E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
23 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul dolardaki güçlenmenin etkisiyle günü yüzde 1.39 oranında düşüşle 101 bin 891 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Dolar kurundaki aşırı yükseliş Borsa İstanbul'u açılışta negatif etki altına aldı. BİST güne yüzde 0.50 oranında düşüşle 102 bin 806 puandan başladı.

Dolar kurunun rekor seviyeye ulaşmasından sonra Borsa İstanbul, elindeki dövizi satarak Türk Lirası'na çevirdi. 

Açılışın ardından karışık seyreden BİST doların 4.9270 liraya dayanmasıyla birlikte tekrardan düşüşe geçti. 

Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.93 oranında düşüşle 102 bin 371 puandan girdi.

Kapanışa doğru bankacılık hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksi yüzde 1'e yakın değer kaybına uğradı.

BİST günü yüzde 1.39 oranında düşüşle 101 bin 891 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 101 bin 419 puan, en yüksek 103 bin 490 puan seviyesi görüldü.

Gece yarısı Asya piyasalarında dolar 4.8450 lira seviyesine kadar yükseldi. Sabaha karşı ise bir miktar gerileyen dolara ilişkin olarak Merkez Bankası'nın aksiyon alması bekleniyor. 

Siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, enflasyon ve cari açıktaki sürekli artış, mali disiplinden taviz verilmesiyle birlikte piyasalarda gerilemeler görülüyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının da yaptığı açıklamalarla birlikte piyasalarda olumsuz hava etkisini sürdürüyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ve Çin arasındaki ticari görüşmelerde önemli mesafe katedilememesi nedeniyle dalgalı seyir hakim oldu.

Bugün açıklanacak önemli veriler 23/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 23/05/2018

DOLAR REKOR KIRDI

Devam eden siyasi ve ekonomik endişeler ile faiz politikalarının olumsuz etkisinin sürdüğü TL'deki baskı dün kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalarla iyice artarken; dolar/TL dün gece illikit piyasada yeni zirve olan 4.8450 seviyesini test etti. Dolar/TL bu sabah ise 4.80 seviyesinin altında işlem görse de, yukarı hareket riski devam ediyor. TL'de benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi de her geçen gün kuvvetleniyor.

Dolar/TL dün de gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik iyimserliğe rağmen yükselmiş ve dolar karşısında değer kaybeden tek para birimi olmuştu. Kur gece saatlerinde illikit piyasada 4.8450'yi test ettikten sonra saat 18:04 itibariyle 4.8785 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.6670 lira, en yüksek 4.9270 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.7128 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1708 seviyesinde. Gram altın 202.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.05 seviyesinde.

Bankacılar TCMB'den ve ekonomi yönetiminden son dönemde kaybolan güveni yeniden tesis edecek bir adım veya adımlar beklediklerini belirtiyor.
Birçok bankacı TCMB'nin 7 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında "hatırı sayılır" bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken; bazı bankacılar TCMB'nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor. TCMB'den 7 Haziran'dan önce faiz artışı beklentisi TL'nin değer kaybettiği her geçen gün kuvvetleniyor. TCMB'nin de yakından izlediği zımni oynaklık endeksi TCMB'nin hatırı sayılır bir sıkılaştırma gerçekleştirdiği 2017 Ocak ayında görülen ve 24.80 seviyesine gittikçe yaklaşıyor.

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Kur 4.80'in üzerini Asya seansında gördü, likiditenin kuruduğu, spreadların açıldığı bir ortamda. Bu seviyeler biraz dengelenebilir belki ama yine de baskı devam ediyor, genel durum TL'de değer kaybı üzerine" dedi ve şöyle devam etti:
"TL'deki düşüş artık dünya piyasalarının da gündeminde ve Türkiye riskinin diğer EM'lere bulaşma riskinin arttığına dair yorumlar da yapılıyor. Fitch ve S&P'den de Türkiye'nin para politikasına ilişkin olumsuzluklar ve finansal istikrara dair risklerin artmasıyla olumsuz açıklamalar var. Kredi notu için de risk oluşturan bir etmen ve bunların uyarılarını yapmış oldular. TCMB'nin kayda değer bir adım atma gerekliliği artıyor."
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının Haziran ayında yapılacak seçimlerden sonra keyfi politika yapımı ve politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını gündeme getirdiğini belirtti.
Fitch ayrıca bu durumun daha zorlu küresel finansman koşullarının Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığı test edeceği bir zamanda gelmesinin muhtemel olduğunu da dile getirdi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz söylemlerine de yer verildi.
S&P ise piyasadaki baskının azalmaması halinde Türkiye'nin durağan görünümünün tekrar gözden geçirilebileceğini açıkladı.
Gördüğü rekor düşük seviye ile birlikte TL'nin bu yıl dolar karşısında değer kaybı yüzde 22'ye yaklaşırken, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybedenlerden biri durumunda.
TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına neden olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'ün de üzerine yükselmesi, petrol fiyatlarındaki sert yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesi, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar.
Öte yandan piyasalarda 24 Haziran'da yapılacak seçimler öncesi siyasi gelişmeler de yakından izleniyor.
Seçimlerde TBMM'de çoğunluğu sağlamaya odaklanan Erdoğan, YSK'ya verilen listeye AKP'den güçlü isimleri koyarak bu amacına ulaşmayı hedeflerken, yeni dönemde "daha sağlıklı koordinasyon" için ekonomi bakanlıklarında yapılandırma yapılması planlıyor.

10 YILLIK GETİRİ 3 HAFTADA 250 BP YÜKSELDİ

ABD faizlerindeki yükseliş, seçim dönemi öncesi artan harcamaların bütçeyi baskılayacağı endişesi ve TL'deki değer kaybının da etkisiyle gösterge 10 yıllık tahvilde işlem bazında bileşik faiz önceki gün 15.22 seviyesini test etmişti. Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapadıktan sonra yönünü sert yukarı çevirdi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.88, valörde son işlem yüzde 14.92 oldu.
Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.95 valörde son işlem yüzde 17.05 oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde şimdiye kadar kaydedilen ilerlemeye ilişkin iyimserliği azaltmasının ardından yatırımcıların temkinli olmasıyla zayıf seyir izliyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.4 düşüşle bir buçuk haftanın dip seviyesine indi. Şanghay Composite ise yüzde 0.6 geriledi.
S&P 500 endeksi iki ayın zirvesini gördükten sonra ivme kaybederek yüzde 0.31 geriledi.
ABD Başkanı Donald Trump ABD ve Çin arasında yürütülen ticaret müzakerelerinin gidişatından
memnun olmadığını belirterek, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in ticaret savaşının askıya
alındığını belirten açıklamalarının ardından gelişen piyasa iştahını azalttı.
Trump'ın açıklamasından önce Beijing, otomobil ve otomobil parçaları ithalatına uygulanan
gümrük vergilerini düşüreceğini açıklamıştı.
Trump yönetimi Çin telekom ekipmanı üreticisi ZTE Corp'a yönelik daha ciddi cezaları geri çekmeyi düşünürken; Trump, ZTE'yi cezalandırma planına ve ZTE yönetimini değiştirmeye işaret etti.
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un nükleer silahlarını bırakmaya direneceği endişelerinin olduğu bir ortamda Trump Kim ile yapacağı zirvenin, 12 Haziran'da planlandığı gibi gerçekleşmeyeceğinin "yüksek ihtimal" olduğunu söyledi. Trump'ın bu açıklamaları riskli varlıkların fiyatlarını daha da baskıladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika23 Mayıs 2018 22:04

    300 baz puan faiz artırımdan sonra yarın BIST yükselişle açılır.

  • korkusuz23 Mayıs 2018 18:28

    BORSA ŞU AN 60 BIN OLMASI GEREK BEKLE GÖRECEK BILINCLI TUTUYORLAR BURDA 25 HAZIRANDA GORECEĞİZ

  • kemal23 Mayıs 2018 18:13

    geçmişler olsun. 100 ile 103 bin aralığında ya tutarsa mantığğıyla ky aldığı kadar mal aldı alıcının bittiği yerde 80 bin civarına düşmek farz oldu.

  • ONUR23 Mayıs 2018 18:02

    nerde merkez bankası duyun halkın ağlamasını.

  • ALİ DAYI23 Mayıs 2018 15:32

    SABAH ÇIKIYOR DİYORDUNUZ ŞİMDİ DÜŞÜYOR SAATINIZ BOZUK

  • oğuz23 Mayıs 2018 15:12

    40 bine düşerse sağlam alım yaparım.

  • metin23 Mayıs 2018 15:04

    88 bini bekleyin

  • k223 Mayıs 2018 11:26

    bırısı kasayı fırlattı ............adam kendini yakmaya çalışıyor,cinnet geçiren kadın cocuklarını olduruyor.adam ailesini katlediyor........daha neler tık yok bu sosyal olaylarda hiçbir suçunuzyokmu.........allah belanızı versin.......baba çocuguna istediği şeyi alamıyor kahroluyor ayıptır insan yüzlü şeytanlar...........

  • VATANDAŞ23 Mayıs 2018 11:06

    hani bir reklam vardı eskiden kaloriferleri çok yanıyordu komşular yöneticimiz uyuyor mu diye sesleniyordu. AYNI DURUMDAYIZ. HERŞEYE İĞNEDEN İPLİĞE ZAM GELECEK HEP BERABER ZOR DURUMDAYIZ ÇOOK ZOR. ARTIK BİR ÇARE DÜŞÜNSÜNLER. BU NEDİR YAA . HERKES SEÇİN DERDİNE DÜŞMÜŞ VATANDAŞI DÜŞÜNEN YOK HEP VAAT HEP VAAT BIKTIK ARTIK

  • İhlas a kayyum23 Mayıs 2018 10:58

    2001 krizinden farkı yok o zaman sabit kur vardı diye develüasyon olmuştu şimdi zararı halk karşılayacak gelsin zamlar...kıymetini bilemedik ecevit...

  • By Kemal 23 Mayıs 2018 10:57

    Valla bankalar etkilenmedi ki onların işine geliyor faiz lobisi .kagıtlar yerlerde milletin aklıyla oynamayın

  • Kafalar uranus mars23 Mayıs 2018 10:46

    NE ETKILENMEMESİ TTKOM 20 BAZ PUAN AŞAĞIYA GELDİ. Hisseler düşüyor. Dolara dur diyemeyen dünyanın bilmem kacıncı büyük ekonomisi nerese reyizzz

  • Faizci23 Mayıs 2018 10:45

    Kurbağayı ılık suya koyup suyu yavaş yavaş ısıtıyorlar. Etkilenmemiş gösteriyorlar ama kriz daha yeni başlıyor.

  • mali 23 Mayıs 2018 10:43

    Nasıl etkilenmez dolar bazında hisse değerleri kar gibi eriyor.

  • Yusuf23 Mayıs 2018 10:35

    Hükümet borsayı tutmaya çalışıyor. Ayakkabı kutularıyla toplasınlar tabi düşmesin daha fazla

  • hoca23 Mayıs 2018 10:32

    işsizlik, cari açık, bütçe açığı, enflasyon yüksek olursa, faizler de yükseli, dolar da çoşar. ekonominin başına zeybekçi gibi bir getirirsen, bütüm alem senlen dalga geçer, ekonomini böyle süründürür...

  • Sdk23 Mayıs 2018 10:32

    Borsa dolar bazında 6 ayda yüzde 40 düştü daha da çöp olmaz sanırım

  • rufai23 Mayıs 2018 10:24

    eyy cumhur ittifakı! herkeş elindeki doları, avroyu satsın, borsaya gömsün parasını. egonomi çöküyo, yetişin...

  • ıtri23 Mayıs 2018 10:33

    akpciler dolarlarını ölse satmaz. din işi ayrı, siyaset işi ayrı para işi apayrıdır. önce can, sonra canan