E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
18 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.58 oranında düşüşle 93 bin 43 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul düşüş eğiliminden kurtulamıyor. Dolar kurundaki yükseliş, jepolitik riskler ve erken seçimin etkisinde olan BİST güne yüzde 0.32 oranında düşüşle 94 bin 235 puandan başladı.

Negatif seyirden kurtulamayan Borsa İstanbul güç kaybını sürdürdü ve gün ortasına yüzde 1.16 oranında düşüşle 93 bin 444 puandan girdi.

Bankacılık hisselerine gelen satışların etkisiyle bankacılık endeksi yüzde 1.24 oranında düşüş gerçekleşti. 

Kapanışa doğru sertleşen satışların etkisiyle Borsa İstanbul yüzde 1.58 oranında kayıpla 93 bin 43 puandan günü tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 720 puan, en yüksek 94 bin 235 puan seviyesi görüldü.

İç piyasada seçime az bir zaman kalması, yüksek gelen cari açık ve enflasyon rakamları ve Merkez Bankası’nın faiz artırmasına rağmen kurlardaki oynaklığın devam etmesi yatırımcıları temkinli davranmaya itiyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımını azaltacak olması ve faiz tarafında da aksiyon alma sinyalleri vermesi doların değerlenmesine neden oldu. Ayrıca ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeniden ortaya çıkması ile birlikte küresel piyasalarda kan kaybı hızlandı.

Günün önemli şirket haberleri 18/06/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 18/06/2018

DOLAR DÜŞÜŞTE

Dolar/TL, ABD ve Avrupa merkez bankalarının 2008 krizinden beri sürdürdüğü genişlemeci politikalarına kısa vadede son vereceklerine yönelik geçen haftaki kararlarının etkisiyle arife günü işlem gördüğü 4.64'lü seviyelerden 4.70'in üzerine yükselerek güne başladı.
Piyasalarda bugün başlayacak ve önümüzdeki ay sonuna kadar Hazine'nin gerçekleştirileceği yaklaşık 35 milyar TL borçlanmaya gelecek yabancı talebini yakından takip ediliyor. Piyasalarda
yön belirleyici olarak takip edilen bir diğer gündem maddesi ise seçim sonuçları.
Seçim öncesi artan harcamalarla baskı altında kalan tahvil piyasasında gösterge 10 yıllık tahvil getirisi son iki ayda 365 baz puan yükseldi.

Saat 18:10 itibariyle dolar 4.7362 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.6805 lira, en yüksek 4.7474 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.5024 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1613 seviyesinde. Gram altın 194.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.12 seviyesinde.

Hükümet, seçim öncesi, emeklilere kalıcı olarak yılda iki kez ikramiye ödenmesine kadar vermişti. Bu ikramiyenin kamuya maliyeti yıllık yaklaşık 22 milyar TL. Öte yandan emeklilere verilen bu iyileştirmenin ardından birçok alanda da gider artırıcı adım atıldı. Hükümet son olarak bazı kamu çalışan ve emeklilerinin ek göstergelerinin 3,600'e yükseltileceğini açıkladı.
Hükümet ilgili harcamaların bütçede yer almayan 70 milyar TL'lik kaynaklarla zaten finanse edildiğini belirtirken piyasalarda henüz bu konuda endişeler tam olarak giderilebilmiş değil.
Artan harcamalar sonrası piyasalarda ihalelere yönelik yabancı talebi ve borç rasyoları yakından takip ediliyor. Hazine Haziran ayında toplam 14.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 13 milyar TL'si piyasadan 15.7 milyar TL'lik iç borçlanma öngörüyor.
Hazine bu hafta 2, 5 ve 10 yıllık gösterge, 5 yıllık değişken faizli ve 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvil ihalelerini gerçekleştirilecek. İhalelerden yıllık gösterge tahvilin ilk ihracı ve 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvilin yeniden ihracı bugün gerçekleştirilecek.
Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapanmıştı. Arife günü gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi spot kapanışta yüzde 16.25 seviyesindeydi. Gösterge iki yıllık tahvilin spot kapanışta ortalama bileşik faizi ise yüzde 19.08 seviyesinde gerçekleşti.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal 50 milyar dolar tutarında ürüne gümrük vergisi getirmesine Beijing'in karşılık vermesinin ardından iki büyük ekonomi arasındaki ticaret savaşı endişeleriyle geriledi.
Ticaret savaşı endişeleri, Cuma günü keskin gerileyen petrol fiyatlarıyla birlikte piyasalarda satış baskısı yaratırken dolar da yen karşısında yaklaşık üç haftanın zirvesinden geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeks yüzde 0.4 gerileyerek 31 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyede bulunuyor. Çin ve Hong Kong piyasaları ise resmi tatil nedeniyle kapalı.
ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü değeri 50 milyar Dolar olan Çin'den ithal 800'den fazla
kalem ürüne 6 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 gümrük vergisi getirdiğini açıkladı.
Çin ise bu karara mütekabiliyet esasında cevap vereceğini ve Trump ile ticaret konusunda bundan önce varılan uzlaşıların "geçersiz" olduğunu açıkladı. Çin resmi haber ajansı Xinhua ABD'den ithal 659 kalem ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirileceğini bildirdi.
Birçok yatırımcı Trump'ın Çin'i imtiyaz vermeye zorlamak için böyle bir karar aldığını, iki ülkenin de taviz vereceği bir uzlaşıya varabileceğini düşünüyorlar.
Analistler gümrük vergilerinin sağlıklı durumdaki ABD ekonomisine etkisinin sınırlı olacağını, ancak Asya'da ihracata dayalı ekonomilerin ve tedarik zincirinde Çin'li üreticiler bulunan şirketlerin küresel ticarette olası bir yavaşlamadan zarar görebileceğini belirtiyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)