E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul güçlendi---

Borsa İstanbul güçlendi

Borsa İstanbul güçlendi
22 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.05 oranında yükselişle 103 bin 327 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul yükselişle açıldıktan sonra dolar kurunun tarihi rekor kırmasıyla birlikte bir miktar dalgalansa da günü primli tamamladı.

Borsa İstanbul uzun süredir baskı altındaki durumundan bugün kurtuldu yükselişe geçti. BİST güne yüzde 0.45 oranında yükselişle 102 bin 718 puandan başladı.

Bankacılık hisselerine gelen alımlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

Dar banda sıkışan Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.83 oranında yükselişle 103 bin 102 puandan girdi.

Dolar kurunun 4.66 seviyesinin üzerini görmesiyle bir süre dalgalanan Borsa İstanbul günü yüzde 1.05 oranında yükselişle 103 bin 327 puandan kapadı.

Açılışın ardından en düşük 102 bin 440 puan, en yüksek 103 bin 769 puan seviyesi görüldü.

Yüksek cari açık, enflasyon beklentilerinin dolar kurundaki yükselişle birlikte yukarı yönlü revize edilmesi, tahvil faizindeki güçlü yükseliş, siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler ve mali disiplindeki bozulmalar piyasada korkuya neden oluyor.

Ayrıca AK Parti’nin YSK’ya sunduğu milletvekili aday listesinde ekonomi yönetiminin yer almaması da kafalarda soru işareti yarattı.

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi ise enflasyonu yükselteceğinden Fed’den faizi daha hızlı artırması beklentisini ortaya çıkardı.

Bu gelişme ile birlikte Asya piyasalarında satışlar görülürken ABD tarafında ise yükselişler yaşandı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 22/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 22/05/2018

DOLAR GÜÇLÜ SEYREDİYOR

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki baskının ötesinde yaklaşan seçimler öncesi lokal endişelerle TL'de yaşanan negatif ayrışma da devam ediyor. TL'nin dolar karşısındaki yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 17'yi aşarken dolar/TL dün test ettiği 4.5995 zirvesinin hemen altında güne başladı. Ancak ilerleyen saatlerde yükselişe geçti. Dolar endeksindeki gevşemeye rağmen dolar/TL'de tansiyon düşmedi ve Dolar/TL'de zirve 4,65'in üzerine taşındı. Euro tarihi zirvesini 5,4961'in üzerine çıkardı.

Bankacılar iç siyasi gelişmelerin ve küresel piyasaların yakından takip edildiğini TL'ye özgü artan baskı sonrası Merkez Bankası'nın olası adımlarının ve/veya açıklamalarının da yakından izleneceğini belirtiliyorlar. 

ABD faizlerinin yüzde 3 üzerinde seyretmesi ve seçim öncesi artan harcamaların bütçeyi baskılayacağı endişesiyle gösterge 10 yıllık tahvilde getiriler son üç haftada 250 baz puan yükseldi 
ve bileşik faiz yüzde 15'in üzerinde seyrediyor.

Dolar güne 4.58 lira seviyesinden başladı. Merkez Bankası TL uzlaşmalı döviz satım ihalesi açtı ve 360 milyon dolar teklif geldi.

Saat 
17.52 itibariyle dolar 4.6480 lira seviyesinde işlem görüyor.  Açılışın ardından en düşük 4.5422 lira, en yüksek 4.6645 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 5.4652
 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1776 seviyesinde. Gram altın 192.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.03 seviyesinde.

Dolardaki güçlenme eğilimi, ABD faizlerinin yüzde 3 üzerinde seyretmesi gibi küresel nedenlerin yanı sıra Erdoğan'ın başkanlık sistemi ile para politikası üzerindeki etkinliğini artıracağına yönelik söylemleri gibi lokal nedenler de kuru baskılamaya devam ediyor. 

Piyasalar sert satış baskısı nedeniyle Merkez Bankası'nın (TCMB) olası adımlarını yakından izliyor. Bankacılar ekonomi yönetiminin ve TCMB'nin güven tesisi adına bazı somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Birçok bankacı TCMB'nin 7 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında "hatırı sayılır" bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar TCMB'nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor. 

TCMB'den 7 Haziran'dan önce faiz adımı beklentisi TL'nin değer kaybettiği her geçen gün kuvvetleniyor. Öte yandan bankanın olası bir faiz adımı öncesi ihracatçılara Eximbank aracılığı ile sağlanan reeskont kredisi geri ödemelerinin TL cinsi yapılması hakkını getirebileceği belirtiyor. TCMB'nin geçmişte de attığı bu adım piyasalarda aynı miktarda döviz talebini azaltıyor. 
Piyasalarda devam eden endişeler ardından döviz likiditesine yönelik bir dizi adım atan TCMB geçen hafta da "gerekli adımlar atılacak" açıklaması yaptı. Döviz likiditesi adımları TL'deki satış baskısını tersine çevirmedi ancak piyasalarda TCMB'nin rahatsızlığını göstermesi açısından "sözlü müdahale" olarak algılanan açıklama ise kuru tarihi zirvesinden bir süre uzaklaştırdı. Ancak bu da TL'ye kalıcı bir iyimserlik getirmedi. Küresel piyasalarda dolar ABD'nin artan tahvil getirileri ve ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşamasının desteğiyle başlıca para birimleri karşısında yükseldikten sonra, bu yükselişine ara vererek beş ayın zirve seviyesinin altında işlem görüyor. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks .DXY dün gördüğü beş ayın zirvesi olan 94.058'den geriledikten sonra 93.546 seviyesinde işlem görüyor. Dolar dün bu zirve seviyeye yükselerek, Nisan ortasında gördüğü ve Mart sonundan bu yana en düşük seviye olan 89.229'e kıyasla yaklaşık bir ayda yüzde 5.4 kazanım kaydetti. Dolar Fed'in para politikasının sıkılaştırma yaklaşımını destekleyen 
güçlü ekonomik verilerden ve doların getiri talebini canlandıran artan tahvil getirilerinden destek buluyor. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirisi Cuma günü gördüğü yaklaşık yedi yılın zirvesi olan yüzde 3.128 seviyesinden gerileyerek yüzde 3.0523'de bulunuyor. TL bu yıl dolar karşısında yüzde 17'nin üzerinde değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybedenlerden biri durumunda. 

TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına neden olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'ün de üzerine yükselmesi, petrol fiyatlarındaki sert yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesi, yüksek enflasyon 
ve yüksek cari açığı gösteriyorlar. Öte yandan 24 Haziran'da yapılacak milletvekili aday 
listelerinin dün YSK'ya teslim edildi. Piyasalarda partilerin vekil adayları da olası yeni yönetimde yer alıp almayacakları konusunda takip ediliyor. AKP'de ekonomi yönetiminden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yer almadı. 

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları güçlü seyir izleyen doların gelişmekte olan piyasa varlıklarına olan talebi azaltmasıyla gerilerken, yükselen petrol fiyatları enflasyonun yükselmesi ve Fed'in faizleri daha hızlı artıracağına ilişkin endişeleri artırdı.

Japonya'nın Nikkei endeksi yatay seyrederken, Avustralya borsası yüzde 0.9 geriledi. Çin lokomotif hisselerinin yüzde 0.7 gerilemesiyle Çin hisseleri ekside açıldı.

Güney Kore ve Hong Kong borsalarında tatilden dolayı işlem hacimleri düşük seyrediyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi hafif yükselerek 568.4 puanda bulunuyor ancak 617.12 ile Ocak ayında gördüğü tüm zamanların zirve seviyesinin altında seyrediyor.
JPMorgan Varlık Yönetiminde küresel piyasa stratejisti Yoshinori Shigemi, yatırımcıların dikkatlerinin 13 Haziran'daki Fed toplantısına çevrildiğini belirtti. Bu toplantıda Fed'in bu yıl ikinci kez faizleri artırması bekleniyor.

Bazı yatırımcılar Fed'in daha sert olmasını beklese de, piyasa bu yıl toplamda üç faiz artışı fiyatlıyor.

Bu daha yüksek enflasyon korkusu ve bu nedenle Fed'in faiz artışlarını hızlandırmasına yol açabilir. Fed'in bu yılın başında faiz artırması tahvil piyasasında krize neden olarak tahvil getirilerini sert şekilde yükseltmiş ve hisse senedi piyasasında satış baskısının artmasına neden olmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)