karışık seyir hakim oldu.

Günün önemli şirket haberleri 04/07/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 04/07/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Enflasyonun Haziran ayında beklentilerin oldukça üzerinde artmasıyla dün yönünü yukarı çeviren dolar/TL, yeni güne dünkü kapanış seviyelerine yakın başlarken, ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle nispeten sakin seyir bekleniyor. 
Tüketici fiyatları Haziran'da yıllık olarak yüzde 15.39 ile 2003 bazlı serinin en yükseğine gelerek son 14 yılın zirvesine ulaşırken, çekirdek endeksler ve üretici fiyatlarındaki sert artışların da ardından TCMB'nin Temmuz toplantısında faiz artırımı yapması yönünde beklentiler artıyor.
Ancak büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlayacağı beklentilerinin olduğu bir ortamda TCMB'nin 24 Temmuz'daki toplantıda nasıl bir adım atacağı oldukça kritik.
Enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 16 civarına gelmesi beklenirken, yılsonu enflasyon beklentileri de yukarı revize ediliyor.
Enflasyon gerçekleşmeleri dün TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrılarak dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kaybetmesine neden oldu.
Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, seçim belirsizliğinin atlatılmasına rağmen TL'de kırılgan yapının sürdüğünü ve hareketlerde kalıcı aşağı tepki alınamadığını söyleyerek, "Bugün ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle daha sakin bir seyir bekleyebiliriz ancak kurda yukarı eğilim sürüyor. Enflasyon beklentilerin çok üzerinde gelince fiyatlarda sert tepkiyi aldık ilk şok fiyatlandı ve artık fiyatlamalar üzerinde enflasyon etkisinin dağıldığını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde hükümet tarafından gelecek reformlar ve TCMB hamleleri ile enflasyon süreci kontrol altına alınacaktır" dedi. Bu hafta hükümetten yeni kabine ile ilgili açıklamaların beklendiğini, mevcut isimlerin
korunmasının piyasayı biraz rahatlatacağını söyleyen Karadağ, piyasaya ne kadar güven verilirse
TL'nin de o kadar pozitif ayrışacağını belirtti.
Yurtdışındaki ticaret savaşlarına ve dolar üzerindeki Trump baskısına dikkat çeken Karadağ, "Trump ilişkileri ne kadar daha iyimser havaya sokarsa o zaman Dolar pozitif havaya girebilir. Dolayısıyla dolar aslında çok güçlü değil, yukarı kurdaki hareket daha çok TL'deki kırılganlıktan kaynaklanıyor. Dolar/TL'nin 4.60 ve 4.55 altında kapanışlarda ısrarcı olmaması yukarı hareketi daha olası kılıyor. Kurda 4.65 altına sarkma olsa bile bugün 4.65-4.68 arası gelgit yapabilir" dedi.
Beklentilerin üzerinde gelen veri öncesinde 4.62 civarında olan dolar/TL sert yükselerek 4.69'un üzerini gördü.

Dolar güne 4.67 lira seviyesinde başladı. Saat 17:56 itibariyle Borsa İstanbul'daki primlenmenin etkisiyle 4.6770 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.6650 lira, en yüksek 4.7230 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.4481 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1644 seviyesinde. Gram altın 188.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.95 seviyesinde.

Enflasyon verisi dün tahvil piyasasında da sert yükselişe neden oldu. Geçen hafta seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ardından TL'deki toparlanmaya paralel yönünü aşağı çeviren 10 yıllık tahvil faizinde Hazine'nin borçlanma programının yüksek borçlanmaya işaret etmesi ardından Cuma günü başlayan yükseliş dün de devam etti ve 42 baz puan yükseldi.
Perşembe günü yüzde 16.20'ye kadar gerileyen, dün veri öncesinde yüzde 16.98 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 17.40'a kadar yükseldi. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 17.24, valörde son işlemde yüzde 17.39 seviyesindeydi.
Önceki gün yüzde 19.25 seviyesinden kapanan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün veri sonrası 19.71'e kadar yükseldi. Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 19.56, valörde son işlemde yüzde 19.52 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD'nin Cuma günü Çin'den ithal bazı ürünlerden almaya başlayacağı gümrük vergisi öncesinde iki ülke arasındaki ticaret gerilimlerinin etkisiyle geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün dokuz ayın en düşük seviyesini gördükten sonra bugün de yüzde 0.5 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.4 ekside bulunuyor.

Bugün resmi tatil dolayısıyla kapalı olan ABD borsaları dünkü yarım günlük seansı düşüşle kapattı. Güne yükselişle başlayan Wall Street teknoloji hisselerinin baskı altında kalmasıyla eksiye geçti. S&P 500 endeksi yüzde 0.5, Nasdaq yüzde 0.9 geriledi. Facebook hisseleri Cambridge Analytica ile bağlantılı kullanıcı verileri sızıntısı hakkında yürütülen federal soruşturma hakkındaki haberle yüzde 2.3 gerilerken, elektrikli araç üreticisi Tesla yüksek hacimde satmayı öngördüğü modeldeki üretim hızının azalacağı endişeleriyle yüzde 7.2 değer kaybetti.

ABD'li çip üreticisi Micron Technology ise , Tayvanlı rakip bir şirketin başvurusu üzerine Çin Mahkemesinin ürünlerinin Çin'de satışını yasaklayan kararı sonrası yüzde 5.5 geriledi. ABD ile Çin arasında gümrük vergileri ve yatırım kısıtlamaları kaynaklı gerilim giderek arttığı bir ortamda açıklanan bu karar ABD'li diğer çip üreticilerinin yanı sıra Japon üreticilerin de sert değer kaybetmelerine yol açtı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)