E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
21 Mayıs 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.15 oranında düşüşle 102 bin 257 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne düşüşle başladıktan sonra tepki alımlarıyla birlikte bir süre dalgalı seyretti. AK Parti'nin 24 haziran seçimleri için milletvekili listesini yayınlamasının ardından ekonomi yönetiminden üst düzey isimlerin listeye dahil olmaması piyasalarda satış eğilimini öne çıkardı. Bu gelişmeler kapsamında borsa istanbul günü düşüşle kapadı.

Doların yeni güne tarihi rekorla başlamasıyla BİST güne yüzde 0.24 oranında düşüşle 102 bin 166 puandan başladı.

Borsa İstanbul açılışın ardından alış ağırlıklı seyrini sürdürerek gün ortasına yüzde 0.60 oranında yükselişle 103 bin 019 puandan girdi.

Partiler YSK'ya aday listelerini sundu. AK Parti ekonomi yönetiminin önde gelen isimlerinden Şimşek, Ağbal, Zeybekci listede yer almadı. Türkiye'nin yurt dışı piyasalarıyla bağını sıkı tutan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in listede yer almaması piyasalarda olumsuz algılandı ve kısa süreli bir satış dalgası meydana geldi. Bu gelişmeler eşiğinde Borsa İstanbul günü yüzde 0.15 oranında düşüşle 102 bin 257 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en yüksek 103 bin 317 puan, en düşük ise 101 bin 893 puan seviyesi görüldü.

Döviz kurundaki yükseliş trendi piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Dolar yeni güne 4.52 seviyesinin üzerini görerek yeni bir tarihi rekora imza attı. Merkez Bankası ve hükümetin döviz kurunu dizginlemede nasıl bir politika izleyeceği piyasalar üzerinde merak konusu olmaya devam ediyor.

Öte yandan iç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, Türkiye'nin İsrail ile yaşadığı Filistin sorunu, yüksek cari açık ve enflasyon, mali disiplinin bozulacağına yönelik beklentiler piyasalar üzerinde baskı unsuru oluyor. 

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının askıya alınmasıyla birlikte iki ülkenin uyguladığı tarifeleri dondurması küresel piyasalarda olumlu karşılandı. Bu gelişmeler eşiğinde Asya hisselerinde artış yaşandı. ABD hisseleri ise karışık seyretti.

Bugün açıklanacak önemli veriler 21/05/2018

Günün önemli şirket haberleri 21/05/2018

DOLAR REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR

Dolardaki güçlenme eğilimi gelişmekte olan ülke para birimlerini baskılarken, lokal nedenlerle daha çok satış baskısı altında kalan dolar/TL haftaya 4.5693 ile yeni zirvede başladı. 
ABD faizlerinin yüzde 3 üzerinde seyretmesi ve seçim öncesi artan harcamaların bütçeyi baskılayacağı endişesiyle gösterge 10 yıllık tahvilde getiriler son üç haftada 2.5 puan yükseldi ve 
bileşik faiz yüzde 15'in üzerinde seyrediyor. Piyasalar sert satış baskısı nedeniyle Merkez Bankası'nın 
(TCMB) olası adımlarını yakından izliyorlar. Bankacılar ekonomi yönetiminin ve TCMB'nin güven tesisi adına bazı somut adımlar atması gerektiğine dikkat çekiyor.

Saat 18.01 itibariyle dolar 4.5954 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.4922 lira, en yüksek 4.5993 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.4004 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1753 seviyesinde. Gram altın 190.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.05 seviyesinde.

ABD Merkez Bankası'nın bu yıl iki kez daha faiz artırımına gidebileceği beklentisi dolarda güçlü bir değerlenme eğilimi yaratırken bu eğilim gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında bırakıyor. 
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks 93.860'a ulaşarak beş ayın yeni zirvesini gördü. 
Gelişmekte olan ülkelere yönelik bu denli satış baskısı yanında lokal sebeplerle Türkiye piyasaları da negatif ayrışıyor. Bankacılar TCMB'nin bu süreci nasıl yöneteceğini izlemeye devam ediyor. 
Birçok bankacı TCMB'nin 7 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında "hatırı sayılır" bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar TCMB'nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor. 
Piyasalarda devam eden endişeler ardından döviz likiditesine yönelik bir dizi adım atan TCMB geçen hafta da "gerekli adımlar atılacak" açıklaması yaptı. Döviz likiditesi adımları TL'deki satış baskısını tersine çevirmedi ancak piyasalarda TCMB'nin rahatsızlığını göstermesi açısından "sözlü müdahale" olarak algılanan açıklama ise kuru 4.5010 seviyesindeki tarihi zirden bir süre uzaklaştırdı. Ancak bu da TL'ye kalıcı bir iyimserlik getirmedi. 

Piyasaların dikkati Fed'in Çarşamba günü açıklanacak son toplantı tutanaklarına çevrildi. Yatırımcılar mevcut para politikasının sıkılaştırma döngüsünün hızı hakkında ipuçları için tutanakları bekliyorlar. 
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'deki satış baskısı son dönemde kuvvetini kaybetmiyor. Lokal bireysellerin tarihi zirvelerden döviz bozdurmak istemediğini şirketlerin ise alım yaptığını görüyoruz. Bu bize lokallerin TL'deki değer kaybının devam edeceği endişesi olduğunu gösteriyor. Yabancı yatırımcının da bakışı için olumlu diyemeyiz. Piyasada herkes ekonomi yönetiminin ve aslında ilk olarak TCMB'nin bu trendi durdurmak güven tesis etmek adına atacağı adımı bekliyor" dedi. 
TL bu yıl dolar karşısında yüzde 16 civarında değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybedenlerden biri durumunda. 
TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına neden olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'ün de üzerine yükselmesi, petrol fiyatlarındaki sert yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesi, yüksek enflasyon 
ve yüksek cari açığı gösteriyorlar. 
TL'deki değer kaybına, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerin ardından başkan olarak para politikalarında daha etkin rol oynayacağına yönelik açıklamaları da hız katıyor. 
Öte yandan 24 Haziran'da yapılacak milletvekili aday listeleri partiler tarafından bugün saat 1700'a kadar YSK'ya teslim edilecek. Piyasalarda partilerin vekil adayları da takip ediliyor. 

10 YILLIK GETİRİ 3 HAFTADA 246 BP YÜKSELDİ

ABD faizlerindeki yükseliş, seçim dönemi öncesi artan harcamaların bütçeyi baskılayacağı endişesi ve TL'deki değer kaybının da etkisiyle gösterge 10 yıllık tahvilde işlem bazında bileşik faiz Cuma günü yüzde 15.06 seviyesini test etti. Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapadıktan sonra yönünü sert yukarı çevirdi. Cuma günü spot kapanış yüzde 14.97 valörde son işlem yüzde 15.06 oldu. 
Gösterge iki yıllık tahvilde ise Cuma günü spot kapanış yüzde 16.88 valörde son işlem yüzde 16.91 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FATİH AKLA21 Mayıs 2018 23:47

    BİST 100 2018 KAPANIŞ; 120.000

  • Kuddusi21 Mayıs 2018 21:00

    Dolardan kaçanlar yavaş yavaş borsaya girmeye başlayacaktır.Gerçekci olmak lazım 3.60 - 4.60 '' fazla tamah zarar getirir '' derler. (al-sat tavsiyessi değildir)

  • ıtri21 Mayıs 2018 18:34

    tatlıses aday olamamış, ondan düşmüştür. yoksa yabancılar sabahtan gel gel yapıp, akşamına mal yıkmıyor borsaya

  • rolim21 Mayıs 2018 18:15

    ÜLKENIN HER TARAFINDAN REZILLIK DÖKÜLUYOR ŞU HALIMIZE BAK HERKES LISTE DERDINDE GARIP GURABA AS DERDINDE

  • K221 Mayıs 2018 17:49

    GÜZEL BİR HÜKÜMET İLE BORSA ZİRVELERİNİNDE ZİRVESİNİ YAPACAKTIR............ENSEYİ KARATMAYIN.......2008 KRİZİ ECEVİT KRİZİ YAŞAYAN BİRİSİ OLARAK

  • Hoca21 Mayıs 2018 20:09

    Ne yani şimdiki hükümet kötü mü? Binaliden daha iyi başbakan, damat beyden iyi bakan yok ki akpde

  • özgür21 Mayıs 2018 17:26

    akp sana güle güle. çekirge bir çıçrar çekirge iki çıçrar çekirge üç çıçrar dördüncü beşindi altıncı yedinci seker sonunda çekirge kaçar.

  • cevat21 Mayıs 2018 15:38

    borsa bitmiş. asıl zararı yabancı yapıyor. dolar karşısında şirketlerin değeri çöp seviyesine düşecek.

  • borsa21 Mayıs 2018 15:16

    borsanın pirimimi kaldı dövizlerdeki yükseliş günlük bazda yüzde 2 yi geçmiş. düştüğü yerden döviz topluyorlar.

  • cingöz21 Mayıs 2018 13:36

    üzülmeye gerek yok, akp 24 hazirandan sonra düşürecek hepsini. doları, faizi, enflasyonu filan. şimdi şakacıktan düşürmüyor. sırf eğlecesine