E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yatay kapandı---

Borsa İstanbul yatay kapandı

Borsa İstanbul yatay kapandı
20 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.12 oranında yükselişle 94 bin 551 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul bankacılık endeksinde dip seviyelerin görülmesiyle birlikte dün toparlanma eğilimine girmişti. Ancak BİST güne yüzde 0.15 oranında düşüşle 94 bin 296 puandan başladı.

Kısa bir süre negatif alanda kalan BİST, bankacılık hisselerine gelen alımların etkisiyle kısa süreli yükseliş yaşadı. 

Pozitif tarafta tutunamayan Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.25 oranında düşüşle 94 bin 204 puandan girdi.

Dolar kurundaki gerileme ve bankacılık hisselerine gelen alımlarla birlikte Borsa İstanbul tekrardan güç kazandı.

Kapanışa doğru kazançlarını silen Borsa İstanbul günü yüzde 0.12 oranında yükselişle 94 bin 551 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 93 bin 719 puan, en yüksek 95 bin 246 puan seviyesi görüldü.

Erken seçim öncesinde piyasalarda temkinli hava ise devam ediyor. Alımların sınırlı kalması BİST’te güç kaybına neden oluyor. Ayrıca iç siyasi gelişmeler, yüksek gelen enflasyon ve cari açık verileri piyasada baskı unsuru oluşturuyor.
Mali disiplinde yaşanan bozulmalar da yatırımcılar açısından risk olarak öne çıkıyor.

Merkez Bankası’nın faiz artırımına rağmen döviz kurlarındaki yükseliş frenlenemiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün yaptığı açıklamasında faizlerin çok yüksek olduğunu, faizin yüksek olduğu ortamda yatırımların olmayacağını ve düşürülmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, Avrupa’daki bankaların yüzde 0’a yakın faizle işlem yaptığını ve bu bankaların ayakta kaldığını da söyledi.

Küresel piyasalarda ise ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı düşüşlere neden oluyor. Çin’e karşı ABD Başkanı Trump’ın uyguladığı gümrük vergisi sonrasında Asya borsaları ağır yara almıştı ancak bugün bir miktar toparlama eğilimi görüldü.

Günün önemli şirket haberleri 20/06/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 20/06/2018

DOLAR HAFİF PRİMLİ

ABD ile Çin arasındaki gerilimin geniş çaplı bir ticaret savaşına dönüşeceği kaygıları aralarında TL'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik küresel riskten kaçışı tetiklerken dolar/TL de 4.75 civarında dalgalı bir seyir izliyor.

Bankacılar 24 Haziran seçimlerine sadece birkaç işlem günü kaldığına dikkat çekerken seçim sonuçlarının piyasalardaki en önemli yön belirleyici olacağını bekliyorlar.
Dolar/TL'de seçimler öncesi küresel ticaret savaşı endişesi belirleyici olmaya devam ederken son dönemde getirilerde sert yükselişlerin yaşandığı tahvil bono piyasasında ise dün yüklü itfa döneminin Haziran bölümünün tamamlanması ile birlikte nispeten daha sakin bir seyir bekleniyor.

Bankacılar tahvil getirilerinde normalde yatırımcıların uzun vadeli alımlara yöneltmesi beklenen bu denli sert yükselişin ardından bile henüz kuvvetli bir iyimserlikten söz edilemediğine dikkat çekiyorlar. Bankacılar bu etkinin seçim sonuçlarına kadar devam etmesini bekleniyorlar.

Öte yandan dolar/TL ise başta ABD ve Avrupa olmak üzere küresel merkez bankalarının geçen haftaki faiz kararlarının genişlemeci politikalarına kısa vadede son vereceklerini göstermesiyle 4.60'lı seviyelerden yükseldiği 4.70 üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

Dolar/TL güne 4,75 seviyesinin üzerinde başladı. Saat 18:04 itibariyle dolar 4.7446 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL bugün en düşük 4,7269, en yüksek 4,7695 seviyesini gördü. Euro ise 5.4970 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1578 seviyesinde. Gram altın 194.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.43 seviyesinde.

Dün yeniden ihracı gerçekleştirilen tahvillerden 10 yıllık göstergede bileşik getiri önceki gün 50 baz puan yükselişmiş ve son iki aylık yükseliş 440 baz puana ulaşmıştı. Ancak ihalelerin ardından 10 yıllık getiri dün 20 baz puan civarında geriledi. Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapanmıştı. Dün gösterge 10 yıllık getiri spot kapanışta yüzde 16.96 seviyesinden gerçekleşirken gün içinde görülen en yüksek seviye yüzde 17.02 oldu. Valörde son işlem yüzde 16.78 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışında bileşik faiz yüzde 19.55 valörde son işlem yüzde 19.32 oldu. Enflasyondaki yükselişin ve para politikasına yönelik endişelerin yanı sıra hükümetin seçim öncesi artan harcama trendi getirilerdeki yükselişteki ana nedenler olarak ön plana çıkıyor. Mayıs ayı verilerinde görülen artan harcama trendi önceki gün açıklanan bütçe gerçekleşmelerinde de harcamalardaki artış trendinin Haziran'da da belirgin şekilde hissedilmesi bekleniyor.

SEÇİM SONUÇLARI YÖN BELİRLEYİCİ OLACAK

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde son bir kaç ayda yaşanan baskının ötesinde TL varlıklara yönelik risk iştahının gelişmekte olan ülke para birimlerinin de ötesinde azalmasının temel nedeni olarak seçim sonrasında nasıl bir siyasi resim oluşacağına ve ekonomi ile para politikalarında nasıl bir yol izleneceğine ilişkin belirsizlik gösteriliyor.
TCMB'nin Nisan ayından bu yana yaptığı 500 baz puanlık faiz artırımına rağmen bu nedenlerle TL benzer para birimlerinden zaman zaman negatif ayrışıyor.
Haftasonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda tamamlanıp tamamlanmayacağının yanı sıra milletvekili seçimi sonucunda TBMM'deki sandalye dağılımının nasıl şekilleneceği de piyasada yakından izleniyor. Seçilen cumhurbaşkanını aday gösteren partilerin TBMM'de yeterli bir çoğunluk elde edememesi olasılığı da az değil. Bu ihtimal de piyasalarda 'seçimlerin yenilenme riskini' gündeme getiriyor ve piyasalarda seçim sonuçlarına ilişkin net bir fiyatlamanın yapılamamasına neden oluyor. Bankacılar seçim sonuçlarının kalıcı bir siyasi istikrar getirip getirmeyeceğine odaklanarak 24 Haziran sonuçlarını bekliyorlar.

KÜRESEL PİYASALARDA BELİRSİZLİK HAKİM

Asya borsaları dün ABD ile Çin arasındaki gerilimin geniş çaplı bir ticaret savaşına dönüşeceği kaygılarıyla kaydetiği sert kayıpları yatırımcıların bugün dip fiyatlardan yaptığı alımlarla kısmen telafi etti. Ancak küresel ticaretin görünümü üzerindeki belirsizlik kazanımları sınırlıyor.

Çin'de Shanghai bileşik endeksi dün yüzde 3.8 düşüşle kapandıktan sonra bugün de yüzde 0.6 ekside bulunuyor. ABD'nin 200 milyar dolar tutarında Çin'den ithal ürüne gümrük vergisi tehdidinin ardından dün sert gerileyen endeks bugün 30'dan fazla şirketin hisse geri alım açıklamasına rağmen düşüş kaydetti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
Yatırımcıların zayıflayan risk iştahı ABD Hazine tahvil getirilerini de aşağı çekti. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirisi seans başında yüzde 2.9'a yükseldikten sonra yüzde 2.8949'a indi.

ABD borsalarının dün ekside kapanmasını takiben bugün S&P 500 vadeli kontratları yatay seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)